Στην Αθήνα, από τις 2-11 Ιουλίου, 2008, θα διεξαχθεί το 86ο ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης ελληνο-αμερικανικής οργάνωσης.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε πρόσφατα ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης Γκας Τζέϊμς, ο οποίος ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, που η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ επιστρέφει στην Ελλάδα, για να διοργανώσει ένα ιστορικό και μαγικό συνέδριο. Νομίζω ότι αυτό θα ενισχύσει την ελληνική συνείδηση ανάμεσα στα μέλη της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που άργησε αρκετά να έρθει».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ, οι σύνεδροι, που συμμετείχαν στις εργασίες του 85ου συνεδρίου, τον περασμένο Ιούλιο, εξέφρασαν την επιθυμία πραγματοποίησης του συνεδρίου στην Ελλάδα και η απόφαση επισημοποιήθηκε με την ψήφο των μελών του ανώτατου διοικητηρίου της οργάνωσης.
Η ανακοίνωση προηγήθηκε της εξαιρετικά επιτυχημένης επίσκεψης μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα τον Μάιο του 2006, αλλά και της αναβίωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξίδι στην Ελλάδα» για νέους, που πραγματοποιήθηκε φέτος με μεγάλη συμμετοχή από την Ομογένειας, σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό ίδρυμα University of Indianapolis στην Αθήνα.
Τα ετήσια συνέδρια της ΑΧΕΠΑ, έχουν λάβει χώρα σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές πολιτείες συμπεριλαμβανομένων των Πουέρτο Ρίκο, Μπαχάμες και Καναδά.