Την ώρα που το Ισραήλ υπαινίσσεται σαφώς τη στήριξη του Ιράν προς τη Χεζμπολάχ, η Τεχεράνη προειδοποιεί πως κανένα μέρος του Ισραήλ δεν είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το Λίβανο, αναφερόμενη στο βεληνεκές των πυραύλων που χρησιμοποιούν οι εξτρεμιστές.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών κατά του Ισραήλ στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ επισήμανε στους Ισραηλινούς: «Οι πόλεις που χτίσατε στη βόρεια Παλαιστίνη [Ισραήλ] βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των γενναίων Λιβανέζων. Κανένα μέρος του Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές».

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη έως ότου οι ΗΠΑ σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ. Απευθυνόμενος προς την Ουάσινγκτον είπε: «Σταματήστε την υποστήριξη στο Ισραήλ, αλλιώς μην περιμένετε ειρήνη και συμβιβασμό με τον κόσμο.

Το συγκεντρωμένο πλήθος επευφημούσε με συνθήματα όπως: «Θάνατος στο Ισραήλ!».

Τα σχόλια του Ιρανού αξιωματούχου έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Τεχεράνης, η οποία δεν επιθυμεί -επισήμως- να αναμειχθεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Το Ιράν και η Συρία κατηγορούνται από το Ισραήλ πως είναι οι κύριοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, η οποία προχώρησε στην απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα, κάτι που προκάλεσε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Λιβάνου.

Ισραηλινοί αξιωματικοί του στρατού ανέφεραν τη Δευτέρα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, τον οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ προμηθεύτηκε η Χεζμπολάχ από το Ιράν.

Οι επιχειρήσεις στο Λίβανο θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες ακόμη, υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός. Οι επιδρομές, που συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη Χεζμπολάχ, εκτιμά το Ισραήλ, αλλά το τίμημα είναι πολύ βαρύ: πάνω από 200 νεκροί σε μία εβδομάδα.

Ο υπαρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού Μοσέ Καπλίνσκι δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο θα μπορούσαν να τελειώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πρόσθεσε πως το εβραϊκό κράτος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τους σαφέστατους στόχους του.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να πετύχουμε τους σαφέστατους στόχους μας. Όταν πολεμάμε την τρομοκρατία, μιλάμε για ένα πόλεμο που πρέπει να γίνεται με ακρίβεια, βάση σχεδίου και χρειάζεται χρόνο» τόνισε ο Ισραηλινός στρατηγός.

Ισραηλινός υπουργός δήλωσε την Τρίτη πως η χώρα του μπορεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Λιβανέζων κρατουμένων με στόχο τον τερματισμό της κρίσης.

«Πιστεύω πως στο τέλος, θα φέρουμε τους στρατιώτες πίσω στα σπίτια τους και αν ένας από τους τρόπους [για να το πετύχουμε] είναι μέσω διαπραγματεύσεων για τους Λιβανέζους κρατουμένους θεωρώ πως θα έρθει η μέρα που θα εξετάσουμε και αυτό» είπε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Αβί Ντίχτερ, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές αν μιλούσε για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης ή απλώς εξέφραζε την προσωπική του άποψη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν είχε ενδεχομένως τη δυνατότητα να θέσει υπό τον έλεγχό της τα νότια σύνορα της χώρας λόγω της παρουσίας της Χεζμπολάχ στην περιοχή, κάτι που άλλαξε χάρη στις επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Η ίδια υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές δίνουν την ευκαιρία στη λιβανέζικη κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ που αξιώνει τη διάλυση και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση 1559 που του 2004 που προβλέπει την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού σε όλη τη χώρα και το σεβασμό στην πολιτική ανεξαρτησία της χώρας.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η Ουάσινγκτον, που αρνείται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας μακροπρόθεσμης λύσης.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι μία μακρόπνοη κατάπαυση της βίας και μία πραγματική αλλαγή εν σχέσει προς το status quo ante», της προηγούμενης κατάστασης δηλαδή, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ.

Από την πλευρά του έτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δώσει στο Ισραήλ όλο τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εξουδετερώσει την Χεζμπολάχ, προτού καλέσει σε μία «κατάπαυση του πυρός».

Ο Aμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε μάλιστα ως «τραγικό» γεγονός τον θάνατο αμάχων στη σύρραξη στον Λίβανο, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να συμψηφίσει στην ίδια ηθική καταδίκη τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απώλειες που οφείλονται σε ενέργειες στα πλαίσια της ισραηλινής «αυτοάμυνας».

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδρομές των Ισραηλινών συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, όπως άλλωστε και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας των συγκρούσεων είναι περισσότεροι από 200 Λιβανέζοι νεκροί, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ 24 νεκροί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε και πάλι τα αρχηγεία της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και μία αποθήκη όπλων και φορτηγά, τα οποία μετέφεραν ρουκέτες στην ανατολική πόλη Μπααλμπέκ.

Επίσης, βομβαρδίστηκε στρατόπεδο στη Τζαμχούρ, ανατολικά της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 Λιβανέζοι στρατιώτες και 30 να τραυματιστούν.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν, εξάλλου, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο νότιο Λίβανο από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού που συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το λιμάνι της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ παρέμεινε και την Τρίτη κλειστό, εξαιτίας της απειλής για περισσότερες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με πυραύλους από το Λίβανο, ανακοινώθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών.

Πράγματι, το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.500 πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό