ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων. Σκηνές, ράντσα, κουβέρτες και νοσοκομειακό υλικό πήραν χθες τον δρόμο για τον Λίβανο. Είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή, διεθνώς, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα για τους πληγέντες του Λιβάνου.

Την αποστολή διοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το C-130 αναχώρησε στις 9.30 για τη Λάρνακα, όπου το υλικό θα παραλάβει φρεγάτα με προορισμό το λιμάνι της Βηρυτού. Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στη Συρία μαζί με ποσότητα φαρμάκων τετραμελής ομάδα γιατρών της οργάνωσης, με στόχο να φτάσει στον Λίβανο. Η οργάνωση συγκεντρώνει φάρμακα και παιδικές τροφές στα γραφεία της (Σαπφούς 12) και οικονομική βοήθεια (αρ. λογαριασμού: Εμπορική Τράπεζα 001-29534144 και Alpha Bank 199-00-2002-002401).

Και η Εκκλησία

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», ανταποκρινόμενη στην έκκληση για βοήθεια του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, κατόπιν εντολής του αρχιεπισκόπου φιλοξενεί σε ξενοδοχεία της Αττικής τους Ελληνες του Λιβάνου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και προετοιμάζει την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού που αποτελείται από 100 τόνους (ρούχα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, παπούτσια), 40 τόνους τρόφιμα (γάλα, ρύζι, κονσέρβες, ζάχαρη, παιδικές τροφές), 75 τόνους ζυμαρικών, 500 κιλά είδη για μωρά. Για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν υλικά ή οικονομικά τους πληγέντες, τηλ.: 210-5203031.

Πρόσφυγες

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η μεταφορά προσφύγων μακριά από την κόλαση του Λιβάνου πάνω σε πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο μεταφέροντας στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και φαρμακευτικό υλικό.

Για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει προγραμματιστεί ο κατάπλους στη Λάρνακα των φρεγατών «Ψαρά» και «Θεμιστοκλής», που σήκωσαν άγκυρα από το λιμάνι της Βηρυτού χθες νωρίς το απόγευμα. Η φρεγάτα «Ψαρά» μετέφερε συνολικά 217 άτομα, από τους οποίους 16 Ελληνες. Μετέφερε, επίσης, υπηκόους ΗΠΑ, Καναδά, Λιβάνου, Αιθιοπίας και Αυστραλίας. Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» μετέφερε 236 άτομα, από τους οποίους μόνο 10 Ελληνες. Επίσης, υπηκόους Κύπρου, Βουλγαρίας, Λιβάνου, Ρωσίας, Μολδαβίας, Λευκορωσίας, Ουκρανίας, Παναμά, Κολομβίας, Σενεγάλης, ΗΠΑ Γαλλίας, Αυστρίας, Γερμανίας και Ουζμπεκιστάν.

Οι δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές του Πολεμικού Ναυτικού, που έφτασαν με C-130 χθες στην Κύπρο, θα ταξιδεύουν Λάρνακα-Βηρυτό και πίσω, ακολουθώντας τα δρομολόγια των ελληνικών πλοίων που θα συνεχίσουν να μεταφέρουν πρόσφυγες. Το φαρμακευτικό υλικό φορτώθηκε ήδη στο αρματαγωγό «Ικαρία» που αποπλέει σήμερα για Βηρυτό.


ΥΠ.ΕΞ.: 30 χώρες και ο ΟΗΕ μας ζήτησαν βοήθεια


Περίπου 30 χώρες έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή της Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό υπηκόων τους από τον Λίβανο.


Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χθες τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις χώρες και τον αριθμό των υπηκόων τους που έχουν απεγκλωβιστεί από τον Λίβανο με ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ευχαριστίες για τη συνδρομή της από τη Βρετανία, τη Σουηδία την Αργεντινή και τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει σχετική δήλωση του προέδρου Πούτιν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, οι χώρες που ζήτησαν την ελληνική συνδρομή είναι οι εξής:

Αργεντινή: 10-15 άτομα

Μεξικό: 289

Ρωσία: Πάνω από 300

Αυστραλία: 5.000

Βενεζουέλα: 15

Δανία: 400

Βουλγαρία: 200

Φιλιππίνες: 700

Ουκρανία: 2.600

Λιθουανία: 22

Βέλγιο: 200

Σουηδία: 4.000 – 5.000

Γαλλία: 23.000

Κίνα: 30

Επίσης, με τη συνδρομή της Ελλάδας και των ελληνικών ναυτικών μέσων έχουν μεταφερθεί πολίτες από την Κύπρο, την Αυστρία, την Αργεντινή, τη Βουλγαρία, τον Λίβανο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Ιορδανία, τη Ρουμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, τη Ρουμανία, την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες. Η ελληνική συνδρομή έχει ζητηθεί επίσης από τον ΟΗΕ.