Με ένα εξίσου ανατρεπιτκό βιβλίο των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα" η δικιά μας -φίλη και συνάδελφος- Ιουστίνη Φραγκούλη επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της λογοτεχνικής σκηνής, ύστερα από μια περίοδο περισυλλογής και προετοιμασίας,  αυτή τη φορά εστιάζοντας σε ένα λεπτό, ζεστό όσο και τρυφερό  θέμα όπως είναι η φιλία. Για το βιβλίο της που εδώ και λίγες ημέρες φιγουράρει στις μεγάλες βιτρίνες των πιο γνωστών βιβλιοπωλείων έγραψε ήδη ο αθηναϊκός Τύπος τις καλύτερες κριτικές. Στην Αμερική η κ. Ιουστίνη Φραγούλη-η οποία ζει στον Καναδά- καταχωρήθηκε στη σηνείδηση του Ελληνισμού με το πρώτο της βιβλίο "Η Μοναξιά ενός Ασυμβίβαστου" που αναφέρεται στην άνοδο και την "πτώση’ του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής  Σπυρίδωνα, ο οποίος παρά το μικρό χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας του (1996-1999) εν τούτοις φαίνεται πως η παρουσία και το έργο του σφράγισε το ποίμνιο των Ελληνορθόξων της Αμερικής έχοντας  χαράξει τη ζώσα ιστορική μνήμη του νεότερου Ελληνισμού της Αμερικής. Το έργο της κ. Φραγκούλη όπως εκτιμούν σύγχρονοι  ιστορικοί και εκκλησιαστικοί αναλυτές, μαζί με το τελευταίο βιβλίο "Η Παρακαταθήκη" που και αυτό αναφέρεται σε ντοκουμέντα και αρχεία από την περίοδο της Ποιμαντορίας Σπυρίδωνα βοήθουν το έργο των ιστορικών του μέλλοντος.    

 Ψηλά τακούνια για πάντα (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Συγγραφέας:

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη        

Με ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα, όπου οι γυναίκες λικνίζονται σε ψηλά τακούνια και οι άντρες απολαμβάνουν τον ηδονικό ήχο του περπατήματός τους, επανέρχεται η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη  στη λογοτεχνία .

Το πολυεπίπεδο έργο της «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) μυεί τον αναγνώστη στον επώδυνο κόσμο της ενηλικίωσης. Χρησιμοποιώντας σαν καμβά την ελληνική μεταδικτατορική επαρχία αλλά και τον τόπο της αποδημίας της το Μόντρεαλ, η συγγραφέας καταθέτει την άποψή της για τις γυναίκες της μεταφεμινιστικής εποχής σκιαγραφώντας χαρακτήρες, συνθήκες, ζωές.

Ωστόσο, κεντρικό σπαρακτικό ερώτημα του βιβλίου της είναι το υπαρξιακό. Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη σ’ αυτό το μυθοπλαστικό πόνημα, όπου ανακατεύονται απαλά πολλά βιωματικά της στοιχεία αναρρωτιέται για τη ζωή και το θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη επικαλούμενη τον Καζαντζάκη και κάπου μακριά στο βάθος το Νίτσε. Εξι κορίτσια την εποχή της αθωότητας σ’ ένα ελληνικό νησί ξεδιπλώνουν τα νεανικά τους όνειρα στον απόηχο της δικτατορίας.

Η Τζούλια, η Νάνσυ, η Αθηνά, η Εμυ, η Μαρία, η Καίτη αποφοιτώντας από το λύκειο δίνουν ένα μακρινό ραντεβού στη«στροφή γιά τα σαράντα.  «Σχημάτισαν ένα κύκλο η μια κρατώντας την άλλη σταυρωτά και άρχισαν να στριφογυρνάνε σαν τρελές στο προαύλιο του σχολείου σηκώνοντας ένα κάρο σκόνη απ’ τα χαλίκια. Οι γαλάζιες ποδιές τους ανασηκωμένες αποκάλυπταν τα παρθενικά βαμβακερά κιλοτάκια τους. Εγιναν κάτασπρες από τον κουρνιαχτό κι όμως συνέχισαν να στροβιλίζονται αλαλάζοντας ρυθμικά: «Ραντεβού στη στροφή για τα 40!» 

Η γεροντοκόρη καθηγήτρια των ελληνικών μισάνοιξε τη γρίλια του γραφείου και κοίταξε οργισμένη τις νεαρές μαθήτριες που τσαλάκωναν το απολυτήριο στα ιδρωμένα τους χέρια για να κρατηθούν σ’ ένα χορό παράταιρο με την ηλικία τους. Αγανάχτησε με το σύννεφο της σκόνης, αλλ’ αναγκάστηκε να κλείσει το τζάμι χωρίς να τους κάνει παρατήρηση. Αλλωστε, μόλις είχαν αποφοιτήσει. Δεν ανήκαν πλέον στη δικαιοδοσία της.»  Ενας αναπάντεχος τραγικός θάνατος τις χωρίζει. Ο πατέρας της Τζούλιας αυτοκτονεί κι εκείνη φυγαδεύεται στην ξενητειά σημαδεμένη από τις κηλίδες του αίματος. Οι άλλες διασκορπίζονται στους δρόμους που τους επιφύλαξε η μοίρα.

Η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το δράμα της στο μακρινό Μόντρεαλ, όπου ασχολείται με τη ζωγραφική κερδίζοντας παγκόσμια καταξίωση, καθώς αναδεικνύει το κόκκινο ως κεντρικό αινιγματικό στοιχείο της τέχνης της. «Οι σπουδαιότερες γκαλερί ολόκληρης της χώρας φιλοξενούσαν τα έργα της ελληνίδας που έβαφε τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες με κόκκινο χρώμα.  «Μιά Ελληνίδα ζωγράφος ανατρέπει το μπλέ της ελληνικής θάλασσας με ένα τρόπο δραματικό και συναρπαστικό», έγραψε ένας κριτικός στην πιό έγκριτη  επιθεώρηση της τέχνης. «Η ζωγράφος του κόκκινου» ήταν άλλος τίτλος άρθρου για έκθεσή της. Η τέχνη της έσταζε το αίμα της δυστυχίας της. Η Τζούλια έγινε η ιέρεια του κόκκινου σε μια χώρα όπου δέσποζε η ελευθερία της έκφρασης και ο υπέρμετρος σεβασμός για νεωτεριστικές ιδέες.» 

Η Τζούλια αποκομμένη εντελώς απο την Ελλάδα και σε θέση απόλυτης ρήξης με τη μάννα της  προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στο τραυματικό παρελθόν της ζωγραφίζοντας τις παιδικές της φίλες σε μεταφεμινιστικό τόνο. Τα πορτρέτα της «Οι συμμαθήτριες» κάνουν το γύρο του κόσμου δρέποντας δάφνες στον εικαστικό χώρο.Τότε η ηρωίδα  αποφασίζει να τιμήσει το περίφημο ραντεβού «Στη Στροφή για τα 40» καλώντας τις φίλες της στο σπίτι της λίμνης στο Μόντρεαλ. 

Ετσι μετά από 22 χρόνια ξανασμίγουν στην ξενητιά της. Αμήχανες αλλά  περιπλεγμένες με τους ακατάλυτους δεσμούς της κοινής ιστορίας οι έξι ζούν μια «Μεγάλη Ανατριχίλα» γένους θηλυκού. Γέλια, χαρές, πίκρες, απογοητεύσεις, φθαρμένοι έρωτες, ανεκπλήρωτοι πόθοι, τολμηρές αποφάσεις συνθέτουν τη συνεύρεση που κορυφώνεται με μιά λαμπρή γιορτή σε ψηλά τακούνια.

Οι άντρες γίνονται θεατές και ωτακουστές του λικνιστικού βήματος των τακουνιών : « Κι ύστερα η Τζούλια άνοιξε το δεύτερο κουτί, το δεμένο με βελούδινη ρόζ κορδέλα. Εβγαλε ένα δυνατό επιφώνημα έκπληξης Α! οι παιδικές κόκκινες σαγιονάρες που είχε παραμορφώσει καρφώνοντάς τους τα ξύλινα τακούνια! Αυτές που εκείνη και η Νάνσυ φόρεσαν και περπατούσαν τακ-τακ-τακ στη γειτονιά κουφαίνοντας τις γιαγιάδες και εξοργίζοντας τις μαννάδες τους. Τις πήρε στα χέρια της κι άρχισε να τις χαϊδεύει και να φιλάει τα ξύλινα αυτοσχέδια τακούνια τους. Ηταν η πρώτη αμαρτία στην καθωσπρέπει ζωούλα της.»   Οι έξι γυναίκες καταθέτουν ακατέργαστα και πρωτόγονα συναισθήματα κάνοντας συνένοχες τις άλλες στις ανατροπές που ακολουθούν γιατί όπως γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη: «Τελικά η φιλία των γυναικών γεννιέται τα χρόνια της ανιδιοτέλειας, φουντώνει με την άνθηση των ορμονών, υποσιτίζεται τον καιρό του έρωτα, ανασταίνεται μετά το γάμο, αναβιώνει με την ωριμότητα. Δεν ξεχνιέται ποτέ όπως το ποδήλατο και το κολύμπι!»   

 athina_2004_8__300r_ioustini_fragoyliΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί απο το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργασθεί κατά διαστήματα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ, του SKY, του FLASH 9.61, Αθήνα 9.84 καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).Από το 1989 ζεί και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, του περιοδικού Εψιλον. Είναι συνεργάτρια των λογοτεχνικών περιοδικών Διαβάζω και Δέκατα.Απασχολείται ταυτόχρονα στο τοπικό ραδιόφωνο και στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική και συγγραφική της δραστηριότητα είναι γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του «Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό» με έδρα τη Νέα Υόρκη. Εναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αργύρη κι έχει γιό τον Αλέξανδρο.Συγγραφικό έργοΤο πρώτο της βιβλίο Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου  (Εκδόσεις Εξάντας 2000) αποτελεί την επίσημη βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος. (The Lonely Path of Ιntegrity ,Exandas Publishers 2002).Ακολουθούν το μυθιστόρημα με τίτλο Πετάει, πετάει το σύννεφο (Eκδόσεις Ψυχογιός 2003), «Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες» (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» 2004) και  «Η Παρακαταθήκη» -«The Legacy»  (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2005)  μιά δίγλωσση έκδοση με επιλεγμένους λόγους του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος.Το νέο μυθιστόρημα «Ψηλά Τακούνια Γιά Πάντα» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) κυκλοφόρησε  το φθινόπωρο του 2006.