O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδίκασαν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την «αποτρόπαιη επίθεση ανεγκέφαλων κακοποιών εναντίον Τουρκοκύπριων μαθητών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας».

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ”η εγκληματική αυτή πράξη από ανεύθυνους ταραχοποιούς εκθέτει τη χώρα μας και υπονομεύει την προσπάθειά μας για καλλιέργεια κλίματος φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες του τόπου μας, για τις οποίες τα θρησκευτικά κριτήρια δεν αποτέλεσαν ποτέ λόγο και αιτία διένεξης”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση, ”ευθύς μόλις ενημερώθηκε, επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο έδωσε οδηγίες για άμεση διερεύνηση της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, ώστε να ανευρεθούν και να συλληφθούν οι ένοχοι, οι οποίοι και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Πρόεδρος Δημοκρατίας:

«Καταδικαστέο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το περιστατικό που συνέβη χθες στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας όπου εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε Τουρκοκύπριους μαθητές του σχολείου.

«Είναι καταδικαστέο χωρίς κανένα ελαφρυντικό και πρέπει να είναι ανεγκέφαλοι αυτοί που το έκαναν. Για τόσα χρόνια στην Κύπρο τονίζουμε και έτσι είναι η πραγματικότητα, ότι η θρησκεία δεν παρεμβαίνει στις διαφορές με τους Τούρκους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της θρησκείας δεν θα αποτελέσει πρόσθετο βάρος στα τόσα πολλά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το πρόσθετο βάρος στα τόσο πολλά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Πρόεδρος Βουλής:
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε τα συμβάντα εντός της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία και απηύθυνε έκκληση προς τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής, οι ίδιοι να σταθούν φραγμός και ασπίδα έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια έκτροπα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως θέλει να ενώσει τη δική του φωνή «με τις φωνές διαμαρτυρίας της κυβέρνησης» του ΑΚΕΛ και πολλών άλλων κομμάτων και παραγόντων καταδικάζοντας τα «έκτροπα τα οποία νεαροί εκτός της Αγγλικής Σχολής, έχουν διαπράξει κατά Τ/Κ συμπατριωτών μας».

Πρόσθεσε ότι «οι ώρες είναι δύσκολες και τα μηνύματα τα οποία πρέπει να δίνουμε είναι μηνύματα συμφιλίωσης, μηνύματα ειρήνης, μηνύματα επιθυμίας επίλυσης του κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επανένωσης του τόπου ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τ/Κ
συμπατριώτες μας».

ΑΚΕΛ:

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατήγγειλε χθες την επίθεση Ελληνοκυπρίων ενάντια σε Τουρκοκύπριους μαθητές στην Αγγλική Σχολή και εξέφρασε παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία του κόμματος του για τα φαινόμενα εθνικισμού και σοβινισμού, τα οποία εμφανίζονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Είπε, ωστόσο, ότι αντίστοιχα φαινόμενα εθνικισμού υπάρχουν και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τα οποία δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι υποθάλπουν.

Σε δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αγγλική Σχολή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ”αυτή την περίοδο εκείνο που χρειαζόμαστε είναι καλό κλίμα, ηρεμία για να χειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας”.
 
ΔΗΣΥ:

Την καταδίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τα συμβάντα εντός της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Χριστόφορος Τορναρίτης.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την επαίσχυντη πράξη και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών», είπε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι «τέτοια γεγονότα σφαγιάζουν τον αγώνα μας και ντροπιάζουν τον πολιτισμό μας ενώ από την άλλη ο φανατισμός, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός είναι αδιέξοδοι δρόμοι».

ΚΣ ΕΔΕΚ:

Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση εναντίον Τ/Κ μαθητών, που φοιτούν στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και καλεί την αστυνομία να προχωρήσει με ταχύτητα στην εξιχνίαση της απαίσιας αυτής πράξης και να προσαγάγει τους ενόχους ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου.

”Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές”, εκτιμά η ΕΔΕΚ, ”πέραν του ότι προσβάλλουν τον πολιτισμό μας υπονομεύουν ευθέως τον αγώνα του λαού μας για μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού προβλήματος”.

Οικολόγοι:

To Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωση του καταδικάζει τα συμβάντα στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας σημειώνοντας ότι ”τέτοιου είδους συμπεριφορές – έστω μεμονωμένες και περιορισμένης έκτασης – τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εξτρεμιστές και ρατσιστές που προάγουν διχοτομικά συμφέροντα”.

”Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και ζητούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων κουκουλοφόρων”, σημειώνουν.

 

ΚΥΠΕ