ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nikospapadimitriou 
από την Κωνσταντινούπολη
ο Νίκος Παπαδημητρίου μεταδίδει 
Αυτή την ώρα, και σύμφωνα με το πρωτόκολο στις  6.20 το απόγευμα (ώρα Τουρκίας) αναμένεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν ο Πάπας και η συνοδεία του.
Είχε προηγηθεί προσκύνημα στην Εφεσο και συνάντηση με την τοπική ρωμαιοκαθολική κοινότητα το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς απρόοπτα.  
Στις σκάλες του αεροσκάφους θα τον υποδεχθούν ο νομάρχης, ο δήμαρχος αλλά και ο στρατιωτικός διοικητής Κωνσταντινουπόλεως, όχι όμως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Εκείνος θα τον υποδεχθεί στην αίθουσα των επισήμων, περιστοιχιζόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και το Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιώάννη.
Στη συνέχεια, οι δύο Προκαθήμενοι -σύμφωνα με όσα έχουν αποφασισθεί μέχρι στιγμής- θα επιβιβασθούν σε χωριστά οχήματα, με στόχο ο Πατριάρχης να βρίσκεται λίγο νωρίτερα στο Φανάρι, προκειμένου να υποδεχθεί εκεί επισήμως τον υψηλό προσκεκλημένο του.
Η αυτοκινητοποπή αναμένεται περί τις 7.15 στο Πατριαρχείο. Στο σημείο αυτό, μια μαθήτρια της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής θα προσφέρει στον Πάπα λουλούδια.
Αμέσως μετά οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους θα εισέλθουν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για την τέλεση της Δοξολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ψαλλούν ειδικοί στίχοι από τους ψαλμούς, οι οποίοι μελοποιήθηκαν στη βυζαντινή μουσική αποκλειστικά για την υποδοχή του Ποντίφικα.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Πατριάρχης και Πάπας θα εκφωνήσουν ομιλίες (τριών λεπτών έκαστη). Εν συνεχεία θα ακολουθήσει ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του οποίου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Βοστόνης κ. Μεθόδιος.  
Στις 8 μ.μ. έχει προγραμματισθεί η συνάντηση των δύο Προκαθημένων, στην οποίαν θα παρευρεθούν δύο συνοδοί από κάθε πλευρά: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης θα είναι από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η διάρκεια της συνάντησης προσδιορίζεται στα 30 λεπτά. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή δώρων.
Ο Πάπας αναμένεται να αναχωρήσει περί τις 9.30, με τον Πατριάρχη να τον συνοδεύει ως το αυτοκίνητό του.