Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία θα αποκτήσουν, ως προς το θέμα των μειονοτικών βακουφίων, όσα δικαιώματα έχει και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα βακούφια, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί εντός της εβδομάδας, αλλά λόγω των διορθωτικών αλλαγών έχει καθυστερήσει. Ο τουρκικός Τύπος γράφει σήμερα ότι δεν αποκλείεται να συζητηθεί μετά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, την 1η Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες όσον αφορά την ακίνητη περιουσία –κύριο αίτημα της Ε.Ε.- απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους φόβους εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οδηγώντας στη δημιουργία ενός κράτους εν κράτει, τύπου Βατικανού.

«Είναι δυνατόν το μουσουλμανικό τουρκικό κράτος να εγκαταλείψει την ενιαία δομή του και επιτρέψει τη δημιουργία μίας τέτοιας οντότητας; Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στη σημερινή του ομιλία αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει κάνει όσα έπρεπε στο θέμα των σχέσεών της με την Ε.Ε.».

«Λένε ότι θα μας προβάλουν το ζήτημα της Κύπρου. Να μας συγχωρέσουν όμως, αυτά που είχαμε να πούμε, τα είπαμε στις 24 Απριλίου 2004», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, εννοώντας τη δέσμη προτάσεων που είχε διατυπώσει η Τουρκία για άρση του «εμπάργκο» που εφαρμόζεται σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.