Σύσκεψη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις θα έχει την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Κόφι Αναν θα λάβει μέρος και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα των διαμεσολαβητικών επαφών, θα μιλήσει για την πιθανή αποστολή δύναμης σταθεροποίησης στον Λίβανο και θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για λήξη των εχθροπραξιών. Παράλληλα θα απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική τραγωδία που έχει προκληθεί στον Λίβανο. Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απευθύνει -μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα "ΚΟΜΕΡΣΑΝΤ", της πατρίδας του- έκκληση στους αντάρτες της Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, να προχωρήσουν σε εκεχειρία, σε "πρώτο βήμα".

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τη Μόσχα

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. "Το πρώτο επείγον μέτρο στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Επίσης, η ρωσική διπλωματία επισημαίνει, ότι η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο έχει προχωρήσει "πολύ πέραν" της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης την οποία το Τελ Αβίβ υποστηρίζει, ότι διεξάγει εναντίον των ενόπλων της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάτι Βανχάνεν δήλωσε, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μετάσχει σε μία διεθνή δύναμη στο Λίβανο, ενώ και ο ίδιος μίλησε για ενδεχόμενη "σοβαρή ανθρωπιστική κρίση" στην περιοχή.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει. Μία ισχυρή διεθνής παρουσία στο νότιο Λίβανο, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να είναι απαραίτητη, όμως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση θα πρέπει πρώτα από όλα να δεσμευθούν ότι θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Με νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς συνέχισε τις επιχειρήσεις του στο Λίβανο ο ισραηλινός στρατός. Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δρόμους και γέφυρες που συνδέουν τη Συρία και το Λίβανο για να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων προς τη Χεζμπολάχ. Στο στόχαστρο βρέθηκε και καταφύγιο στη νότια Βηρυτό, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι εκεί κρυβόταν ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Χάσαν Νασράλα. Στην επιχείρηση πήραν μέρος δεκάδες αεροπλάνα ρίχνοντας 23 τόνους εκρηκτικών. Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, κανείς από τους ηγέτες της ή τα μέλη της δεν τραυματίστηκε. Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι συγκρούσεις στα σύνορα, με χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να συγκρούονται με μέλη της Χεζμπολάχ, με στόχο να δημιουργήσουν μιας ζώνης ασφαλείας ενός χιλιομέτρου εντός του εδάφους Λιβάνου.
Την Τετάρτη, εβδομήντα άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Λίβανο, κατά την όγδοη και πιο αιματηρή ημέρα της σύγκρουσης.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών περισσότεροι από 325 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ στους 500.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες.

Στους 29 οι νεκροί στο ισραηλινό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα ζήτησε "άμεση κατάπαυση του πυρός" και "επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια" και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι οδηγεί τη χώρα του "στην κόλαση" βομβαρδίζοντας τις υποδομές και τους αμάχους χωρίς παράλληλα να προκαλεί "ουσιαστικά καμιά ζημιά στη Χεζμπολάχ".

Έκκληση για άμεση εκεχειρία ώστε να σταματήσει η σφαγή στη χώρα του, απηύθυνε και ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ.

ΑΘΗΝΑ
Η κρίση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Την συνομιλία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ των δυο κυβερνήσεων σε σχέση με την κρίση στη Μέση Ανατολή. "Γνωρίζω ότι στην διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών ο υφυπουργός Μπερνς μίλησε με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών" δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: "Είμαι βέβαιος ότι η πρεσβεία μας βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση". Η κρίση στο Λίβανο θα είναι κορυφαίο θέμα στη σημερινή συνάντηση που θα έχει η υπουργός Εξωτερικών με την Βρετανίδα ομόλογό της, Μάργκαρετ Μπέκετ, στο Λονδίνο.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ
Με κάθε μέσο και τρόπο συνεχίζεται η έξοδος των ξένων υπηκόων, από τον φλεγόμενο Λίβανο. Πολεμικά και επιβατηγά πλοία, ελικόπτερα και στρατιωτικά αεροπλάνα πηγαινοέρχονται στη Βηρυτό και την Τύρο, μεταφέροντας εκατοντάδες ξένους πολίτες που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Παράλληλα και μετά από έκκληση του πρωθυπουργού, του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, ξεκίνησε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού του Λίβανου. Το μεσημέρι έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναχώρησε από την Αθήνα με 12 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για το Λίβανο. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Λάρνακας και θα φορτωθεί σε ελληνικό αρματαγωγό με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Ένα C-130 αναμένεται να αναχωρήσει απο τη Λάρνακα για την Ελευσίνα το απόγευμα, μεταφέροντας 60 Έλληνες υπηκόους και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη. Τρόφιμα και φάρμακα αλλά και γιατρούς και μέλη του Ερυθρού Σταυρού αποστέλλει στο Λίβανο και η Γαλλία. Ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ, ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τα θύματα της βίας στον Λίβανο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται η επιχείρηση που διοργανώνει η χώρα μας για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από το Λίβανο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, το C 130 με περίπου εκατό Έλληνες που επαναπατρίζονται από τον Λίβανο.

Οι επαναπατρισθέντες Έλληνες αποβιβάστηκαν από το επιβατικό πλοίο "Κρήτη ΙΙ" στο λιμάνι της Λεμεσού γύρω στη 1:00 τα ξημερώματα όπου τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κύπρο.

Το πλοίο αναμένεται να επιστρέψει πάλι σήμερα στο Λίβανο για να μεταφέρει κι άλλους Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες υπηκόους.

Στη Βηρυτό για τη μεταφορά αμάχων βρίσκονται από τις 11 το πρωί και οι φρεγάτες "Ψαρά" και "Θεμιστοκλής".

Θα παραμείνουν στο λιμάνι περίπου τέσσερις ώρες έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης των 250 περίπου ξένων αλλά και των 50 Ελλήνων υπηκόων. Μετά θα αναχωρήσουν για την Κύπρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι όσοι από τους Έλληνες που επέστρεψαν από το Λίβανο και δεν έχουν κατάλυμα, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η μη κυβερνητική οργάνωση "Αλληλεγγύη".

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους επαναπατρισθέντες που έχουν ανάγκη. Το επίδομα είναι 500 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και 1.000 ευρώ για οικογένειες άνω των δύο μελών.

Το βράδυ της Τετάρτης έφθασαν στην Κύπρο και περισσότεροι από χίλιους Αμερικανούς πολίτες που διέφυγαν από το Λίβανο, με το ναυλωμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελληνικό κρουαζιερόπλοιο Orient Queen.

Εν τω μεταξύ Αμερικανοί πεζοναύτες επέστρεψαν στον Λίβανο 23 χρόνια μετά την πολύνεκρη ανατίναξη βάσης τους απο τη Χεζμπολάχ.

Το μεταγωγικό "Νάσβιλ" είναι στη Βηρυτό με αποστολή την απομάκρυνση 1700 Αμερικανών πολιτών απο τη ζώνη του πυρός.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να έχουν απομακρύνει ακόμη 6000 πολίτες τους.

Σχεδόν 25.000 αμερικανοί πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λίβανο, αλλά δεν έχουν ζητήσει όλοι να απομακρυνθούν, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό.

Στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ του Λονδίνου, έφτασαν τα ξημερώματα και οι πρώτοι Βρετανοί που εγκατέλειψαν το Λίβανο, ενώ 2.000 Βρετανοί πολίτες αναχωρούν σήμερα με πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά της Βηρυτού.

Πενηταεπτά χιλιάδες είναι συνολικά οι αλλοδαποί κάτοικοι Λιβάνου, που έχουν ζητήσει τη βοήθεια των κρατών καταγωγής τους για να φύγουν απο την παγίδα θανάτου.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC, Reuters