Οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν και μια νέα διαφορετική εποχή για τον Ελληνισμό της Αμερικής  από εκείνη του 1988 όταν ο Μάικλ Δουκάκης έφτασε μια ανάσα πριν από την είσοδο του στο Λευκό Οίκο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια που οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί  έφτασαν πολύ ψηλά με –ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι πλέον πολύ λίγοι.  Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν το  τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Η αποχώρηση από την ενεργό πολιτική δράση του βετεράνου γερουσιαστή πρόσφατα Πολ Σαρμπάνη κλείνει τον κύκλο μιας γενιάς αν και παραδίδει τη σκυτάλη  στο νεότερο τον Τζών Σαρμπάνη, χωρίς όμως να ( εν τούτοις δεν) να  υπάρχει πια η αίγλη που υπήρχε κάποτε όπως στα χρόνια το Πώλ Τσόγκας και λίγο πιο μετά στη σκληρή εκλογική μάχη για την προεδρεία του Μάϊκ Δουκάκη ο οποίος σήμερα ιδιωτεύει γράφοντας τα απομνημονεύματα και τις εμπειρίες του για την πολιτική του σταδιοδρομία.

Η σκυτάλη περνά στη νέα  γενιά  υποψηφίων ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας και εκλογικών αποτυχιών των Ελληνοαμερικανών πολιτικών. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και στα δύο κόμματα εμφανίζεται ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ομογενών να διεκδικούν με σοβαρές αξιώσεις και πιθανότητες έδρες στη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και θέσεις κυβερνητών σε πολύ σημαντικές πολιτείες. Ας θυμηθούμε επιγραμματικά και επί τροχάδην τους βασικούς υποψηφίους που σήμερα δίνουν τη  δική τους μάχη   

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ. Γερουσιαστής του Μέιν, που ανήκει στους  Ρεπουπλικάνους και έχει στηρίξει σε κρίσημες φάσεις τον πρόεδρο Bush αλλά δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει έρθει αντιμέτωπη μαζί του, όπως στο θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία λίγο μετά την επανεγκλογή του. Εκλέγεται από το 1994 και στις φετινές εκλογές επιδιώκει την 3η εξαετή θητεία της, την οποία αναμένεται να ανανεώσει σχετικά εύκολα. Είναι το πλέον  δραστήριο μέλος του ελληνοαμερικανικού γίγνεσθαι. Έλκει δε τη καταγωγή της από την Μυτιλήνη.  

Ο δημοκρατικός ΦΙΛ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ τον οποίο τα προγνωστικά πλέον αναφέρουν απλά ως αντίπαλο -υπολείπονται 5 ποσοστιαίες μονάδες – έναντι  του ενισχυμένου Σβαρτζενέγκερ ο οποίος χωρίς απρόοπτα κερδίζει την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η Καλιφόρνια θεωρείται  Παραδοσιακό κάστρο των Δημοκρατικών. Η μητέρα του κατάγεται από τη Σμύρνη και ο πατέρας του από την Κεφαλονιά. 

Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΡΙΣΤ (Χριστοδούλου). Είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας της Φλόριντας και το πιθανότερο είναι ότι εξασφαλίζει τη νίκη  και προορίζεται να αντικαταστήσει τον Τζεμπ Μπους, αδελφό του Τζορτζ Μπους.  Από το 2002, ο Κριστ ήταν γενικός εισαγγελέας της πολιτειακής κυβέρνησης. Έχει στο πλευρό του την οικογένεια Μπους και προηγείται του αντιπάλου του. Ο παππούς του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κύπρο το 1912.  

Ο δικηγόρος ΤΖΟΝ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ είναι γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος και αποχωρεί. Υποψήφιος ομοσπονδιακός βουλευτής στην 3η εκλογική περιφέρεια του Μέριλαντ, παραδοσιακά Δημοκρατική περιοχή -όπου κατοικούν χιλιάδες ομογενείς από τα Δωδεκάνησα. Προεξοφλείται ότι θα την κερδίσει, μετά τη συντριπτική νίκη του στις προκριματικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου έναντι των 12 διεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών. Η οικογένειά του κατάγεται από τη Λακωνία. 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ. Γιος του απερχόμενου ομογενούς ρεπουπλικανού ομοσπονδιακού βουλευτή, Μάικλ Μπιλιράκη, είναι υποψήφιος στην 9η εκλογική περιφέρεια της Φλόριντας, μια θέση που κατείχε ο πατέρας του επί 25ετία. Εκτιμάται ότι θα κερδίσει την έδρα, καθώς στις προκριματικές εκλογές έλαβε το 82% των ψήφων. Εντύπωση έχει προκαλέσει ότι τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Ντικ Τσένι τον τίμησαν με την παρουσία τους σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η οικογένειά του κατάγεται από την Κάλυμνο.  

Επίσης Ο Ζακ Σπέης,  είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην 18η εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Οχάϊο. Ο παππούς του, ο Ζαχαρίας Σπέης, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μισό και πλέον αιώνα από την Ικαρία. Η Ντίνα Τάϊτους, είναι υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Νεβάδας.

Η Ντίνα Τάϊτους είναι η μόνη ελληνικής καταγωγής γυναίκα υποψήφιος κυβερνήτης φέτος, είναι απόγονος ναύαρχου Λάμπρου Κατσώνη. Η καταγωγή της είναι από τα Τρίκαλα.  

Ο Κρίστι Μίχος, είναι ο τέταρτος και τελευταίος Ελληνοαμερικανός που διεκδικεί Πολιτειακό Κυβερνείο. Κατεβαίνει σαν ανεξάρτητος υποψήφιος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, θέση την οποία κατείχε κάποτε ο Μάικλ Δουκάκης. Η οικογένειά του είναι από την Σπάρτη.  

Ο Αλέξης Γιαννούλιας είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Ταμία Πολιτειακού Θησαυροφυλακίου στην Πολιτεία Ιλλινόϊ, όπου βρίσκεται και το Σικάγο, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό παροικία των Ελλήνων της Αμερικής. Η οικογένεια της μητέρας κατάγεται από την Κρήτη και ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου.  Και τέλος

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ. Ο 49χρονος υποψήφιος διεκδικεί την έδρα στην 1η εκλογική περιφέρεια του Μέριλαντ. Εγινε γνωστός στην Ελλάδα όταν προσπάθησε πέρυσι να αγοράσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες την Ολυμπιακή Αεροπορία. Γεννήθηκε στο Βασιλικό της Σπάρτης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ : 

οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκλογή του 1/3 των μελών της Γερουσίας, του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων και 36 κυβερνητών. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν στόχο να τερματίσουν τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, στις εκλογές που διεξάγονται στη σκιά του πολέμου στο Ιράκ και με τον πρόεδρο Μπους να εισπράττει τη δυσαρέσκεια για τις επιλογές του.

Τα δύο κόμματα στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας έριξαν στη μάχη τα μεγαλύτερα αστέρια τους με στόχο την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορούν να κρίνουν τα αποτελέσματα εκεί όπου οι μάχες για τις έδρες είναι οριακές. Όμως ο πρόεδρος Μπους, που έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και απέφυγε εμφανίσεις σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί για να μην απομακρύνει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, αντιμετώπισε ακόμα και την άρνηση υποψηφίων να είναι παρόντες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις μαζί του.

Όπως συνέβη στην Πενσακόλα, όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντα δεν εμφανίστηκε στην προεκλογική συγκέντρωση μαζί με τον Μπους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να επανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για πρώτη φορά μετά το 1994, παρόλο που πολλές μάχες για τις έδρες της Γερουσίας αναμένεται να κριθούν με διαφορά λίγων ψηφων.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σχετική ανάκαμψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάτι που επέτρεψε στον Τζορτζ Μπους να επιχειρήσει την κινητοποίηση των φίλων του κόμματος, προειδοποιώντας ότι αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί θα αυξηθούν οι φόροι και θα οδηγηθεί σε αποτυχία η εκστρατεία στο Ιράκ. "Γνωρίζω ότι θα τερματίσουμε ισχυροί, γιατί γνωρίζω ότι όταν ο αμερικανικός λαός δώσει προσοχή στα δύο πιο σημαντικά θέματα, θα καταλάβει ότι είμαστε στο πλευρό του", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους στη Φλόριντα.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη Δευτέρα, έδειξαν πως οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, αν και μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Ρεπουμπλικανοί μειώνουν τη διαφορά. Ανεξάρτητοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν από 20 έως 40 έδρες από τους Ρεμπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η μάχη στη Γερουσία θα κριθεί στις οριακές αναμετρήσεις στο Μισούρι, τη Βιρτζίνια, το Τενεσί, τη Μοντάνα και το Ρόουντ Άιλαντ, τις οποίες ελέγχουν σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί.

Ψήφος δι’ αλληλογραφίας

Τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει μέσω αλληλογραφίας στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης του αμερικανικού Κογκρέσου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τον Πολ Γκρόνκε, διευθυντή του Κέντρου Ενημέρωσης για τις Πρόωρες Ψήφους, που εδρεύσει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές, που θα κρίνουν 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στις προεδρικές εκλογές του 2004 είχαν ψηφίσει δι΄αλληλογραφίας 16,8 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ στις εκλογές για το Κογκρέσο, το 2002, είχαν ψηφίσει 12,5 εκατομμύρια άτομα.

Στην Πολιτεία του Όρεγκον συμβαίνει το μοναδικό φαινόμενο να διεξάγονται εκλογές χωρίς να στήνονται κάλπες, καθώς δεν υπάρχει κανένα εκλογικό τμήμα, αλλά τα 3,5 εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα πρέπει να ψηφίσουν δι΄αλληλογραφίας.