Στην Τουρκία βρίσκεται απο το μεσημέρι ο Πάπας Βενέδικτος ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη σύσκεψη. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση, στο χώρο του αεροδρομίου. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να καλωσορίζει τον Ποντίφικα και να χαρακτηρίζει την επίσκεψή του ως πολύ σημαντική. Η επίσκεψη του Ποντίφικα, η πρώτη του σε μουσουλμανική χώρα, γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν επιστρατευτεί για την προστασία του, καθώς δηλώσεις του για το Ισλάμ είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση, ζήτησε την υποστήριξή του Πάπα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Πάπας παρότι όπως δήλωσε δεν είναι πολιτικός, τόνισε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέση σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος, πριν αναλάβει την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στις οποίες είχε υποστηρίξει ότι μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της "συμμαχίας των πολιτισμών" και τόνισε πως υπό αυτή την έννοια "η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλο γεγονός".

Λίγο πριν από την άφιξη του Ποντίφικα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός λαός θα δείξει "τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει την Τουρκία" και καταδίκασε τις εχθρικές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του, χαρακτηρίζοντας τους οργανωτές των εκδηλώσεων αυτών "περιθωριακές οργανώσεις που μαρτυρούν στενοκέφαλη νοοτροπία".

Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας", είπε. "Ανήκουμε σε μία θρησκεία που πιστεύει σε όλους τους προφήτες", εξήγησε, "αγαπάμε, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε όλους τους προφήτες όπως σεβόμαστε τον δικό μας", πρόσθεσε.

Το στίγμα της επίσκεψης του, έδωσε ο Πάπας Βενέδικτος, όταν ακόμη βρισκόταν στο αεροσκάφος. Μίλησε για διάλογο, αμοιβαία κατανόηση , συμφιλίωση πολιτισμών και θρησκειών και τόνισε ότι ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί σημείο αναφοράς για αδερφές εκκλησίες.

Ο Ποντίφικας κατάθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Μπαρντάκογλου.

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη

 

Την Τετάρτη, ο Πάπας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα επισκεφτεί και το Μπλε Τζαμί.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, που έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίσκοπο Μπράιαν Φάρελ, τη συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα απασχολήσουν τα θέματα της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, της δημευμένης περιουσίας και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά υπήρχαν και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επισκέψεων Ρωμαίων Ποντίφηκων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά "σήμερα έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα".

Οι δύο αρχιερείς απατώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων διέλυσαν τις "φήμες" ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αγίου Ανδρέου στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί σε "αρχηγό κράτους", παρουσία του Πάπα Βενέδικτου.

Οι δυο αρχιερείς υπογράμμισαν ότι η συνάντηση των δυο προκαθημένων, αποτελεί μέρος του συνεχιζόμενου επί δεκαετίες οικουμενικού διαλόγου, που όπως τόνισαν θα συμβάλει στο "να κλείσει το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης".

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μπακογιάννη ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί σε ήρεμο κλίμα και να είναι καρποφόρες οι συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη, όπως γενικότερα την πορεία της Τουρκίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την εξέλιξη με την Τουρκία και τον Πάπα, έχετε να μας πείτε κάτι; 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω, από χθες, κάνει δήλωση και έχω πει ότι εύχομαι η επίσκεψη του Πάπα να είναι ήρεμη, επιτυχής και οι συναντήσεις με τον Πατριάρχη να είναι επίσης καρποφόρες. Από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε την εξέλιξη της επίσκεψης του Πάπα και θα δούμε πώς θα πάει.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία του γραφείου τύπου η Τουρκία. Μια τέτοια χώρα μπορεί να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια; 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε χώρα έχει τους δικούς της τρόπους λειτουργίας. Η Τουρκία, όπως ξέρετε, καλείται να προσαρμόσει το δικό της δίκαιο στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι μια από τις υποχρεώσεις, τις οποίες η Τουρκία έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το οποίο σήμερα χρειάζεται είναι να επιδείξουμε ψυχραιμία, να παρακολουθήσουμε από κοντά τα πράγματα. Η επίσκεψη του Πάπα είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και για την ίδια την Τουρκία, αλλά και για τον χριστιανικό κόσμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: ΝΕΤ-AΠE-Reuters-Associated
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ  SITE του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  http://www.patriarchate.org/ 
  
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ