Σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους του Ελληνισμού  έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την επικράτεια της Αμερικής η αποκάλυψη του Greek American News Agency  το γεγονός ότι  στο κέντρο της Νέας Υόρκης στο Bowling Green έξω από την παγκοσμίως  γνωστή «Wall Street» από την οποία καθημερινά περνούν χιλιάδες κόσμου κυμάτιζε σε ιστό που δώρισε η Ελληνική κοινότητα -προ ετών με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας-  η Τουρκική σημαία τις ημέρες που σύσσωμος ο Ελληνισμός από τις 26 Οκτωβρίου τιμά αφενός την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους και αφετέρου την μεγάλη  ιστορική επέτειο   της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε η Ελληνική σημαία να κυματίζει στο σημείο αυτό από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου -αν όχι από την προηγούμενη-  μέχρι και την επομένη της 28ης Οκτωβρίου.  Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται οι υπεύθυνοι φορείς ολιγώρησαν και έτσι οι τουρκική κοινότητα φρόντισε τα δικά της συμφέροντα ως όφειλε.  Ο  πρόεδρος  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νικόλαος Διαμαντίδης χαρακτηρίζει το γεγονός ως «ατυχές» ενώ έτερος των συμβούλων ο κ. Ντίνος Ράλλης-αρμόδιος επί των δημοσίων σχέσεων- υπεύθυνα αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς την παράλειψη αλλά και τις ευθύνες τις ομοσπονδίας  αναφέροντας συμπληρωματικά ότι εφεξής θα αναληφθούν οι σχετικές ευθύνες και οι πρωτοβουλίες που πρέπει ώστε να δεσμευθούν κάποιες ιστορικές ημερομηνίες εκ των προτέρων για να μην επαναληφθεί εις το απώτερο μέλλον παρόμοια παράλειψη.  Το θέμα όμως-σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ που βρίσκεται εν εξελίξει- δεν αναμένεται να κλείσει εδώ αφού νυν ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Δημητρίου, και πρώην πρόεδρος του ιστορικού οργανισμού  γνωστός για την ευαισθησία του στα εθνικά θέματα, αναφέρει ότι το θέμα θα ερευνηθεί.  Η κριτική πάντως για τις ευθύνες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, την οποία εδώ και μήνες μαστίζει εσωτερική κρίση η οποία σοβεί στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας εδώ και χρόνια και αναζωπυρώθηκε  με αφορμή την διεξαγωγή  των εκλογών της 4ης Ιουνίου  κατά τη διάρκεια της αποκλείστηκε ο ένας εκ των δυο συνδυασμών με αποτέλεσμα η υπόθεση πλέον να φτάσει στην αμερικανική δικαιοσύνη, είναι οξύτατη από γνωστά και επιφανή στελέχη του Ελληνισμού.  Αν και κάποιοι όπως ο πρόεδρος της Κυπριακής οργάνωσης  ΠΣΕΚΑ Fillip Christopher γνωστή ισχυρή και δραστήρια προσωπικότητα για τον αγώνα στην επίλυση του Κυπριακού επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους σε μια προσπάθεια ίσως να αποφευχθεί άλλη μια αφορμή έντασης στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας ειδικά στην ΝΥ από την οποία λείπει απλά το σπίρτο  γιατί το φιτίλι φαίνεται να σιγοκαίει εδώ και καιρό. Αντιθέτως επικριτικός υπήρξε ο πρόεδρος του Παγκύπριου κ. Πανίκος Παπανικολάου εξ ίσου δραστήρια και επιφανής προσωπικότητα. Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις οι οποίες παρατίθεται αυτούσιες. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Διαμαντίδης Νίκος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  ΝΥ«Ατυχές γεγονός» «Ο ιστός δόθκε στο δήμο της ΝΥ. Μπορεί να τοποθετήσει οποιαδήποτε άλλη εθνότητα τη σημαία της αν πάρει permit» Ερώτηση: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; «Από εδώ και πέρα θα προνοούμε από πριν για την 28η Οκτωβρίου όπως γίνεται και για το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και τη γιορτή του Αγ. Νικολάου» 

Κάφκας Βασίλειος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας«Ντροπή για τον ελληνισμό αν σε κοντάρι που παραχώρησε ο ελληνισμός της ΝΥ η τουρκική σημαία» «Προσβολή για τον ελληνισμό αν έχει τέτοιους φίλους στο Δημαρχείο» «Πρέπει να κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση τουλάχιστον να κατεβάσουν τη σημαία» 

Καστανάς Δημήτριος, ιδιοκτήτης NGTV«Το θεωρώ πολύ μεγάλη πρόκληση» «Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να είναι παγκόσμια καθώς αν δεν ήταν η Ελλάδα να αντισταθεί για τρεις μήνες στο Αλβανικό μέτωπο, οι Γερμανοί θα είχαν εισβάλλει στη Ρωσία πριν το χειμώνα» «Ο Δήμος δεν μπορεί να τα ξέρει αυτά, εμείς πρέπει να τον διαφωτίζουμε» «Εκλέγουμε κάθε δύο χρόνια ένα Δ.Σ. στην Ομοσπονδία και κάπου φαίνεται να έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους. Έχουν εστιάσει όλες τους τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους σε μια παρέλαση. Αν ο καιρός βοηθήσει είναι επιτυχημένη, αν έχουμε κρύο ή βροχές είναι αποτυχημένη. Δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στην παρέλαση. Υπάρχουν θέματα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, στα οποία θα έπρεπε να πρωτοστατούν. Για αυτό το ρόλο υπάρχει η Ομοσπονδία και όχι για να πηγαίνουν κάθε βράδυ οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι σε χοροεσπερίδες» «Είναι υποχρέωση της Ομοσ. σε τέτοια θέματα να στείλει γράμματα να έρθει σε επικοινωνία με το δήμαρχο κτλ» «Δεν είναι μόνο για παρελάσεις η Ομοσπ.» 

Αλμυρούδης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων ΝΥ«Οι Τούρκοι πάντα πιο μελετημένοι από εμάς.» «Για όλα υπεύθυνη η Ελλ. Ομοσπονδία. Θα έπρεπε να πάρει τηλέφωνο το Bowling Green για να έχει την ελληνική σημαία εκ των προτέρων» 

Ράλλης Ντίνος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων.«Ο ιστός έχει δωρηθεί στο Δήμο της ΝΥ από την Ομοσπ.» «Παλαιότερα παίρναμε τηλέφωνο τον Picolo (υπάλληλο) και ανέβαζε τη σημαία όποτε θέλαμε. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή καινούργιοι κανονισμοί. Κάθε εθνικότητα τώρα πρέπει να έχει λόγο και να παίρνει άδεια ένα μήνα πριν για να υψώσει τη σημαία της» Ερώτ: Γιατί δεν είχε υψωθεί εκ των προτέρων η ελληνική σημαία; «Δεν το σκέφτηκε κανείς. Δεν το σκεφτήκαμε γιατί έχουμε προσανατολιστεί περισσότερο στην 25η Μαρτίου» Ερώτ: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; «Θα κοιτάξουμε να δούμε αν μπορούμε να δεσμεύσουμε από τώρα 3-4 ημερομηνίες το χρόνο για να υψώνουμε τη σημαία. Αλλιώς θα κάνουμε αίτηση ένα μήνα πριν από κάθε εορτή» 

Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα«Δεν έχω καμία δήλωση να κάνω. Δεν μου αρέσει που αναρτήθηκε η τουρκική σημαία, αλλά προτού κάνουμε δηλώσεις και φασαρίες πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει» 

Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος Παγκύπριας Ομοσπονδίας«Είναι κάπως προκλητικό να κυματίζει η τουρκική σημαία σε στίλο που έχει δωρίσει η ελληνική παροικία στο δήμο της ΝΥ και μάλιστα τις ημέρες των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου» «Πρέπει να το κοιτάξει πολύ σοβαρά η ελληνική παροικία» 

Ανδρέας Σάββα, στέλεχος ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Μείζονος ΝΥ .«Πολύ θυμωμένος» «Ανακατεύτηκε το στομάχι μου όταν το είδα» «Θέλω να μάθω το λόγο, δεν ξέρω αν είναι γκάφα ή αν (οι Τούρκοι) έχουν το δικαίωμα»  

Νεοφυτίδης Ηλίας, Πρόεδρος  Κέντρου Μακεδονικών σπουδών«Θα έπρεπε να κυματίζει η ελληνική σημαία» «Η Ομοσπ. θα έπρεπε να κάνει τις ενέργεις για να μπει (η σημαία)» «Φταίει η ελληνική οργανωμένη κοινότητα της οποίας είμαι και εγώ μέλος, δεν θέλω να ρίξω ευθύνες. Το φταίξιμο είναι δικό μας. Βρήκαν την ευκαιρία και μας καπάκωσαν. Μας πιάσανε στον ύπνο» 

Γεωργακόπουλος Δημήτρης, Εκδότης Ελληνικής Φωνής Σικάγο«Με εκπλήσει, δεν το ήξερα. Είναι πρόκληση. Απαράδεκτο» «Με βρίσκει αντίθετο και σαν Έλληνα και σαν πολίτη αυτής της χώρας» «Η ομοσπ. θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα σε αυτά. Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε οργανωμένοι. Η ομογένεια είναι χωρισμένη» «Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να ήταν παγκόσμια, γιατί χάρις σε εμάς καθυστέρησαν οι Γερμανοί» 

Σπηλιακός Πάνος, Πρόεδρος Πανμακεδονικής Οργάνωσης«Γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο» «Κάνουμε δωρεές και μετά το ξεχνάμε. Αν κοιμόμαστε αυτά συμβαίνουν» 

Σεβαστός Στέλιος (πρώην κυβερνήτης της πανμακεδονικής Φλόριδας)«Πρέπει να το καυτηριάσουμε (αυτότο θέμα)» «Η ευθύνη βαραίνει την ομοσπ. Πρέπει να τα τακτοποιεί αυτά τα θέματα» «Δυστυχώς οι Τούρκοι τρέχουν πιο μπροστά από μας» 

Μπογδάνος Τάσος, πρόεδρος επιτροπής εθνικών θεμάτων της ομοσπονδίας Φλόριδας«Έπρεπε αυτή τη στιγμή η ελληνική σημαία να κυματίζει για μια εβδομάδα» «Προσοχή να μη ξαναγίνει» 

Δημητρίου Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  ΝΥ«Δεν έχω δήλωση, πρέπει να υπάρξει κοινή αντίδραση της ομοσπονδίας» «Δεν έχει ξαναναρτηθεί σημαία στις 28 Οκτωβρίου» «Ευθύνες στο δήμο ή Bowling Green» 

Τομαράς Χρήστος, αντιπρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής «Να δραστηριοποιηθούμε και να δούμε για πιο λόγο και υπό ποιές προϋποθέσεις (συνέβη)» «Να πάρει κάποιος θέση από την Ομοσπονδία» 

Σερβός Μιχάλης, πρόεδρος πανηπειρωτικής ομοσπονδίας Αμερικής, πρόεδρος ιδρύματος Ελλήνων«Δεν μας αρέσει αλλά αφού το δωρήσαμε, ανήκει στο δήμο» «Τις ημέρες αυτές η ελληνική σημαία θα έπρεπε να κυματίζει» 

Ζουπανιώτης Απόστολος, δημοσιογράφος της Greek News «Κανένα σχόλιο» 

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ-ΟΜΩΣ- ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ!!

 Τέλος  ακόμα μεγαλύτερη  έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι εξίσου υποβαθμισμένος -άγνωστο γιατί- και από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης το οποίο όπως αποκαλύπτεται σήμερα μετά την σχετική έρευνα που δημοσιοποιείται για πρώτη φορά και πέραν των  στενών ορίων της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης  δεν κάνει καμία εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπως αντίστοιχα συμβαίνει για την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 όπου ανοίγει τις πόρτες του με  Δεξίωση. Εκτός και αν αρκεί η Δοξολογία που τελείται από την Αρχιεπισκοπή… Πάντως  τα ερωτηματικά που εγείρονται εύλογα πολλά και καυτά…  Αμέλεια ;  εντολή από το κέντρο ;  άρα από το υπουργείο εξωτερικών; Άτυπη παράδοση που επεκράτησε άγνωστο με ποια λογική; Μάλλον την απάντηση θα πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Εξωτερικών… Η μήπως η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ελάσσονος σημασίας ώστε να τύχει και αυτή η ιστορική μνήμη της ίδιας τύχης και σεβασμού από τα εντεταλμένα  όργανα της Ελληνικής πολιτείας στην Νέα Υόρκη και όπου αλλού θα μπορούσε να τηρείται μια τέτοια τακτική που μάλλον μειώνει ή ακόμα χειρότερα αδιαφορεί  παρά ενισχύει το εθνικό συναίσθημα ειδικά δε για τους έλληνες του εξωτερικού που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης των εθνών και των πολιτισμών ειδικά σε τούτη τη χώρα όπου ο Ελληνισμός στην παρούσα φάση έχει ανάγκη στήριξης και υποστήριξης όταν είναι γνωστό το πρόβλημα της γλώσσας, των μεικτών γάμων και άλλων πολλών στοιχείων που καθημερινά δείχνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η νεότερη γενιά η οποία έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την πλήρη αφομοίωση αν όχι τον αφελληνισμό. Εμείς απλά καταθέσαμε κάποιους προβληματισμούς και φυσικά ουδείς διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του περισσότερο ή ολιγότερο πατριώτη… 

Εκείνο που επίσης αξίζει πάντως  να τονιστεί για την ιστορία και μόνο, χωρίς διάθεση να ξύσουμε ιστορικές μνήμες ειδικά την ευαίσθητη αυτή περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ταχτεί ανοιχτά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας παρόλο που η ίδια ως κατεστημένο συνεχίζει να παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης καταπνίγοντας την ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη και σε όλην την τουρκική επκράτεια επέ πλέον δε συστηματικά  να καταπατά τα απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να προκαλεί σε κάθε ευκαιρία μη σεβόμενη ακόμα και την υπογραφή της σε ότι αφορά το πρωτόκολλο της Άγκυρας,     είναι ότι την ημέρα που η Τουρκία εορτάζει με κάθε τιμή-και καλά κάνει- την ίδρυση του Κεμαλικού κράτους  ουσιαστικά εορτάζεται η νίκη  και η επικράτηση του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την ολοκλήρωση της  σφαγής στη Σμύρνη και την πλήρη επικράτηση του  το 1923 έναντι του Οθωμανικού κατεστημένου. Πάντως για την πλήρη ενημέρωση  σας θα πρέπει να προστεθεί ότι ο ιστός έγινε δωρεά  από την Ελληνική Κοινότητα της Νέας Υόρκης προς το δήμο της ΝΥ προς όλες τις εθνότητες άρα δικαιωματικά και προς την Τουρκική κοινότητα, με την οποία θα έπρεπε  και η Ελληνική Κοινότητα υποβοηθώντας το έργο και της Ελλάδας που επιζητά την καλή γειτονία και τις αρμονικές σχέσεις  και προσοχή  να διατηρεί αντίστοιχα καλές σχέσεις με την αντίστοιχη Τουρκική κοινότητα της Ν.Υ.  Τουρκική κοινότητα η οποία όπως έδειξε εμπράκτως για άλλη μια φορά αν και ολιγάριθμη εν τούτοις όχι μόνο γρηγορεί και επαγρυπνεί αλλά και σχεδιάζει  σε βάθος χρόνου όπως το ίδιο κάνουν τα πολύ καλά οργανωμένα think tank που έχει συστήσει στην  Ουάσιγκτον και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπου σε σύγκριση με την δική μας παρουσία πόρρω απέχουμε…

 

Αναφορικά τώρα  με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων όντως –και προς τιμήν τους που ανέλαβαν την ευθύνη τους και αναγνώρισαν την παράλειψη τους- θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να έχουν φροντίσει τα δέοντα ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται παρόμοιες  παραλείψεις. Μπορούν στο άμεσο μέλλον πολύ απλά με μια ομάδα μαθητών από τα γύρω σχολεία με εθνικές ενδυμασίες παραμονές της 26ης Οκτωβρίου και  ίσως με κανά- δυο επισήμους-αναλόγως τις διαστάσεις που θέλουν να προσδώσουν στην ιστορική επέτειο, παρουσία του Γενικού Προξενείου και άλλων φορέων να αναρτούν το εθνικό μας σύμβολο και έτσι να ξεκινούν οι εορτασμοί εις μνήμη των ηρώων και των πεσόντων εκείνης της περιόδου που ομολογουμένως για άλλη μια φορά άλλαξε το ρου της νεότερης παγκόσμιας  ιστορίας  και χάραξε τα νοητά σύνορα της σημερινής Ευρώπης.     Και όπως έδειξε το ρεπορτάζ αλλά και όσα είπαν οι ιθύνοντες αλλά και οι εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων θα πρέπει στο εξής να επαγρυπνούμε και να αφυπνιζόμεθα διότι το οφείλουμε στην πατρίδα. Το οφείλουμε στην ιστορία μας. Το οφείλουμε στις επόμενες γενναίες των όπου γης Ελλήνων. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…