Για «βαθύτατη ενοχή της Ελληνικής Πολιτείας» που δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων υπηκόων του Εξωτερικού, έκανε λόγο ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τους Έλληνες του Εξωτερικού, Γρηγόρης Νιώτης, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.

Ο κ. Νιώτης, είπε ότι, όπως έπραξε η Ιταλία στις τελευταίες εθνικές εκλογές της, έτσι και η Ελλάδα θα μπορούσε να θεσπίσει έναν περιορισμένο αριθμό εδρών για την Περιφέρεια του εξωτερικού – όχι περισσότερες από δέκα κατά τη γνώμη του.
Για την δορυφορική μετάδοση της ΕΡΤ, συμφώνησε ότι πρέπει να προσφέρεται δωρεάν στους ομογενείς, ενώ πρότεινε και την περίπτωση να «αυτονομηθεί η δημόσια Δορυφορική Ελληνική Τηλεόραση».
Για την ψήφο των Αποδήμων,  κ. Νιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και «για να μην υπάρχει λαθεμένη προσέγγιση», ξεκαθάρισε ότι «η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων από το εξωτερικό για τις εκλογικές πολιτικές διαδικασίες στην Ελλάδα αφορά μόνον τους ομογενείς που έχουν την Ελληνική υπηκοότητα».
Εν συνεχεία, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίδουν μέχρι σήμερα αυτό το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δίνει τον τόνο της ενοχής και του λάθους της Ελληνικής Πολιτείας, να μην θέλει να ενεργοποιήσει συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία περιγράφονται ήδη από το Σύνταγμα του 1975».
Ο κ. Νιώτης υπενθύμισε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2000, το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλία και «για πρώτη φορά στο Ελληνικό Σύνταγμα μπήκε διάταξη, μέσω της οποίας είναι πλέον δυνατόν να ασκείται το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό, μέσω επιστολικής διαδικασίας, με τη λεγόμενη επιστολική ψήφο ή με άλλο πρόσφορο μέσο».
«Μετά από έξι χρόνια», συνέχισε ο κ. Νιώτης, «θα έπρεπε να είχε έρθει προς ψήφιση ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, που θα έπρεπε να είχε την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη».
«Δυστυχώς, ενώ είχαμε εξαγγελία προεκλογικά από την σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Καραμανλή, ότι θα ενεργοποιήσει αυτή τη διάταξη, έχουμε αντιθέτως μία απροθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτή την υποχρέωσή της», είπε ο Έλληνας βουλευτής.
Ο κ. Νιώτης σχολιάζοντας την δημοσιογραφική επισήμανση, ότι στις πρόσφατες Ιταλικές εθνικές εκλογές, ο αριθμός των Ιταλών του εξωτερικού, δεν υπερέβαινε τις 25 με 30.000, σε επίπεδο Αυστραλίας σύμφωνα με πηγές της ιταλικής παροικίας, είπε ότι «οι αριθμοί σωστά λέτε είναι πάρα πολύ μικρότεροι από τους φόβους που διακατέχουν ορισμένους εδώ στην Ελλάδα, ή με όσους, είτε εδώ είτε στο εξωτερικό, έχουν αντιρρήσεις, για τον φόβο ή την πιθανότητα στα 7 με 8 εκατομμύρια των Ελλαδιτών ψηφοφόρων να προστεθούν άλλα 5 με 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι, και έτσι να προκύπτει το αγωνιώδες ερώτημα, ποιος αποφασίζει για τί; Ακόμα κι αν ήταν έτσι τα πράγματα, επειδή μιλούμε για συνταγματικού τύπου δικαιώματα , δεν μπορούσε κανείς και με τίποτα να αρνείται την ικανοποίηση συνταγματικού τύπου δικαιωμάτων».
«Όμως το ξεπερνώ αυτό και λέω ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ενεργοποιείται. Έτσι λοιπόν, όπως σωστά έπραξε η Ιταλία, θα μπορούσε η Ελλάδα να δώσει αντίστοιχες και ανάλογες έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την εκλογή αντιπροσώπων από τον Ελληνισμό της διασποράς, δημιουργώντας μία νέα Περιφέρεια του Εξωτερικού και δίνοντας σ’ αυτή την Περιφέρεια ορισμένες έδρες που δεν θα ήταν ανάγκη να είναι περισσότερες από δέκα».
Ο κ. Νιώτης, είπε ότι αυτές οι έδρες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν κατά πληθυσμιακή αναλογία και οι ΗΠΑ για παράδειγμα να έχουν τρεις, η Αυστραλία δύο, ο Καναδάς μία, η Ευρώπη δύο κ.ο.κ.
«Η επιθυμία του Απόδημου Ελληνισμού δεν είναι να παρέμβει κατά τρόπο καθολικό προς τα ελληνικά εσωτερικά πράγματα. Η δε πολιτική βούληση του Συντάγματος είναι περισσότερο να προσδέσει την ελληνική πραγματικότητα με τα οράματα, τις επιδιώξεις και τους στόχους των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, σε μία νέα παγκοσμιοποιημένη φάση πλέον. Είναι ανάγκη αυτές οι ζωντανές δυνάμεις του έξω Ελληνισμού να έχουν και πολιτική έκφραση», είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Για την δορυφορική μετάδοση προγραμμάτων της ΕΡΤ στο εξωτερικό, υπενθύμισε ότι «νοιώθει ικανοποίηση, γιατί το 1994 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έκανε δεκτή την εισήγησή μου και έδωσε εντολή να δοθεί μία γενναία κρατική χορηγία στην ΕΡΤ, της τάξεως των 2.5 δις δραχμών, για να μεταδίδει δορυφορικά τα προγράμματά της η ΕΡΤ σε άλλες ηπείρους».
«Η Ελλάδα, πιστεύω και εγώ, όφειλε και οφείλει, την σχέση που έχει με την ελληνική διασπορά να την στηρίζει όχι μέσα από αντίληψη οικονομισμού, αλλά μέσα από μία αντίληψη εθνικής προσπάθειας», επεσήμανε ο κ. Νιώτης, και κατέληξε με την εξής δήλωση-πρόταση: «Θα ενώσω και πάλι τη φωνή μου μέσα στο Κοινοβούλιο για να τονίσω την ανάγκη η Ελλάδα να υποστηρίξει την δωρεάν εκπομπή προγραμμάτων. Γιατί μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες, μπορούμε επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο της δορυφορικής κρατικής τηλεόρασης, το οποίο να παράγει προγράμματα που πραγματικά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ομογένειας. Ιδιαίτερα των νέων γενεών, για να στέλνουμε μέσα από αυτά τα προγράμματα ποιότητας πολιτισμού, παιδείας και ενημέρωσης.
«Αν αυτό, δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεται μέσω της ΕΡΤ, εγώ θα έλεγα ότι είναι ανάγκη η Δορυφορική Ελληνική Τηλεόραση να αυτονομηθεί, να υπάρξει ένα ξεχωριστό Κανάλι, το οποίο  να επιχορηγείται, γιατί οι στόχοι εκεί είναι κυρίως εθνικοί».