Ανοιγμα στους στρατηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρεί ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας έτοιμος να συζητήσει μαζί τους τις αιτιάσεις τους ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ισλαμιστικό κίνδυνο.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Hurriyet, μεταφέρει τη συνομιλία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, εν πτήσει από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ο κ. Ερντογάν επιμένει στην άποψή του ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος και ζητεί αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, του προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και των αρχηγών των τριών όπλων.

 

«Όλα αυτά πρέπει να τα διευθετήσουμε μεταξύ μας με διάλογο. Δεν πρέπει να γίνει αυτό ενώπιον της κοινής γνώμης» υποστήριξε και προσέθεσε:« Μπορούμε να συνομιλήσουμε σε έναν στενό κύκλο. Αυτός μπορεί να είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Μπορεί να είναι και εκτός αυτού. Κατά καιρούς η πολιτική και η στρατιωτική πτέρυγα έχουμε διμερείς επαφές. Όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε».

 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η όποια συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει μα τον ορισμό του ισλαμιστικού κινδύνου. «Κανένας στην Τουρκία δεν μπορεί να τον προσδιορίσει νομικά. Πάντα ερμηνεύεται με πολιτική προσέγγιση, ορίζεται αυθαίρετα. Φυσικά έτσι προκύπτουν προβλήματα».

 

Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πως αφού δοθεί ο ορισμός του ισλαμιστικού κινδύνου θα πρέπει να εντοπιστούν οι «ακρότητες», καθώς όπως λέει αυτές είναι που «προκαλούν ζημιά».

 

«Πρέπει να προσέλθουμε με πακέτα προτάσεων» λέει και επισημαίνει την ανάγκη σύγκλισης όλων των απόψεων στο κέντρο. «Είναι λάθος να πούμε ότι αυτοί βρίσκονται στα άκρα, ας μείνουν εκεί» τονίζει. Θα πρέπει σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό να υπάρξει άμβλυνση των διαφορών. «Πρόκειται για δικούς μας ανθρώπους, για το λαό μας. Πρέπει να το πετύχουμε» τονίζει.

 

Ερωτηθεί εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία τέτοια κίνηση, ο κ. Ερντογάν δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κυβέρνηση που εργάζεται για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με το ζήτημα αυτό και είναι ανοικτή σε κάθε διάλογο. Δεν είμαστε μία εσωστρεφής κυβέρνηση».

Έρευνα καθ’ υπόδειξη του στρατηγού Μπουγιούκανιτ

Εν τω μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας διέταξε έρευνα για τους ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν ως ειδικοί επιστήμονες στη σύνταξη της έκθεσης του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, που προκάλεσε την αντίδραση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ και οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ακαδημία της Αστυνομίας.

 

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί μία τρόπον τινά «Λευκή Βίβλο» των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών και πέραν της περιγραφής τους περιέχει στοιχεία που καταδεικνύουν τις θεσμικές ασυμβατότητες στη λειτουργία τους με το δημοκρατικό πολίτευμα.

 

Από το βήμα των τουρκικών Ακαδημιών Πολέμου, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έρευνα, αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητά της και προειδοποίησε ότι «αν αυξηθούν οι εκθέσεις αυτές τότε θα τοποθετηθούμε με ντοκουμέντα».

Η τοποθέτηση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια την υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ στρατού και αστυνομίας, η οποία είχε κορυφωθεί πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του στρατηγού στην βομβιστική επίθεση στο Σεμτντίνλι, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε προβοκάτσια.

-απε -news.in.gr