Από την Αμερική και το Λονδίνο ως την Κύπρο και την Αθήνα οι Ελληνοκύπριοι απέδοσαν φόρο τιμής με εκδηλώσεις μνήμης προς τους πεσόντες στο πραξικόπημα της Κύρπου τον Ιούλιο του 1974. Αναλυτικά ρεπορτάζ όπως τα κατέγραψαν οι ανταποκριτές του Κυπριακού Πρακτορείου ειδήσεων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η χθεσινή μέρα πρέπει να είναι μέρα μνημόσυνου γι’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας.

«Η σημερινή μέρα, όπως και κάθε μέρα, που μας θυμίζει την τραγωδία του πραξικοπήματος πρέπει να είναι μέρα μνημόσυνου γι’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της νομιμότητας της πατρίδας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την τέλεση του επίσημου μνημόσυνου στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για τους πεσόντες προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

Στο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε από τον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτριος Ράλλης, ο Γενικός Εισαγγελέας
Πέτρος Κληρίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, η ηγεσία της Αστυνομίας, γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, ο Γενικός Εισαγγελέας, αρχηγοί ή κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Σύνδεσμοι Αντιστασιακών, γυναικείες και φοιτητικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, συγγενείς των πεσόντων και άλλοι.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αν η Τουρκία επιμείνει σε διχοτομικές λύσεις ή καθεστώτα παρωχημένων εποχών, τότε το χάσμα θα συνεχίσει να υφίσταται.

”Είναι καιρός”, είπε, ”να αντιληφθεί η Τουρκία μια αναντίλεκτη αλήθεια, ότι αυτά που ζητά ούτε η πιο ενδοτική από ελληνικής πλευράς διαχείριση, δεν θα της τα προσφέρει”.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, ”που να διασφαλίζει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, ένα κράτος στο οποίο οι κάτοικοί του να ζουν με ασφάλεια και να μπορούν να
δημιουργήσουν”.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με αυτές, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ε/κ πλευρά ποτέ δεν θα διαπραγματευθεί ”από φόβο μήπως κατηγορηθούμε ότι δεν θέλουμε λύση”.

”Αλλά, ποτέ δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευθούμε, όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν ύστερα από καλή προετοιμασία για μια λύση συνολική, δίκαιη και κοινά αποδεκτή”, είπε.

Πρόσθεσε πως ”αυτά δεν είναι πολιτική φιλολογία, αλλά οι επίσημες τοποθετήσεις μας και αυτές του ΓΓ του ΟΗΕ”.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Υπουργός Εμπορίου επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας, ειλικρινείς ή όχι, αντιμετωπίστηκαν από τον Ελληνισμό, ως ευκαιρία ανάσχεσης της επεκτατικής της πίεσης.

Ωστόσο, ανέφερε πως η κλιμακούμενη συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και ζητήματα αδιαλλαξία της, δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία.

Οπως ανέφερε, ”ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν του λόγου το αληθές”.

Πρόσθεσε πως ”τώρα πια πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει τελεσίδικα, αν θα υιοθετήσει το ρόλο του ήρεμου εταίρου, ή αν θα εμπεδώσει τη φήμη του προβληματικού γείτονα και ταραξία της περιοχής”.

Για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα, είπε ότι ”σήμερα μνημονεύουμε αυτούς που πριν από 32 χρόνια θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Τη ζείδωρη νεότητά τους, για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους”

Κυπριακή Βουλή. Ειδική συνεδρία

Ο κυπριακός λαός, δια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδίκασε χθες το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής για τους μάρτυρες και τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για υπεράσπιση της ελευθερίας.

Η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Υπουργών, του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρίστου Παπουτσή και άλλων επισήμων ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Σε ομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων καταδίκασαν το δίδυμο έγκλημα και τόνισαν ότι η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Αναφέρθηκαν επίσης στο Κυπριακό εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η συμφωνία του περασμένου Σαββάτου θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

”Η Βουλή όπως και ο κυπριακός λαός αποτίει δίκαιο φόρο τιμής και
μνήμης, σεβασμό σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την δημοκρατία, την ελευθερία και τη νομιμότητα της πατρίδας μας”, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της συνεδρίας. Στη συνεδρία παρέστησαν και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

Καταδικάζοντας το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής εκφράζουμε τη θέληση και την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την άρση των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή, για τη δικαίωση του κυπριακού λαού, με την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, στην ειδική συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της το καλοκαίρι του 1974, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλων επισήμων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ολόκληρο το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- ότι «όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε, αλλά θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Όπως είπε, «η διχοτόμηση δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει επιλογή λύσης, γι’ αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε μαζί της».

«Εχουμε χρέος έναντι των επόμενων γενεών να παραδώσουμε μια ενωμένη, ελεύθερη, ειρηνική πατρίδα. Το ίδιο χρέος έχουμε και έναντι όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Εξέφρασε την ευχή σύντομα όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, με αποκατεστημένα και διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους, να ζουν και να δημιουργούν με ασφάλεια σε μια κοινή, επανενωμένη και ευημερούσα πατρίδα, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η ιστορία επιβάλλει συνέχιση της διαχείρισης του
Κυπριακού, με σύνεση και ρεαλισμό, αλλά και με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και επιμονή σε αρχές.

Προσήλωσή μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι μια λύση που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του κυπριακού λαού.

«Πρέπει να υπάρχει ενότητα, ιδιαίτερα τώρα που η χρονική συγκυρία μάς φέρνει μπροστά σε εξελίξεις έπειτα από τη συνάντηση και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων, για λειτουργία τεχνικών επιτροπών», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα να τελεσφορήσει η συμφωνία, οι τεχνικές επιτροπές να λειτουργήσουν και να παράγουν έργο, ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από μέρους του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ προσβλέπει στην εξέλιξη της διαδικασίας που συμφωνήθηκε για σύσταση των τεχνικών επιτροπών με συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις ανησυχητικές δηλώσεις που εκφράστηκαν από την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, σε ομιλία του στη συνεδρία της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, και παρά την κασσανδρολογία εντός και εκτός των τειχών, αποφασίστηκαν βήματα για υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού, που χαιρετίστηκαν από όλους.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως ”ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων καθίσταται αδήριτη η ανάγκη σύγκλησης Συνάντησης Κορυφής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ούτως ώστε Ελλάδα και Κύπρος να χαράξουν μια κοινή τακτική και στρατηγική αντιμετώπισης των κρίσιμων, για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, μηνών”.

Σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την 32η επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι πασιφανές, και αποδεκτό από όλους, ότι ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας, κάτι εξάλλου που επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε πως ”βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, σε μια νέα περίοδο του κυπριακού προβλήματος”, προσθέτοντας πως ”όλοι μαζί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουμε να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα στην βάση των κοινών στόχων και των κοινών προσδοκιών”.

Σε ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την 32η επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως ”οφείλουμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων του αγώνα μας, που οδηγεί σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα εξυπηρετεί και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού και ουδενός ξένου”.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, δεν δικαιολογεί καμιά ευφορία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την ειδική συνεδρία της για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι ”χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση για να μη δημιουργηθεί η εικόνα μιας πλαστής προόδου, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους γνωστούς προστάτες της Τουρκίας, οι οποίοι
μεθοδεύουν την ανεμπόδιστη ευρωπαϊκή της πορεία, χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί από την ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Μερική ικανοποίηση για την εν εξελίξει κινητικότητα στο Κυπριακό, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, σημειώνοντας πως ”η αδιάλλακτη στάση της
Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εμπνέει αισιοδοξία”.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τηνειδική συνεδρία της για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι ο κ. Ταλάτ με υποβολέα και την Άγκυρα ”θα επιδιώξουν να εγκλωβίσουν την πλευρά μας σε μια ατέρμονη διαδικασία μιας στείρας και αδιέξοδης διαπραγμάτευσης” και ότι Τ/Κ ηγέτης ”ταμπουρωμένος πίσω από το ‘ναι’ της πλευράς του, στοχεύει μόνο να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να κερδίσει χρόνο για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των περιουσιών μας στα κατεχόμενα και να βοηθηθεί η Τουρκία να απαγκιστρωθεί από τις ευθύνες της έναντι της Κύπρου
και της ΕΕ”.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό μας γεμίζουν ανησυχία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Περδίκης είπε πως ”από τη μία θεωρούμε θετικό γεγονός την έναρξη συνομιλιών για την ουσία του Κυπριακού μέσα από τις τεχνικές επιτροπές”.

Εξ αλλου, Τρισάγιο τελέστηκε χθες το πρωί στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους τάφους των είκοσι δύο κληρωτών καταδρομέων που σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή, κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, υπό τις διαταγές των αξιωματικών της χούντας.

Μετά το τρισάγιο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και το βουλευτή του κόμματος Σωτήρη Σαμψών, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων, τον Πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών και από συγγενείς των νεκρών.

Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των νεκρών και εψάλη ο εθνικός ύμνος.

Το ΑΚΕΛ, 32 χρόνια μετά το πραξικόπημα που έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να εισβάλει στο νησί και να υλοποιήσει τα άνομα σχέδια της σε βάρος του κυπριακού λαού, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία του
Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

”Η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και τα αποτελέσματά της ανανέωσαν την ελπίδα για λύση του Κυπριακού. Τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διάρρηξης του αδιεξόδου και τη δημιουργία των
προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που να οδηγήσουν σε συνολική επίλυση του Κυπριακού”, αναφέρει σε διακήρυξή του το ΑΚΕΛ, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος.

Σημειώνει ωστόσο ότι ”προσεγγίζουμε τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί η Τουρκία δεν έδωσε δείγματα γραφής ότι εγκαταλείπει την επεκτατική σε βάρος της Κύπρου πολιτική της”.

Τελέστηκαν σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Στα μνημόσυνα παρευρέθηκαν: Στη Λεμεσό, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, στη Λάρνακα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, στην Πάφο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βασίλης Πάλμας, στο Παραλίμνι ο Υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, στην Ευρύχου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου.

Στη Λευκωσία, το μνημόσυνο/παράκληση θα τελεστεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2006, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αθήνα

Η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) πραγματοποίησαν σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, Αρχιερατικό μνημόσυνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου με τίτλο ”Η Κυπριακή τραγωδία στο γραπτό λόγο, Ιστορία-Πολιτική-Λογοτεχνία”.

Βρετανία

Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, στις 7 ώρα Κύπρου, στην πλατεία Trafalgar, το συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Εκτός από τον κύριο ομιλητή, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη, αναμένεται να μιλήσουν βουλευτές και από τα τρία βρετανικά πολιτικά κόμματα.

Η πορεία, που κάθε χρόνο προηγείτο του συλλαλητηρίου με διαδρομή που κατέληγε στην ιστορική πλατεία, δεν θα γίνει φέτος, λόγω αποκλεισμού των κεντρικών οδικών αρτηριών για άλλη εκδήλωση βρετανικού οργανισμού.

Νέα Υόρκη,

Μνημσόσυνο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου Κύρπου της Νέας Υόρκης και διοργανωτές τις μεγάλες Κυπριακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ και Πανγκύπρια Ομοσπονδία. Το μνημόσυνο παρακολούθησαν δεκάδες κύπριοι και αξιωματούχοι του της Κυπριακής κοινότητας καθώς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στη ΝΥ