Σοβαρότατες εξελίξεις στους κόλπους του ΣΑΕ ευρώπης που σωβούσε εδώ και αρκετό διάστημα ξέπσασε  με αφορμή την απόφαση του υπουργείου να ιδρυθεί νέα περιφέρεια που θα περιλαμβανει τις χώρες της ρώην ανατολικής Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή διοργανώνονται περιφερειακά συνέδρια του ΣΑΕ σε όλο το κόσμο. Στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με πληροφορίες και εδώ τα πνεύματα δεν αναμένονται και τόσο ήρεμα. Περισσότερα όμως για τις ραγδαίες εξελίξεις για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο εκτενές ρεπορτάζ της ΕΡΑ5

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και του ΣΑΕ.

Αφορμή για την επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων, στάθηκε η διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας, που δημιουργείται βάσει του νέου Εκτελεστικού νόμου για το παγκόσμιο όργανο.
Ο Ελληνισμός των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, που εκπροσωπείται από την Διεθνή Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «ΠΟΝΤΟΣ», αντιτίθεται στην πρόθεση της ηγεσίας του ΣΑΕ και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης, να διοργανώσει το ιδρυτικό συνέδριο στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, και δηλώνει ότι θα απέχει από τις διαδικασίες.
Από την πλευρά της η Ελληνική Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προλάβει τα χειρότερα, απειλεί ακόμη και με κατάργηση της νέας περιφέρειας πριν ακόμη εκείνη γεννηθεί!
Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «ΠΟΝΤΟΣ» σε επιστολή τους με ημερομηνία 18.09.2006, που κοινοποιούν στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, αλλά και τον Α. Άθενς, κάνουν λόγο για λάθη που έγιναν από την αρχή της ίδρυσης του ΣΑΕ σε ότι αφορά τον Ελληνισμό των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, τα οποία παρά τις προτροπές και τις συνεχείς επισημάνσεις τους δεν κατόρθωσαν να επιλυθούν.
Χαρακτηρίζουν τον Νόμο 3480. που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή και αφορά στην δομή και λειτουργία του ΣΑΕ, «καινούργιο πιάτο με μπαγιάτικη σούπα». Ενώ μιλούν για βεβιασμένες κινήσεις στην δημιουργία του, και επισημαίνουν ότι δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλλον επιδεικνύει την πρόθεση της Κυβέρνησης για την διάλυση του ΣΑΕ.
Στην επιστολή-καταπέλτη η οργάνωση «ΠΟΝΤΟΣ», κατηγορεί ανοιχτά το ΣΑΕ για την πολιτική διχασμού που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τους ευνοημένους από το ΣΑΕ, όπως αναφέρει, Έλληνες της Ουκρανίας, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της οικονομικής ενίσχυσης και όχι μόνον, δόθηκε εκεί.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται: «Έτσι εμάς μια οικογένεια, με ίδια τύχη και ιστορία μας μοιράσανε με γεωγραφικά κριτήρια, εντάσσοντας μας σε Περιφέρειες Ευρώπης και Ασίας. Στη συνέχεια στα πλαίσια αυτών των περιφερειών, μας αντιμετώπισαν από την θέση του «Μεγάλου αδελφού» ο οποίος, κάποιον βοηθούσε και άλλον όχι. Έτσι το ΣΑΕ δημιούργησε στην Ουκρανία 2 ιατρικά κέντρα, ενώ στη Ρωσία κανένα. Όλα τα προγράμματα πηγαίνανε στην Ουκρανία, ενώ στην Ρωσία απλόχερα μοιράζανε υποσχέσεις και δεν τις τηρούσαν. Οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ- μοιράστηκαν σε «καλούς» και «κακούς». Έτσι μας εναντίωσαν με τους Έλληνες της Ουκρανίας. Όμως οι πιο αρνητικές σχέσεις δημιουργήθηκαν απέναντι στους Έλληνες της Ρωσίας. Αδικία, ανισότητα, υποσχέσεις βασιλεύανε και συνεχίζουν να βασιλεύουν στο ΣΑΕ Ευρώπης και σήμερα».
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες προετοιμασίας του ιδρυτικού περιφερειακού συνεδρίου, καταγγέλλουν τους υπευθύνους του ΣΑΕ για στημένες διαδικασίες, καθώς, όπως επισημαίνουν, τους έδωσαν έτοιμο κανονισμό λειτουργίας του Συνεδρίου και τον Κανονισμό λειτουργίας της Νέας Περιφέρειας.
«Στην έδρα της Ομοσπονδίας, η οποία όλον αυτόν τον καιρό ήταν ενεργός πολεμιστής της δημιουργίας της Περιφέρειας μας, μας κάλεσαν σε συνέδριο, στο οποίο κάποιος προκαθόρισε ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιοι θα είναι στην Εφορευτική Επιτροπή και ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της νέας Περιφέρειας»αναφέρουν στην επιστολή.
Να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές αντιπαρατίθενται για θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του ΣΑΕ, την εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας σε αυτό, αλλά και την κατανομή των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης από το παγκόσμιο όργανο.
Η Ομογένεια των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχε και στο παρελθόν εκφράσει έντονα την δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση που είχε από την ηγεσία του ΣΑΕ, ενώ κάνει λόγο για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αφήνει αιχμές κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αλληγορία που επιδεικνύει σε θέματα ζωτικής σημασίας για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού, όπως είναι η χορήγηση βίζας και υπηκοότητας.
Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «ΠΟΝΤΟΣ», ζητούν με την επιστολή τους την μετάθεση του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας περιφέρειας για τις αρχές Νοεμβρίου, την πραγματοποίηση αυτού σε οποιαδήποτε πόλη πλην της Μόσχας και της Μαριούπολης. Ακόμη, ζητούν την ένταξη των Ελλήνων Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και του Σοχούμη στην νέα περιφέρεια, την εκπροσώπηση και των 21 οργανώσεων στο ιδρυτικό συνέδριο, όπως επίσης και την εκπροσώπηση με 48 άτομα από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στην παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ τον Δεκέμβριο του 2006.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη μας λύπη σας ενημερώνουμε ότι εμείς, τα μέλη του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «ΠΟΝΤΟΣ», που εκπροσωπούμε τους Έλληνες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι οι σχέσεις μας με το ΣΑΕ έχουν φτάσει σε κατάσταση κρίσης. Αυτή η κρίση ωρίμαζε από καιρό ενώ εμείς στη διάρκεια μερικών χρόνων προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Από την γέννηση του ΣΑΕ, σε σχέση με μας, τους Έλληνες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, έγιναν κάποια λάθη, για να μην τα ονομάσουμε με πιο βαριές λέξεις.
Έτσι εμάς μια οικογένεια, με ίδια τύχη και ιστορία μας μοιράσανε με γεωγραφικά κριτήρια, εντάσσοντας μας σε Περιφέρειες Ευρώπης και Ασίας. Στη συνέχεια στα πλαίσια αυτών των περιφερειών, μας αντιμετώπισαν από την θέση του «Μεγάλου αδελφού» ο οποίος, κάποιον βοηθούσε και άλλον όχι. Έτσι το ΣΑΕ δημιούργησε στην Ουκρανία 2 ιατρικά κέντρα, ενώ στη Ρωσία κανένα. Όλα τα προγράμματα πηγαίνανε στην Ουκρανία, ενώ στην Ρωσία απλόχερα μοιράζανε υποσχέσεις και δεν τις τηρούσαν. Τα ίδια και με άλλες διασπορές όπως του Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, κ.α.
Έτσι οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ- μοιράστηκαν σε «καλούς» και «κακούς». Έτσι μας εναντίωσαν με τους Έλληνες της Ουκρανίας. Όμως οι πιο αρνητικές σχέσεις δημιουργήθηκαν απέναντι στους Έλληνες της Ρωσίας. Αδικία, ανισότητα, υποσχέσεις βασιλεύανε και συνεχίζουν να βασιλεύουν στο ΣΑΕ Ευρώπης και σήμερα. Φτάνει να εκθέσουμε το γεγονός ότι φέτος στην Ομοσπονδία της Ουκρανίας δόθηκαν 1000 θέσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ στην Ρωσία 80. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Έλληνες της Ρωσίας είναι 7.000 περισσότεροι από τους Έλληνες της Ουκρανίας.
Επίσης, για τους Έλληνες της Ουκρανίας ισχύει ξεχωριστή εγκύκλιος του ΥΠΕΞ, που τους επιτρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα 180 ημέρες το χρόνο. Ενώ οι Έλληνες της Ρωσίας πρέπει να περιμένουν στις ουρές στα Προξενεία 2-3 μήνες για να πάρουν βίζα για δύο εβδομάδες.
Βλέποντας όλα αυτά, εμείς προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Έτσι στο 5ο Συνέδριο του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη εμείς απαιτήσαμε να διορθωθεί η εκπροσώπηση στο ΣΑΕ Ευρώπης, προσκομίζοντας στον τότε Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη επίσημες βεβαιώσεις των κρατικών στατιστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και Ρωσίας σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι 91.400 άτομα, ενώ οι Έλληνες της Ρωσίας 98.000. Παρόλο αυτά, η Ουκρανία στο ΣΑΕ Ευρώπης έχει 19 εκπροσώπους, ενώ η Ρωσία 16. Όταν το δίκαιο αίτημά μας απορρίφθηκε, εμείς δηλώσαμε ότι αποχωρούμε από το Συνέδριο. Μας παρακάλεσαν να μην το κάνουμε, και διαβεβαιώσανε ότι αυτό θα διορθωθεί. Όμως το λόγο τους το δεν το κρατήσανε.
Ως διαμαρτυρία εμείς δεν συμμετείχαμε στις εργασίες του ΣΑΕ Ευρώπης, και παλεύαμε για την δημιουργία της 5ης Περιφέρειας. Κανείς δεν ήθελε να μας κατανοήσει.
Για πολλές δεκαετίες εμείς περιμέναμε την δυνατότητα επικοινωνίας με την ιστορική μας Πατρίδα, περιμένοντας αυτήν την ιστορική στιγμή, οι Έλληνες της ΕΣΣΔ πέρασαν διωγμούς, φυλακές και εξορίες. Με τον ερχομό των δημοκρατικών αλλαγών στις χώρες μας , πιστέψαμε ότι έφτασε το τέλος της απομόνωσης μας από την ιστορική μας Πατρίδα.
Όμως αντί αυτού, αναγκαστήκαμε να περιμένουμε μήνες για την Βίζα, μας πούλαγαν τις βίζες και τα ελληνικά διαβατήρια, στη συνέχεια κάποιοι από τα αδέλφια μας αναγκάστηκαν να ζήσουν στα κοντένεϊρς, κάποιοι άλλοι πλήρωναν πρόστιμα για τα χτισμένα σπίτια σε αγορασμένα οικόπεδα και κάποιοι άλλοι απαιτούσαν από εμάς να αποδεικνύουμε την Ελληνική μας συνείδηση. Όταν ρωτούσαμε για μας συμπεριφέρεστε έτσι, μας απαντούσαν ότι οι Ελληνικοί Νόμοι είναι για όλους ίσοι.
Τώρα μας χάρισαν νέο Νόμο 3480, ειδικά για μας, αλλά χωρίς να μας ρωτήσουμε. Απλά ήθελαν να μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά για μια ακόμη φορά μας θύμωσαν και μας προσβάλανε.
Με άλλα λόγια μας έδωσαν καινούργιο πιάτο με μπαγιάτικη σούπα. Μας έδωσαν έτοιμο κανονισμό λειτουργίας του Συνεδρίου και τον Κανονισμό λειτουργίας της Νέας Περιφέρειας, και για επιδόρπιο μας έστειλαν την είδηση ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Μαριούπολη.
Στην έδρα της Ομοσπονδίας, η οποία όλον αυτόν τον καιρό ήταν ενεργός πολεμιστής της δημιουργίας της Περιφέρειας μας, μας κάλεσαν σε συνέδριο, στο οποίο κάποιος προκαθόρισε ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιοι θα είναι στην Εφορευτική Επιτροπή και ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της νέας Περιφέρειας. Όλα αυτά εξήντλησαν την υπομονή μας και πήραμε την απόφαση να μην συμμετάσχουμε σε αυτό το Συνέδριο.
Η αλληλογραφία μας με το ΥΠΕΞ, ΓΓΑΕ, ΣΑΕ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Στις επιστολές μας προς την υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό Εξωτερικών, απάντηση δεν λάβαμε. Αντί αυτού-πήραμε επιστολή από τον κ. Κυπαρισσίδη, στην οποία αντί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα μας ξανακάλεσε στη Μαριούπολη.
Στη συνέχεια υπήρξε απειλή, η ουσία της οποίας ήταν ότι εάν δεν έρθουμε στο Συνέδριο, ο υφυπουργός άμεσα θα διαλύσει την Περιφέρειά μας.
Στην πρότασή μας να γίνει η Σύσκεψη των Προέδρων των Ομοσπονδιών της νέας Περιφέρειας υπό την αιγίδα του υφ. Εξωτερικών, πήραμε αρνητική απάντηση. Όλα αυτά εμείς εκτιμούμε ως άρνηση να μας ακούσουν και σε θέληση της Ηγεσίας του ΥΠΕΞ να διαφυλάξει της υπάρχουσα κατάσταση.
Έτσι οι φήμες, ότι η Κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το ΣΑΕ, αρχίζουν να παίρνουν πραγματικές διαστάσεις.
Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι βιάστηκαν να δημιουργήσουν το νέο Νόμο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδης κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και τώρα διστάζει να το αναγνωρίσει και προσπαθεί να μας πείσει να λάβουμε μέρος στο Συνέδριο αυτό.
Αξιότιμοι κύριοι, για άλλη μια φορά σας δηλώνουμε ότι το Συνέδριο στην Μαριούπολη θα είναι παράδειγμα αντιδημοκρατικών διαδικασιών. Εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την κατάσταση αυτή.
Οι απαιτήσεις είναι και παραμένουν οι εξής:
  • Το Ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να μετατεθεί για τις 3-5 Νοεμβρίου, ώστε οι Ομοσπονδίες των χωρών της τ. ΕΣΣΔ να προλάβουν να εκλέξουν τους συνέδρους, τους νέους συντονιστές δικτύων και το νέο Συμβούλιο νεολαίας.
  • Το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε πόλη, πλην της Μόσχας και Μαριούπολης.
  • Στην Περιφέρεια των χωρών της τέως ΕΣΣΔ πρέπει να ενταχθούν οι Έλληνες της Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και του Σοχούμη. Αυτή είναι δική μας επιθυμία, την οποία εκφράσαμε γραπτώς. Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν από έναν εκπρόσωπο στη νέα Περιφέρεια και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια των χωρών της τέως ΕΣΣΔ πρέπει να έχει 48 εκπροσώπους στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ.
  • Στο ιδρυτικό συνέδριο πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι των 21 οργανώσεων όπως : Αρμενία με 3 εκπροσώπους, Γεωργία και Ρωσία 19, Ουκρανία 19, Κριμαία 1, Αζερμπαϊτζάν 1, «ΠΟΝΤΟΣ» 1, Σοχούμη 1, Λευκορωσία 1, Μολδαβία 1, Καζακστάν 6, Ουζμπεκιστάν 2, Κιργισία 1. Λετονία 1, Λιθουανία 1, Εσθονία 1, νεολαία 4, δίκτυο επιστημόνων 1, δίκτυο πολιτισμού 1, δίκτυο επιχειρηματιών 1, δίκτυο γυναικών 1. Σύνολο 75 άτομα.
  • Η λίστα των εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ το Δεκέμβριο του 2006 στην Θεσσαλονίκη πρέπει να διορθωθεί και να διαμορφωθεί ως εξής: Αρμενία με 2 εκπροσώπους, Γεωργία 4, Ρωσία 10, Ουκρανία 10, Κριμαία 1, Αζερμπαϊτζάν 1, «ΠΟΝΤΟΣ» 1, Σοχούμη 1, Λευκορωσία 1, Μολδαβία 1 , Καζακστάν 3, Ουζμπεκιστάν 1, Κιργισία 1, Λετονία 1, Λιθουανία 1, Εσθονία 1, νεολαία 4, δίκτυο επιστημόνων 1, δίκτυο πολιτισμού 1, δίκτυο επιχειρηματιών 1, δίκτυο γυναικών 1. Σύνολο 48 άτομα.
Αξιότιμοι κύριοι, πιστέψτε μας ότι κανείς δεν θα μπορέσει να χαλάσει την πίστη μας στην Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι, ότι η καλή θέληση, η δημοκρατία και το δίκαιο, που είναι τα ιδανικά του έθνους μας θα επικρατήσουν και όλοι μαζί θα βρούμε τη λύση για το καλό του λαού μας.
Με τις καλύτερες ευχές,
Β. ΚΑΪΣΕΦ
Για το Συμβούλιο του ΔΕΕΟ «ΠΟΝΤΟΣ»
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ5