Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Ανδρέας Α. Άθενς είχε σήμερα σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της Κυπριακής κυβέρνησης και με το Δήμαρχο Λευκωσίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Άθενς στην Κύπρο, όπου στις 21 και 22 του μηνός συνεδρίασε  το Προεδρείο του ΣΑΕ, ενώ από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου συνεδριάζουν τα Κεντρικά Συμβούλια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), όπου συμμετέχουν και τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ.

 

 

 

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φοίβο Κλόκκαρη  και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Κωνσταντίνο Μπισμπίκα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, μαζί με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής προσπάθειας των Ελλήνων (CEH) Άντι Μάνατος και μέλη του Προεδρείου ενημερώθηκε για τα Αμυντικά θέματα και γενικότερα την στρατιωτική κατάσταση της Κύπρου.

 

Ο κ. Κλόκκαρης εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη, όπως είπε, για τη συμβολή και την συνδρομή του κ. Άθενς και όλων των Αποδήμων στην υπόθεση της Κύπρου, για την εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Μεγαλονήσου.

 

Από την πλευρά του ο κ. Άθενς ο οποίος ξεκίνησε των αγώνα του για την επίλυση του Κυπριακού αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή το 1974  και επισκέπτεται έκτοτε ανελλιπώς κάθε χρόνο την Κύπρο, ενημέρωσε τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου για τις συντονισμένες ενέργειες που καταβάλουν σε όλο τον κόσμο το ΣΑΕ, η ΠΣΕΚΑ, η ΠΟΜΑΚ και το CEH, για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης, που θα κατοχυρώνει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 

Στην ενημέρωση παρέστησαν από το Προεδρείο του ΣΑΕ οι Αντιπρόεδροι – Συντονιστές των Περιφερειών Αμερικής, Ευρώπης και Ωκεανίας κ.κ. Χρίστος Τομαράς, Άγγελος Ασλανίδης και Κωνσταντίνος Βερτζάγιας, ο Ταμίας Κωνσταντίνος Γεωργανάς και η Γραμματέας Όλγα Σαραντοπούλου.

 

Το πρωί η αντιπροσωπεία του ΣΑΕ είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Λευκωσίας κ. Μιχαλάκη Ζαμπέλλα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.  Στην συνέχεια επισκέφθηκαν με τον κ. Ζαμπέλλα την Πράσινη Γραμμή στο Οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία, την μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΑΕ επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου ο κ. Άθενς κατέθεσε στεφάνη στο μνημείο τον ηρώων της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ,1955-1959) που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ιδιαίτερη συγκίνηση διακατείχε τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ κατά την ξενάγηση στα Κρατητήρια και στην αίθουσα με την αγχόνη, που έστειλε στον θάνατο εκλεκτά μέλη της ΕΟΚΑ.

 

 

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, μαζί με τον κ. Μανατό, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Χάρη Χαραλάμπους τον οποίον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ και ειδικότερα για το μεγαλόπνοο Ιατρικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ σε χώρες τις Μαύρης Θάλασσας που επεκτείνεται στην Αλβανία  και σε άλλες χώρες, όπου ομογενείς χρήζουν άμεσης βοήθειας.  Ο κ. Χαραλάμπους εξήρε την προσφορά του κ. Άθενς προς την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική συνεργασία στο πλαίσιο του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ.