Νέα Υόρκη, 20.10.2005 Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου
Άκρως επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Σωματείων Μείζονος Ν.Υ. την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με σοβαρότατα επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων στο «Σταθάκειο Μέγαρο» στην Αστόρια της Ν.Υ. Η συνεδρίαση αυτή τη φορά ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση όπως

�ην προηγούμενη φορά και βασικό θέμα της σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης ήταν η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι κ. Τ. Τομόπουλος και Γ.Γεωργόπουλος εναντίον του προέδρου της ομοσπονδίας Νικόλαου Διαμαντίδη. Η πρόταση που κατατέθηκε με αφορμή τον οικονομικό έλεγχο που διενεργείται εδώ και μήνες για οικονομικά σκάνδαλα, και κακοδιαχείριση τελικά δεν «πέρασε» με αποτέλεσμα μετά τα επεισόδια να αποχωρήσουν οι κ. Τομόπουλος και Γεωργόπουλος μαζί με άλλους οκτώ συμβούλους. Κατά τη διάρκεια όμως της συνεδρίασης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με βαρείς χαρακτηρισμούς και φράσεις πεζοδρομίου που ακούγονταν διαρκώς μέσα και έξω από την αίθουσα ενώ συνεχίζονταν οι προπηλακισμοί εναντίον του γράφοντα –ο οποίος εκπροσωπεί αρκετά ΜΜΕ της Ελλάδος- με αφορμή το ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στο tganews στις 6 Οκτωβρίου αλλά και σε μερίδα του αθηναϊκού τύπου.

Τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν και πρωτοστάτησαν οι κ. Γεωργόπουλος και Τομόπουλος οι οποίοι απαίτησαν και την επιλεκτική απομάκρυνση μου με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση όταν η πλειοψηφία αντέδρασε στην απαράδεκτη απαίτηση των κ. Γεωργόπουλου-Τομόπουλου η οποία προσβάλει βάναυσα τη λειτουργία του τύπου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση. Ο κ. Γεωργόπουλος ζήτησε και διάβασε ολόκληρο το επίμαχο άρθρο και ζήτησε να μάθει αν όλα είναι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ; Οι απαντήσεις ήρθαν βροχή και ο γραμματέας της ομοσπονδίας παρέπεμψε τον κ. Γεωργόπουλο –ο οποίος απουσίαζε από την προηγούμενη συνεδρίαση- στα ηχογραφημένα πρακτικά προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ της 6ης Οκτωβρίου στο tganews και σε άλλα αθηναϊκά και ΟΜΜΕ. Την ίδια επιβεβαίωση προς τους κ. Τομόπουλο και Γεωργόπουλο παρείχαν και οι υπόλοιποι έντεκα σύμβουλοι της ομοσπονδίας οι οποίοι μάλιστα τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που υπήρξε τέτοια λεπτομερέστατη καταγραφή και αναλυτικό ρεπορτάζ. Το θέμα, μετά τις διστάσεις και την έκταση που πήραν τα επεισόδια μπήκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε οπότε και ζητήθηκε να επανέλθω στην αίθουσα.

Ακολούθησε ψηφοφορία και η πλειοψηφία των συνέδρων καταδίκασε τη συμπεριφορά του κ. Γεωργόπουλου, ενώ εκ μέρους του συμβουλίου ο κ. Ανδρέας Σάββας ζήτησε συγνώμη από τα ΜΜΕ και ειδικά από τον γράφοντα για τη συμπεριφορά του κ. Γεωργόπουλου «ο οποίος δεν εκφράζει κανέναν σε αυτή την αίθουσα και παρακαλώ να μεταφερθεί και στην Ελλάδα αυτή η τοποθέτηση μου. Λειτουργούμε με δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό το μήνυμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Παρακαλούμε για την κατανόηση σας και ευχαριστούμε για την υπομονή σας. Και πάλι σας παρακαλώ να δείξετε κατανόηση και σας ζητούμε ειλικρινά συγνώμη και σας συγχαίρουμε για το έργο και την δημοσιογραφική δουλειά που κάνετε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε» Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος κ. της ομοσπονδίας Ν.Διαμαντίδης, ο οποίος ζήτησε όχι μόνο να παραμείνω «αλλά σας προτρέπω και σας να έρχεστε στις συνεδριάσεις της ομοσπονδίας διότι χρειαζόμαστε τον τύπο κοντά μας και μάλιστα τους σοβαρούς εκπροσώπους που σέβονται το λειτούργημα που κάνουν. Σας παρακαλώ αυτή μου την άποψη να μεταφέρεται και στα ΜΜΕ που γράφεται για να μη δίνεται κακή εντύπωση για την ομογένεια, και πολύ περισσότερο το έργο της ομοσπονδίας». Την τοποθέτηση αυτή επικρότησαν όλα τα μέλη του συμβουλίου που παρέμειναν στην αίθουσα αφού οι κ. Γεωργόπουλος και Τομόπουλος μαζί με άλλους συμβούλους αποχώρησαν από την αίθουσα.

Την αντίδραση τους όμως κατέθεσαν και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που παρευρίσκονταν στην αίθουσα από άλλα ΜΜΕ όπως ΑΞΙΑ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ(Μητση), κ.α. και φυσικά ΟΜΜΕ όπως είναι ο μεγαλύτερος ομογενειακός σταθμός της Ν.Υ. του Hellas Fm τον οποίο εκπροσωπούσε ο διευθυντής ενημέρωσης κ. Σάκης Σερέτης και η συνάδελφος Χ.Σαριδάκη, ενώ με την έκταση που λάμβαναν σταδιακά και ώρα με την ώρα τα επεισόδια, στην συνεδρίαση προσήλθε και ο πρόεδρος του σταθμού Νικόλαος Φύλλας, οι οποίοι μαζί με τον συνάδελφο Α. Ζουπανιώτη της Greek News και όλους τους συναδέλφους καταδίκασαν ειδικά την συμπεριφορά του κ. Γεωργόπουλου «η οποία προσβάλλει και εκθέτει την ομογένεια.» «Κινδυνεύοντας- όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σερέτης- να κατηγορηθεί η ομογένεια για αναχρονισμό και φασιστικές νοοτροπίες τις οποίες έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, ο οποίος έχει ιστορία χιλιάδων ετών που μάχεται για άξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και η ελευθερία του τύπου». Τον προπηλακισμό και τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς καταδίκασαν ομόφωνα όλοι οι σύμβουλοι και μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που σε προσωπικό επίπεδο ζητούσαν «να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το μεμονωμένο θλιβερό επεισόδιο διότι δε μας εκφράζει και προσβάλει τις δημοκρατικές μας λειτουργίες.

Το συμβούλιο της ομοσπονδίας τελικά αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή επίπληξης προς τους θορυβούντες με την επισήμανση ότι σε επόμενη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες πειθαρχικής δίωξης τους για παρακώλυση του έργου της ομοσπονδίας συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ Ο «δημοκρατικός» όμως κ. Γεωργόπουλος και πρόεδρος της τ.ο. της Ν.Δ. στη Μητροπολιτική Ν.Υ. συνέχισε να είναι το ίδιο προκλητικός, και έξω από την αίθουσα την οποία παραλίγο να μετατρέψει σε ρινγκ, ο οποίος αφού επιτέθηκε επιλεκτικά με ύβρεις και χυδαίο λεξιλόγιο, συνέχισε με το ίδιο μένος να επιτίθεται εναντίον του άλλου προέδρου της τ.ο. της Ν.Δ. και γραμματέα της ομοσπονδίας κ. Πέτρου Γαλάτουλα, ο οποίος φέρεται να έστειλε την επιστολή προς τον κ. Μολυβιάτη η οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Επιστολή που εδώ και μια εβδομάδα έχει προκαλέσει αναταράξεις και αναβρασμό στο εσωτερικό της οργανωμένης ομογένειας στη Ν.Υ. αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Βοστόνη, η Φλόριδα και άλλες περιοχές που ζει ο ελληνισμός. Ο κ. Γεωργόπουλος προκαλούσε τον κ. Π. Γαλάτουλα να βγει δημοσίως να αποκηρύξει την επιστολή του προς τον υπουργό, η οποία- όπως έλεγε- «εκφράζει μόνο τον εαυτό του και κανέναν άλλο» προκαλώντας τον μάλιστα με τη φράση «αν είσαι άντρας ρε βγες και πες εσύ ότι εσύ υπέγραψες ένα τέτοιο κατάπτυστο κείμενο;» ο πρόεδρος της τ.ο. της Ν.Δ. Πέτρος Γαλάτουλας απαντώντας και σε επίμονες ερωτήσεις συναδέλφων είπε με έμφαση ότι « ουδέν σχόλιο. Ό,τι έχω να πω το λέω στα αρμόδια όργανα και προς τους αρμοδίους και όχι στο πεζοδρόμιο με τέτοια συμπεριφορά» Ο κ. Γεωργόπουλος όμως δεν έμεινε εκεί, νωρίτερα είχε αποστείλει επιστολή προς μεγάλα ομογενειακά πρακτορεία, αθηναϊκές εφημερίδες, υπουργούς και βουλευτές στην οποία τόνιζε ότι η επιστολή που αποκάλυψε το «Π» δεν εκπροσωπεί κανέναν ελληνοαμερικανικό οργανισμό και εκπροσωπεί μόνον αυτόν που την υπέγραψε και τις προσωπικές επιδιώξεις του, κατηγορώντας δε το «Π» για μεροληπτικό ρεπορτάζ. Φυσικά η επιστολή που έστειλε ο κ. Γ.Γεωργόπουλος δεν ήταν καν σε επιστολόχαρτο του κόμματος… ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καλά διασταυρωμένες ο αυτόκλητος υπερασπιστής της χαμένης τιμής και αξιοπιστίας του Ελληνικού lobby δε φαίνεται να είχε έρθει σε συνεννόηση με κανέναν φορέα για αυτή του την παρέμβαση…

Προφανώς πλέον όλοι εκείνοι που ενίοτε φέρονται να εκπροσωπούν την Ελλάδα και τα εθνικά της δίκαια-αποτελεσματικά ή όχι αυτό είναι το θέμα προς συζήτηση- γνωρίζουν πολύ καλύτερα τη κατάσταση από ότι ο κ. Γεωργόπουλος. Εξ άλλου οι πάντες σε Αθήνα-Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και ποιοι είναι σοβαροί και ποιοι όχι… Τέλος, φαίνεται να ανοίγει μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της ομογένειας για το ελληνικό Lobby και την συνολική πορεία του με αφορμή την αποκάλυψη του «Π» με σειρά εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού Hellas Fm, ο οποίος μάλιστα φιλοξένησε και δηλώσεις του εκδότη του «Π» κ. Μ. Κουρή, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι « πρέπει αυτός ο κοιμισμένος γίγαντας που λέγεται ομογένεια να ξυπνήσει και με συνεχή εγρήγορση να σταθεί στο πλευρό της χώρας με τα άξια στελέχη του και όλο το δυναμικό του». Η συνέχεια στο θέμα που έχει ανοίξει μετά την αποκάλυψη του «Π» αναμένεται να δοθεί στη συνεδρίαση του Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου- πρόεδρος του οποίου επί μια δωδεκαετία είναι ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος- το οποίο συνεδριάζει στις 22 και 23 Οκτωβρίου στη Ν.Υ. στο ξενοδοχείο Grown Plaza.