Ιστορικές μνήμες ξύπνησαν την Κυριακή στον Γοργοπόταμο, όπου τιμήθηκε η ενωμένη Εθνική Αντίσταση, με αφορμή την 64η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας από άνδρες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανούς σαμποτέρ.

Η ανατίναξη αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό πλήγμα κατά των Γερμανών κατακτητών που επηρέασε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Αθήνα, αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας στη Μητρόπολη, αντιστασιακές οργανώσεις κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου του 1942, 150 άνδρες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ υπό το Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Άγγλοι σαμποτέρ με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Έντι Μάγερς, επιφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στις δυνάμεις του Άξονα, ανατινάζοντας τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η επιχείρηση αυτή ήταν η κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Σύμφωνα με τα αρχεία του γερμανικού στρατού, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, καθώς προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των γερμανικών στρατευμάτων και πυρομαχικών στο μέτωπο της Αφρικής.

NET