Δυναμίτιδα στα θεμέλια του ΣΑΕ ένα μήνα μόλις πριν την εκλογή νέου προεδρείου στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και με βάση το ένο νόμο για την λειτουργία του θεσμουβάζει η αποκάλυψη της είδησης ότι το ΣΑΕ δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων σε όλο το κόσμο.Η είδηση που έχει κάνει το γύρω του κόσμου έχει θορυβήσει τα δεκάδες μέλη-αντιπροσώπους που προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις διαδικασίες ανάνειξης των αντιπροσώπων και ήδη αναζειτούνται ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση. Το θέμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει μεγάλες πολιτικές  διαστάσεις.    Αναλυτικά η είδηση όπως την καταγράφει η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο στην Ελληνική Επικράτεια! Η παραδοχή αυτή έγινε εκ μέρους του δικηγόρου του Σ.Α.Ε. ως απάντηση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο δικηγόρος κ. Στέλιος Γρηγορίου εκ μέρους της Διεθνούς Ενώσεως Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «Πόντος». Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας του Σ.Α.Ε. ως Νομικού προσώπου στην Ελληνική Επικράτεια ήταν η απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τον αρμόδιο δικαστή. Από σχετική έρευνα που διενήργησαν οι ενδιαφερόμενοι προέκυψε ότι ως Νομικό Πρόσωπο υφίσταται μόνον το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού το οποίο παρέχει Γραμματειακή Υποστήριξη στο Σ.Α.Ε. , ενώ μέσω αυτού διακινούνται και τα σχετικά κονδύλια προς τις περιφέρειες.
Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του Σ.Α.Ε. μετά την σύγκλιση του ιδρυτικού συνεδρίου του Σ.Α.Ε. της νέας περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας στο Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας, η οποία δημιουργείται βάσει του νέου σχετικού Νόμου (3840).
Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι η απόφαση της Διεθνούς Ενώσεως Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «Πόντος» να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στην επικείμενη παγκόσμια συνέλευση του Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2006.
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΚΕ

Με κακούς οιωνούς ξεκινάει την πορεία της η νέα περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας καθώς οκτώ χώρες απείχαν από τις εργασίες ης ιδρυτικής της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας, το περασμένο σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «ΠΟΝΤΟΣ», κ. Γιώργο Ηλιάδη, οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου διεξήχθησαν με την συμμετοχή αντιπροσώπων δύο μόνον χωρών (Ρωσία, Ουκρανία) επί συνόλου δέκα που απαρτίζουν τον Ελληνισμό των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 45 μόνον σύνεδροι από τους 76 που πρέπει κανονικά να παρίστανται, ενώ για να υπάρξει απαρτία, ο αριθμός των συνέδρων ορίζεται σε 51.
Όπως ορίζει ο νόμος 3840 για το ΣΑΕ, για να εκλεγεί το προεδρείο της νέας περιφέρειας, απαιτούνται τα δύο τρίτα των συνέδρων από τις δέκα χώρες.
«Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Νόμος, εμείς, ως Ελληνισμός από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να συμμετάσχουμε στο συνέδριο με όσους συνέδρους εκπροσωπούμασταν και στα προηγούμενα συνέδρια, δηλαδή 76 άτομα. Υπάρχουν 45 θέσεις για τους εκλέκτορες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Το συνέδριο διεξήχθη με εκπροσώπους από δύο μόνον χώρες, ενώ ακούστηκε και το εξής παράλογο ότι θα διαγράψουν την Γεωργία από τις διαδικασίες!» είπε ο κ. Ηλιάδης.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού της Γεωργίας δεν μπόρεσαν να παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου καθώς με ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση και επιστολή στον υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαιτούμενες βίζες των μελών. Παρέστησαν μόνον οι εκπρόσωποι της νεολαίας της Γεωργίας, στο σύνολό τους εννέα άτομα.
«Το αποτέλεσμα όλου αυτού του πράγματος είναι η διάσπαση του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, μας χωρίσανε σε δύο κομμάτια. Ξέρετε η νέα περιφέρεια προέρχεται από δύο προηγούμενες περιφέρειες του ΣΑΕ, αυτή της Ασίας, που αποστασιοποιήθηκε από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και της Ευρώπης, που έχει την ευθύνη, όπως ορίζει ο νέος νόμος, για την νέα περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης «Πόντος».
«Και στην νέα προσπάθεια που γίνεται, ο Ελληνισμός εδώ χωρίζεται με βάσει γεωπολιτικά κριτήρια και όχι εθνικά, και πολιτισμικά όπως θα έπρεπε. Σήμερα τα σύνορα μεταξύ των χωρών καταρρέουν και εμείς δημιουργούμε καινούργια για τους ανθρώπους μας».
Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, η αποχή είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας τους στον τρόπο που το ΣΑΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της εκπροσώπησης αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής και λειτουργίας του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας περιφέρειας.
«Ζητούμε όλοι οι εκλέκτορες από όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και όχι να διορίζονται. Ζητάμε δημοκρατικές διαδικασίες για την Περιφέρειά μας. Δεν νομίζω ότι είμαστε παράλογοι» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.
Η ΕΡΑ5 επικοινώνησε και με τον κ. Αγαθάγγελο Ασλανίδη, περιφερειάρχη του ΣΑΕ για την Ευρώπη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των δύο χωρών της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μάλιστα διεξήχθησαν και οι εκλογές για το προεδρείο της νέας περιφέρειας. Βάσει λοιπόν των αποτελεσμάτων, εξελέγησαν οι Σαββίδης Ιβάν, Συντονιστής (Ρωσία), Αλεξάνδρα Προτσένκο και Νάντια Τσαπνή (Ουκρανία), Βλαδίμηρος Σαχπάμοβ (Ρωσία) και Ιβάν Τσιτλίδης (Γεωργία).
Εκπροσωπούνται λοιπόν στο νέο προεδρείο της Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας τρεις από τις δέκα χώρες.
Ο κ. Ασλανίδης σχολιάζοντας το γεγονός της μη απαρτίας των μελών των οργανώσεων του Ελληνισμού των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στο ιδρυτικό συνέδριο, δήλωσε : «Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε ο Ελληνισμός της περιφέρειας που εκπροσωπεί το 95% του πληθυσμού των ελληνικής καταγωγής. Δεν μπορούμε να τρενάρουμε τις εξελίξεις γιατί κάποιοι δεν προσήλθαν στο συνέδριο για δεύτερη φορά. Δεν μπορεί η μειοψηφία να ορίζει την τύχη της πλειοψηφίας». Ο ίδιος απέδωσε δε, την αποχή σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων από τους εκπροσώπους, οι οποίοι αφού δεν είχαν ελπίδα εκλογής στην νέα περιφέρεια δεν συμμετείχαν καν στις διαδικασίες.
Ο κ. Ασλανίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξελίξεων και αποφάσεων σε ότι αφορά την νέα περιφέρεια αναφέροντας ότι ο ίδιος θα ενημερώσει τα μέλη του απερχόμενου Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ευρώπης του ΣΑΕ. «Έχουμε ορίσει την συνάντησή μας για την ερχόμενη Κυριακή, θα ενημερώσω για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, και από εκεί και πέρα θα δούμε».

Voice of Greece/ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ