Κωνσταντινούπολη

popehbr2011Μέλη εθνικιστικού κόμματος τέθηκαν υπό κράτηση μετά από κατάληψη-διαμαρτυρία στην Αγία Σοφία κατά της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου. Το κλίμα στην Τουρκία είναι τεταμένο εν όψει της άφιξης του ποντίφικα και λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Οι διαδηλωτές ανήκουν στο μικρό ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας, παρακλάδι των Γκρίζων Λύκων, που έχει πραγματοποιήσει και τις προηγούμενες ημέρες διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την 28η Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η ομάδα θέλησε να πραγματοποιήσει τη μουσουλμανική προσευχή (ναμάζι) που γίνεται στα τζαμιά. Επενέβη η τουρκική αστυνομία, και αφού απομάκρυνε τους τουρίστες που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο μουσείο, έκανε χρήση δακρυγόνων στον προαύλιο χώρο για να διαλύσει τους διαδηλωτές, θέτοντας υπό κράτηση 39 άτομα, μετέδωσε σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια υπό το φόβο επεισοδίων σε μαζικές διαδηλώσεις που προγραμματίζονται με «φόντο» ομιλία του ποντίφικα για τον προφήτη Μωάμεθ που ξεσήκωσε κύμα οργής στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν σκοπεύει να μεταφέρει 75.000 άτομα με μισθωμένα λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για να διαδηλώσουν κατά του Πάπα.

«Στρατός» από ελεύθερους σκοπευτές, πυροτεχνουργοί, ειδικές δυνάμεις και πράκτορες της αντιτρομοκρατικής θα αναπτύσσονται σε κάθε στάση του Πάπα -περιλαμβάνεται επίσκεψη και στην Αγία Σοφία.

Ελικόπτερα της αστυνομίας θα ίπτανται πάνω από την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ ειδικές δυνάμεις του ναυτικού θα περιπολούν στο Βόσπορο.

Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να είναι επιτυχής η επίσκεψη του Πάπα, αναφέροντας ότι το ταξίδι αποτελεί μία ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση.

Ο Πάπας αρνήθηκε πρόσκληση Γκιουλ

Μετά την επισημοποίηση της επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία γνωστοποιήθηκε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα βρίσκεται στη χώρα τις συγκεκριμένες ημέρες, γεγονός που πυροδότησε ποικίλα σχόλια. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η δυστοκία της κυβέρνησης να συναντήσει τον Πάπα έγγειται σε ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση στην εκλογική της βάση εν όψει των εκλογών του 2007.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν. Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να συναντήσει τον ποντίφικα, αναφέροντας παράλληλα πως ο Πάπας δεν αποδέχθηκε να παραστεί σε γεύμα που προτίθετο να παραθέσει προς τιμήν του ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί μας έχουν στεναχωρήσει. Ήταν σε γνώση του Βατικανού ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία οι αρμόδιοι της κυβέρνησης μας θα απουσίαζαν στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετέχουν σημαντικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ. Μας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα [από το Βατικανό] ότι αυτό το θέμα δεν τους δημιουργεί καμία ενόχληση» είπε.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος εξήγησε ότι το Βατικανό ήθελε η επίσκεψη του Πάπα να γίνει σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες (30 Νοεμβρίου, ήμερα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα) και για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Διαβιβάσαμε στο Βατικανό την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την επιστροφή του από την σύνοδο του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς όμως και αυτή η επιθυμία μας δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί λόγω προσωπικών αρχών του Πάπα, που δεν του επιτρέπουν να δεχθεί προσκλήσεις κοσμικού χαρακτήρα» συνέχισε ο Ναμίκ Ταν.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε πως «η επίσκεψη του Πάπα είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας […] Θα κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να είναι επιτυχημένη η επίσκεψη».

«Κάνουμε τις προετοιμασίες αντιλαμβανόμενοι πως η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για να διορθωθούν ορισμένες παρεξηγήσεις ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και για να υπάρξει συμφιλίωση και συμμαχία μεταξύ των πολιτισμών» προσέθεσε.