ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα υποδεχθεί τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από 29 έως 30 Νοεμβρίου 2006.

Ο Πάπας Βενέδικτος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επ’ ευκαιρία της Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εορτής του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο Πάπας Βενέδικτος έχουν εργασθεί για την παγκόσμια ειρήνη δια της ευαγγελικής αλήθειας και αγάπης και έχουν διακριθεί για τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών που χωρίζουν την ανθρωπότητα.

         «Αναμένουμε με αδελφική αγάπη και μεγάλη προσμονή την επίσκεψη του Πάπα», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «θα είναι μία επίσκεψη πολύ σημαντική για την Χώρα μας και για τις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών».

         Ο Πάπας θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου. Θα τον υποδεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ακολούθως θα μεταβούν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου θα τελεσθεί πανηγυρική Δοξολογία Ειρήνης. Οι δύο ηγέτες θα προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προκατόχων του Οικουμενικού Θρόνου και θα ακολουθήσει μεταξύ των ιδιωτική συνάντηση.

         Το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, ο Πάπας Βενέδικτος θα παρακολουθήσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθως οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν επίσημες προσφωνήσεις,  θα ανταλλάξουν τον ασπασμό της Ειρήνης και θα αναγνωσθεί και υπογραφεί κοινή διακήρυξη οικουμενικής αλληλεγγύης. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραθέσει γεύμα στον Πατριαρχικό Οίκο προς τιμήν του Πάπα.

         Την επομένη, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα παρακολουθήσει την Ρωμαιοκαθολική Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Πάπας Βενέδικτος στο Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ημέρα ο Πάπας Βενέδικτος θα αναχωρήσει για το Βατικανό

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, κατόπιν προσκλήσεώς του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην ιστορική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πάπας Βενέδικτος XVI στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2006.