Υπό το βάρος του ναυαγίου των συνομιλιών Τουρκίας-Κύπρου στο Τάμπερε της Φινλανδίας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

 "Η Τουρκία πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας", ξεκαθάρισε η Υπουργός Εξωτερικών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιούλ, θα επισκεφθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, τη χώρα μας.

"Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η Φιλανδική Προεδρία δεν βγήκε να αποδώσει ευθύνες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, η φιλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας, άρα προχωρούμε στην ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου για το μείγμα της αντίδρασης", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κληθείσα να διευκρινίσει τί εννοεί με το μείγμα αντίδρασης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι "η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, τότε η ΕΕ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση, αυτή που αρμόζει σε μία χώρα υποψήφιο μέλος που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και αυτό εννοώ με το μείγμα αντίδρασης".

Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και πρόσθεσε ότι "εύχεται να έχει επιτυχία και η Τουρκία να αναδείξει το φιλόξενο πρόσωπό της". Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταδικάσει ορισμένα ακραία στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Άλλα θέματα που κυριάρχησαν εκτός από τα ευρωτουρκικά ήταν το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι στις βασικές αρχές για τα ανωτέρω θέματα υπήρξε συμφωνία σχετικά με τις ελληνικές πρωτοβουλίες και την πορεία του διαλόγου που θα βοηθήσει στη χάραξη της στρατηγικής.

Ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε ότι εξετάστηκαν όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και το Μεσανατολικό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία της για νέο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή και ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει το ρόλο περιφερειακού συντονιστή.

Σχετικά με τα ευρωτουρκικά, ο κ. Παπουτσής είπε ότι η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας βρίσκεται στα ευρωπαϊκά όργανα και ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τέθηκε η πρόταση να επαναφέρει η ελληνική κυβέρνηση ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης αξιώσεων της Τουρκίας από την Ελλάδα.

Για το Κυπριακό ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα όριο για την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους. "Θέσαμε την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής ως μία κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ" είπε ο κ. Παπουτσής.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας για λογαριασμό του ΣΥΝ είπε ότι υποστηρίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και πως η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της αποτελεί κάτι αυτονόητο. "Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Από τη συνεδρίαση απέχει το ΚΚΕ για λόγους πολιτικής θέσης.

ΑΠΕ-ΝΕΤ