Με μια άκρως ενδιαφέρουσα προγραμματικού τύπου τοποθετήση του ο υπόψήφιος για την προεδρεία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης παρεμβαίνει στις εξελίξεις και ουσιάστικα ανάβει το πράσινο φως για τη κούρσα της διαδοχής του Andrew Athens. Ολόκληρο το κείμενο του.  

Μετά το πέρας των εργασιών των περιφερειακών συνεδρίων, το ΣΑΕ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τη γενική συνέλευση και τις εκλογές που θα αναδείξουν νέα πρόσωπα στη θέση του Προέδρου, του Γραμματέα και του Ταμία, οι οποίοι σε σύμπνοια με τους νεοεκλεγέντες Συντονιστές και τα Συντονιστικά Συμβούλια, θα αναλάβουν το σημαντικό όσο και δύσκολο έργο της εκπροσώπησης του Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό να εργαστούν προς όφελός του.

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι η Ομογένεια χρειάζεται το ΣΑΕ, χρειάζεται έναν Οργανισμό που να μπορεί να την εκφράζει και να την εκπροσωπεί. Αλλά πώς επιθυμεί και πώς χρειάζεται να είναι το ΣΑΕ; Τι είδους Οργανισμό προσδοκά και ονειρεύεται; Ερωτήματα πολλά, κριτικές πολλές, δίκαιες και άδικες, που τροφοδοτούν τον προβληματισμό μας και μας ενεργοποιούν θετικά.

Το ΣΑΕ που πολλοί γνωρίζουμε και ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, κλείνει τον κύκλο του και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει ένα νέο κύκλο. Οπωσδήποτε καθετί νέο και κάπως άγνωστο, πάντα είναι ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο. Έτσι και το νέο ΣΑΕ που όλοι περιμένουμε να γνωρίσουμε και να συμμετέχουμε σε αυτό. Σκοπός όλων μας, εύχομαι να είναι η συμβολή μας στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του, προς όφελος του παγκόσμιου ελληνισμού.

Με νέα στοιχεία, με νέους νόμους, με νέα πρόσωπα αλλά και με την πολύτιμη πείρα των 11 χρόνων, ξεκινά ο νέος Οργανισμός τη δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα πορεία του. Πιο ευέλικτος, πιο ισχυρός στο ρόλο και στη δομή του.

Ο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός του ρόλος ενισχύεται με έναν διεκδικητικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Η δομή του ισχυροποιείται στις περιφέρειες, με Συντονιστές και Περιφερειακά Συμβούλια, που θα αναλάβουν την πρόκληση να αυξήσουν στις περιφέρειές τους τη φθίνουσα έως σήμερα αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ και να τελειοποιήσουν την αντιπροσωπευτικότητά του, ενεργοποιώντας τη Νεολαία και τα Δίκτυα.

Στις περιφέρειες θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΣΑΕ, οι περιφέρειες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητά του, θα «ψηλαφίσουν» τα προβλήματα της βάσης και θα προτείνουν λύσεις και ιδιαίτερα οι νέες περιφέρειες, που καλούνται για πρώτη φορά να διαδραματίσουν ισότιμα το ρόλο τους, προσθέτοντας πείρα, γνώσεις, αλλά και μια άλλη δυναμική στον πολλά υποσχόμενο Οργανισμό.

Το ΣΑΕ πρέπει να ξεφύγει πλέον από τα τετριμμένα και πεπατημένα, μπορεί πολλά να προσφέρει και έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κατηγορήθηκε για πολλά δικαίως ή αδίκως, τουλάχιστον τώρα του δίνεται η δυνατότητα να ξαναπροσφέρει, να ξαναδημιουργηθεί, να γίνει ο Οργανισμός του απανταχού Ελληνισμού, η άρτια έκφραση της Ελληνικής Διασποράς.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνάψει συνεργασίες με τη βάση του, με τις Ομοσπονδίες, με τις Κοινότητες, με τους επιχειρηματίες, με τη νεολαία με τους «άγνωστους» αλλά ιδιαίτερα σημαντικούς Έλληνες από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, που προοδεύουν σε όλο τον κόσμο και απέχουν ή δεν γνωρίζουν το ΣΑΕ. Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση της νέας ηγεσίας.

Μια άλλη σπουδαία πρόκληση, θα είναι και η διατήρηση της στενής συνεργασίας με την Εκκλησία, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ελληνικής Πολιτείας, με τις ηγεσίες των χωρών υποδοχής της Ομογένειας, όπως επίσης και η συνεργασία με όλες τις μειονότητες στις πέντε ηπείρους. Σε συνέχεια αυτών των προκλήσεων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την επίτευξη της Παγκόσμιας Ελληνικής Ενότητας!

Όλα αυτά, δεν μπορούν παρά να επιτευχθούν με τον προσωπικό αγώνα των Συντονιστών, του Προέδρου, του Ταμία και του Γραμματέα και της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ τους, για τον καλό συντονισμό, την εύρυθμη λειτουργία και την απόλυτη εφαρμογή των αποφάσεων του Προεδρείου.

Η δημιουργία της παγκόσμιας επιτροπής προσωπικοτήτων είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς η επιτροπή αυτή θα ολοκληρώσει το ΣΑΕ, θα αυξήσει τη δύναμή του και θα αποτελέσει έναν ισχυρό βραχίονα στην πραγματοποίηση των σκοπών του. Ο διεκδικητικός ρόλος του ΣΑΕ εξάλλου, θα φανεί τότε εύκολα μέσα από το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό του ρόλο, καθώς θα υποστηρίζει, θα συμμετέχει, θα συμπληρώνει, θα γνωμοδοτεί, αποτελώντας πλέον την πεμπτουσία του οικουμενικού ελληνισμού.

Τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε, τότε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για πρώτη φορά την οικονομική μας αυτοδυναμία, τότε μόνο θα μπορέσουμε να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με το βηματισμό της πατρίδας μας, που μόνο μπροστά βαδίζει. Στην πορεία της αυτή, θα χρειαστεί δίπλα της έναν ισχυρό Οργανισμό, αξιοπρεπή, έγκυρο, με υψηλή αναγνωρισιμότητα ιδιαίτερα εκτός των τειχών, που θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αρωγός στους κινδύνους που κατά καιρούς ελλοχεύουν και συμπαραστάτης στα μεγάλα της έργα.

Εν κατακλείδι, το ΣΑΕ το θέλουμε το πονάμε και το χρειαζόμαστε. Μαζί με τη νέα αρχή που ανατέλλει όμως, έρχεται και ο κίνδυνος της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται στο νέο ΣΑΕ και στη νέα ηγεσία του να αποτύχει. Η επιτυχία είναι μονόδρομος για τη νέα ηγεσία.

Το ΣΑΕ μπορεί να έχει αποκομίσει πολλά και να παραδίδει πολλά, αρκετά μπορούν να ξεχαστούν, να παραλειφθούν, ή τέλος πάντων να μην εκτιμηθούν, επιβάλλεται ωστόσο να προστεθεί ένα κύριο συστατικό, μέσα στην πλειάδα των δραστηριοτήτων, υποχρεώσεων, σκοπών και στόχων του: η απλή αλλά τόσο σύνθετη και μεστή λέξη ΟΡΑΜΑ.

Με αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να βρει τη νέα ηγεσία η επόμενη μέρα, με την πραγματοποίηση του οράματος του Απόδημου Ελληνισμού, του ενωμένου Οικουμενικού Ελληνισμού..

Όλα μπορούν να συγχωρεθούν, όλα μπορούν να διαγραφούν, ένα όμως δεν θα επιτρέψει κανένας και ιδιαίτερα ο γράφων: το να «χαριστεί» να «καπηλευτεί» ή να μην πραγματοποιηθεί το Όραμα, το Όραμά μας για ένα δυνατό ΣΑΕ, για ένα ΣΑΕ υπερκομματικό, αποτελεσματικό, διεκδικητικό, για ένα ΣΑΕ που θα ανήκει πρωτίστως σε όλους εμάς τους Απόδημους Έλληνες και ταυτόχρονα θα ανήκει και θα ευεργετεί με τη σύνθεση και τη δυναμική του την πατρίδα μας, την πολυαγαπημένη μας Ελλάδα.

Στέφανος Π. Ταμβάκης,
Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ

 

Ποιος είναι ο Στέφανος Π. Ταμβάκης;

tamvakisstefanos2 Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1952 στην Αλεξάνδρεια. Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας και στην συνέχεια μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε στο Cambridge University, Γλώσσα και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εκτός από την μητρική του γλώσσα μιλά την Αραβική, Αγγλική και Γαλλική.

Το 1976 επέστρεψε στην Αίγυπτο και ανέλαβε μαζί με τον ξάδερφο του Στέφανο Θ. Ταμβάκη, την οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τροφίμων St’George’s est. 1905, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η είσοδος του στα κοινά έγινε το 1976, με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αισχύλος-Αρίων, ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του Παύλου Ταμβάκη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του συγκεκριμένου Σωματείου.

Το 1984 εκλέγεται Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Πρώτο του μέλημα ήταν η αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του Κοινοτικού Γηροκομείου Κανισκέρη . Αντωνιάδη.

karamanlis-tamvakisΤο 1990 εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας σε ηλικία 38 χρονών.

Το 1995 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Συντονιστής Ασίας . Αφρικής και επανεκλέγεται ομόφωνα 3 (τρεις) συνεχόμενες φορές.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Συντονιστής Ασίας . Αφρικής θα αναπτύξει τους διαύλους επικοινωνίας των Αποδήμων της περιφέρειας με μεθοδικότητα και συνέπεια. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της συνοχής του Ασίας . Αφρικής. Άποψη του είναι ότι οι Έλληνες της Αφρικής και Ασίας είναι μία οντότητα, ανεξάρτητα από τις χώρες διαμονής τους. Άλλωστε οι ιδιαίτερες συνθήκες στις χώρες υποδοχής, το υπαγορεύουν.

Διοργανώνει 1 Περιφερειακό συνέδριο Ασίας . Αφρικής το 1997 στην Αίγυπτο και 2 συνέδρια του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας . Αφρικής, το 1999 στην Αλεξάνδρεια και το 2001 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σε συνεργασία με την Νεολαία αναπτύσσουν την δικτύωση και ενημέρωση των νέων ελληνικής καταγωγής στην Μαύρη Ήπειρο.

Ανέπτυξε τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. patriarchis-tamvakis

Το 2001 συμμετέχει στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Σουδάν, που είχε στόχο την δίκαιη μεταχείριση επιφανών ομογενών, οι οποίοι κρατούνταν στις σουδανικές φυλακές.

Τον Δεκέμβριο του 2001 εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και αναλαμβάνει να συντονίσει και να αναπτύξει θέματα που αφορούν την Νεολαία και την Παιδεία. Κυριότερος τομέας ευθύνης, η ανάπτυξη της επικοινωνιακής πολιτικής του οργανισμού, ώστε να γίνει γνωστό το έργο και οι δραστηριότητες του ΣΑΕ στο κοινό της Ελλάδος, Κύπρου και Ελληνικής Διασποράς.

papadimiriou-tamavakisΤον Μάρτιο του 2002 αποχωρεί από την Προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και ανακηρύσσεται ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση της ΕΚΑ, Επίτιμος Πρόεδρος.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας διοργάνωσε τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια της Πρεσβυγενούς Κοινότητας Αιγύπτου το 1993. Ακόμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποστολή και εγκαθίδρυση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια.

Επανασυστήνει τον παροικιακό Τύπο της Αλεξάνδρειας με την έκδοση της κοινοτικής εφημερίδας «Πατρίδα».Παράλληλα προωθεί και επιτυγχάνει στενότερη συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Οι άριστες σχέσεις του με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και η στενή συνεργασία με τους Κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας αποτελούν καίριο παράγοντα για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Παροικία και τον Ελληνισμό.

papandreou-tamvakisΜε την καθοριστική συμβολή του εγκρίνεται η «Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια» πρόγραμμα του ΥΠΕΞ για την αναπαλαίωση του Ελληνικού Τετραγώνου στο Σάτμπι και την ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Η προοπτική της Πρωτοβουλίας στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας θα αποτελέσει εγγύηση για την διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου με βάθος χρόνου, η οποία θα θεμελιώσει την Ελληνισμό στην πόλη του Αλεξάνδρου, εκσυγχρονίζοντας την πανάρχαια παρουσία του στην χώρα του Νείλου.

Τον Μάιο του 2003 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος .Αλέξανδρος Ωνάσης.. Η συνεργασία του με το Ίδρυμα χρονολογείται από τον καιρό της Προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

stefanopoulos-tamvakis Τον Δεκέμβριο του 2003 επανεκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το Χρυσού Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και έχει παρασημοφορηθεί από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο με το ανώτατο παράσημο Α΄ Τάξεως του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή, από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρό Πέτρο Ζ¨ με τον Μεγαλόσταυρο της Πατριαρχικής Τάξεως του Αγίου Σάββα, της οποίας είναι Άρχων Τελετάρχης καθώς και από τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσσιών κ. Αλέξιο.

Επαγγελματικά, συνεχίζει την ανάπτυξη και μεγέθυνση μίας από τις παλιότερες επιχειρήσεις τροφίμων στην Αίγυπτο, μαζί με τον ξάδερφό του, Στέφανο Θ. Ταμβάκη, με την επωνυμία St’ George’s, έτος Ίδρυσης 1905.