Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στην Νέα Υόρκη, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης: «Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.» από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη αύριο Τρίτη στις 7 μ.μ., παραχωρήθηκε σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου,  τον διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επιμελητή της έκθεσης, κ. Νίκο Καλτσά, και τον Υπουργό Πολιτισμού.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Washington κ. Αλ. Μαλλιάς, η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στην ΝΥ, κα Αικατερίνη Μπούρα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ωνασσείου στην ΝΥ, πρέσβης Λ. Τσίλας, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου τύπου της Washington κ. Γ. Χουλιάρας, και της Νέας Υόρκης, κα Πολυξένη Μαστροπέρρου.   

Ο κ. Καλτσάς, κάνοντας σε αδρές γραμμές μια παρουσίαση αυτού που θα έχει τη δυνατότητα να δει ο επισκέπτης, αναφέρθηκε στις τρεις ενότητες της έκθεσης, οι οποίες εκπροσωπούν την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ιστορία των δύο σημαντικότερων πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας από τον 8 ο ως τον 5 ο αιώνα π.Χ., ενώ προηγείται εισαγωγή που εξετάζει τις καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στις δύο πόλεις από την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο έως και την Αρχαϊκή (8 ος και 7 ος αιώνας π.Χ.), μέσα από έργα μεταλλοτεχνίας, αγγειογραφίας και μικροτεχνίας. Σε αυτήν την περίοδο, παρόλο που η Σπάρτη δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία με την Αθήνα ως προς τις μνημειακές κατασκευές, γνώρισε εν τούτοις ιδιαίτερη άνθηση στην μεταλλοτεχνία, στην κεραμική και στην μικροτεχνία, άνθηση που αποτυπώνεται στα ελεφαντοστέινα εδώλια της περιόδου 700-650 π.Χ. που προέρχονται από το Ιερό της Όρθιας Αρτέμιδος. Η πρώτη ενότητα που χρονικά συμπίπτει με την Αρχαϊκή περίοδο (700-480π.Χ.) θέτει σε ισορροπία τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με την άνιση πολιτισμική σχέση μεταξύ των δύο αρχαίων πόλεων-κρατών. Δίπλα στα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας αττικά έργα, προβάλλονται τα επιτεύγματα των καλλιτεχνών της Σπάρτης, επιτρέποντας στον θεατή να ανακαλύψει μια βαθιά και σύνθετη διάσταση στη Λακωνική τέχνη. Η δεύτερη και η τρίτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά έργα των καλλιτεχνικών εξελίξεων που σημειώθηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. στο γενικό πλαίσιο της συνεχούς μεταβαλλόμενης δυναμικής των σχέσεων των δυο πόλεων κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων (500-479 π.Χ.) και του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), γεγονότα που επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την πολιτισμική υπόσταση και την καλλιτεχνική υπόσταση της κάθε πόλης.

 Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στον στόχο του Ιδρύματος να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό όλων των εποχών, φέρνοντας το αμερικανικό κοινό σε επαφή με σημαντικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε επίσης ότι παράλληλα με την έκθεση, το Ωνάσσειο Πολιτιστικό κέντρο θα διοργανώσει διεθνές επιστημονικό συνέδριο, σειρά διαλέξεων, αλλά και δραματοποιημένες αναγνώσεις των έργων «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη και «Πέρσες» του Αισχύλου. Τέλος, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης, κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, συνεχάρη το Ωνάσσειο για την δραστηριότητά του, μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για την έκθεση, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει ο πολιτισμός στη σύγχρονη εποχή.   

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Καλτσάς ξενάγησε τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της έκθεσης, κάνοντας τις απαραίτητες επισημάνσεις, αλλά και δίνοντας τις δέουσες επεξηγήσεις ώστε η σημασία των εκθεμάτων να είναι εύληπτη στους θεατές.    

Για τα εγκαίνια της έκθεσης βρίσκονται στην Νέα Υόρκη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης, πολλοί δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων η κα Α. Παναγιωταρέα, η κα Ε. Στάη, ο διευθυντής του Εθνους κ. Χαρβαλιάς, και αρκετοί άλλοι.

Η έκθεση, που ανοίγει τις πύλες της αύριο για το φιλοθεάμον κοινό, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Μαΐου 2007.