Πρέπει να εφαρμοστεί το πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΕ – Τουρκίας, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο από την πλευρά του είπε πως ”δεν είναι δίκαιο να ζητείται κάτι από μας, προτού αρθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων”.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι ”το ζήτημα της Κύπρου είναι προϋπόθεση. Πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα για τη συνέχεια των συνομιλιών” για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

Κάλεσε την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας, η κ. Μέρκελ είπε ότι ”βλέπω πως και η τουρκική πλευρά προσεγγίζει θετικά την πρωτοβουλία” και υπογράμμισε μάλιστα ότι ”πλησιάζουμε προς την επίλυση του προβλήματος αυτού”.

Η κ. Μέρκελ, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες την 1η Ιανουαρίου του 2007, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη που είναι η πρώτη από τον καιρό που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Νοέμβριο.

Σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντήσει τους πνευματικούς ηγέτες της εβραϊκής, της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας,ανάμεσά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον οποίο θα έχει ξεχωριστή συνάντηση στο Φανάρι