Δύο μόλις ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων, τρεις πύραυλοι έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Την επίθεση καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε πως η χώρα του θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση τις προσεχείς ημέρες, σημειώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να οδηγήσει σε "πραγματικές διαπραγματεύσεις" με τους Παλαιστίνιους. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αν συνεχισθούν οι βολές από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν μετά από ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι οι ένοπλες οργανώσεις είχαν συμφωνήσει πως πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, ανέλαβαν η Ισλαμική Τζιχάντ και το ένοπλο τμήμα της Χαμάς. Στη συμφωνία προβλέπεται ο τερματισμός εκτόξευσης αυτοσχέδιων πυραύλων προς το Ισραήλ και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να σταματήσουν την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα από τις έξι το πρωί της Κυριακής. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο στελέχη της Χαμάς είχαν σκοτωθεί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Η εκεχειρία είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Εχούντ Ολμέρτ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία των παλαιστινιακών οργανώσεων να σταματήσουν τις επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη.

Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Χαμάς και πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Ισμαήλ Χανίγια, όλες οι μεγάλες ένοπλες οργανώσεις συμφώνησαν, μετά από την παραβίαση της εκεχειρίας που σημειώθηκε σήμερα, να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δυνάμεις της ασφάλειας θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, για να αποτρέψουν τυχόν εκτοξεύσεις ρουκετών από ενόπλους.

Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή της η Ισλαμική Τζιχάντ τόνιζε πως δεν συμφωνεί με όποια εκεχειρία, εκτός εάν σταματήσει πλήρως η ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση, διότι – όπως επικαλέσθηκε – οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Λωρίδος, την ώρα που οι Ισραηλινοί ανακοίνωναν ότι απέσυραν όλες τις δυνάμεις τους από την Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΠΕ