Έξι μήνες μετά την επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Αραβική Χερσόνησο για να ολοκληρώσει την περιοδεία του, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Πρώτος σταθμός το Σουλτανάτο του Ομάν, όπου ο Κάρολος Παπούλιας έγινε δεκτός με εξαιρετικές τιμές.

Τέσσερα μέλη της κυβέρνησης και 27 εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων πλαισιώνουν τον Πρόεδρο σε αυτό το εγχείρημα ισχυροποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στις χώρες του Κόλπου. Τη Δευτέρα, ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, και την Τρίτη το Ντουμπάϊ.

Η Ελλάδα και το Ομάν επιβεβαίωσαν την πολιτική τους βούληση για περαιτέρω διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων, όπως προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες, που είχε στο Μουσκάτ ο κ. Παπούλιας με τον Σουλτάνο της χώρας, Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

Τις επίσημες συνομιλίες απασχόλησαν τόσο οι σχέσεις Ελλάδος και Ομάν στον εμπορικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό τομέα, όσο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις του Ομάν με την Ε.Ε.

Άλλωστε, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, με δεδομένη, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος Παπούλιας, τη γεωπολιτική σημασία και τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες των χωρών της περιοχής του Κόλπου, το δε Ομάν θεωρεί την χώρα μας ως "την πιο κοντινή της" σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στο Σουλτάνο του Ομάν πως η Ελλάδα θα ανοίξει σύντομα πρεσβεία στο Μουσκάτ και εξέφρασε τη βούληση να συσταθεί έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σουλτανάτου.

Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Ελλάδας και Ομάν, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα του σουλτανάτου.

Το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ιερό Τέμενος του Μουσκάτ και στη συνέχεια είχε τις επίσημες συνομιλίες με τον Σουλτάνο Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

NET-ΑΠΕ