Ψήφισμα με το οποίο προτρέπουν την Τουρκία να ανταποκριθεί στα δεδομένα της ΕΕ και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατέθεσαν πρόσφατα στην αμερικανική Γερουσία, οι γερουσιαστές Κάρολυν Μαλόνι και Μάϊκλ Μπιλιράκης, ιδρυτές και συν-πρόεδροι της Επιτροπής του Κογρέσσου Hellenic Caucus. (http://maloney.house.gov/documents/hellenic/200609EcumenicalPatriarch.pdf ).
Το ψήφισμα υπογράφουν ακόμη εννέα συνάδελφοί τους.

«Επιβάλλεται η Τουρκία να συναντήσει τα κριτήρια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κ. Μαλόνι. «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει την διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών» κατέληξε.
Η επιτροπή του Κογκρέσου για τα Ελληνικά θέματα δημιουργήθηκε το 1996 από τους Μαλόνι και Μπιλιράκη και έχει σήμερα 142 μέλη-γερουσιαστές.
Ο σκοπός της διακομματικής αυτής επιτροπής είναι να καλλιεργήσει και να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η Επιτροπή έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, θέματα που άπτονται της διπλωματίας, των αμυντικών θεμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικά από τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι εργασίες της είναι η αμερικανική συνδρομή στην Κύπρο, το Κυπριακό ζήτημα, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την πΓΔΜ και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο.