Τις προθέσεις των κατοχικών αρχών του ψευδοκράτους να μετατρέψουν την ιστορική μονή του Αποστόλου Ανδρέα σε ξενοδοχείο 120 κλινών, κατήγγειλε με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου, που κυκλοφόρησε και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της 30ης Οκτωβρίου της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Kibris», το οποίο γράφει ότι ο ούτω καλούμενος «επικεφαλής της επιτροπής βοήθειας της Τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα», δήλωσε πως θα διατεθεί ποσό μισού εκατομμύριου λιρών για το μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τις ενέργειες αυτές της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίες αποσκοπούν στην καταστροφή του χαρακτήρα ενός, μέγιστης σημασίας, θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου της Κύπρου ενώ υποδεικνύει ότι αυτές είναι αυθαίρετες και αγνοούν τα σχέδια αναστήλωσης του νομίμου ιδιοκτήτη του μοναστηριού που είναι η Εκκλησία της Κύπρου. Επιπρόσθετα τονίζει ότι η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου ένοπλης σύρραξης, στα οποία ξεκάθαρα διατυπώνονται οι υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης στο τομέα των δικαιωμάτων περιουσίας των νομίμων ιδιοκτητών τους.

 

 

ΚΥΠΕ