Με ελληνική ποίηση και μουσική πλημμύρισε η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν και Έλληνες καλλιτέχνες, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, παρουσίασαν μελοποιημένη ποίηση Σεφέρη και Ελύτη.

Η ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, συναντήθηκε με τη μουσική του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Παπαδημητρίου, του Λάγιου, και οι ήχοι πλημμύρισαν την αίθουσα του ΟΗΕ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και την ολοκλήρωση της διετούς θητείας της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα διοργάνωσε μεγάλη συναυλία , στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ημέρα που ο ΟΗΕ, γιορτάζει τα 61 του χρόνια.

"Περίμενα σχεδόν όλη της ζωή μου, γι΄αυτή τη διοργάνωση με την οικογένειά μου, εσάς, τον ΟΗΕ. Αυτή η μέρα και η επετειακή διοργάνωση, πάντα θα αποτελούν κάτι σημαντικό για μένα. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, που μας ένωσαν σε αυτή τη συναυλία", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν .

"Πριν από 61 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1945, ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, από ηγέτες που ήθελαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία", σημείωσε η πρόεδρος της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σαΐκα Χάγια Ράσεντ .
Στον συμβολικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο υπουργός επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος : "Φέτος ο εορτασμός για την ίδρυση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και αυτό διότι τελειώνει η θητεία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφιν Ανάν, ενός πραγματικού "πολίτη" του κόσμου".

Tη συναυλία άνοιξε ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν με το έργο "Μέρες του 1903" του Καβάφη, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν οι σολίστες Φωτεινή Δάρρα, Τάσος Αποστόλου και Ανδρέας Σμυρνάκης, πλαισιωμένοι από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού .