Τις κυπριακές θέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Δευτέρα, μετέφερε χθες στους ομόλογους του των κρατών μέλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

Συνολικά ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο της
Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με 13
ομολόγους του ενώ σήμερα Τρίτη θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του.

Ο κ. Λιλλήκας στις συναντήσεις που είχε διαπίστωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις που υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το αν η Αγκυρα πληροί ή όχι τις υποχρεώσεις. Αυτό, όπως είπε, και με δεδομένο ότι απαιτείται ομοφωνία σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλος αγώνας μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση μιας συνισταμένης, που θα επιτρέψει την έκδοση συμπερασμάτων της ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του, ότι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας ικανοποιούν σε αρκετά σημεία.

Κατ’ αρχήν η Κύπρος θεωρεί απαραίτητο να προβλεφθεί ένα χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ένα ραντεβού με την Τουρκία, κάτι που δεν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως είπε, εάν δεν υπάρξει ένα ραντεβού, δεν θα υπάρχει και κανένας μηχανισμός πίεσης ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η Λευκωσία διαφωνεί επίσης με τη σύσταση της Επιτροπής που προβλέπει το «πάγωμα» ορισμένων κεφαλαίων και το άνοιγμα όλων των υπολοίπων. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα,η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει το αυτόματο άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά τη λήψη απόφασης ομόφωνα από τη διακυβερνητική διάσκεψη. Δεν μπορεί κάποιος να αποφασίσει εκ των προτέρων ότι η Τουρκία μπορεί να διαπραγματεύεται ανεξάρτητα από το αν σημείωσε πρόοδο σε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ με θέμα την Τουρκία, είχε και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με το Φινλανδό ΥΠΕΞ Ερκι Τουομιόγια και τους ομολόγους της, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, το Βρετανό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Τζεφ Χουν.

Στόχος των δυο Υπουργών ήταν να πεισθούν οι εταίροι για την ανάγκη ενός χρονοδιαγράμματος, ενός νέου ραντεβού με την Τουρκία.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα των «25» προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει διαδικασία κατ΄επιλογήν και πως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το κοινοτικό κεκτημένο.

Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει η Τουρκία να κρατηθεί σε ενταξιακή τροχιά. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος 18 μηνών διευκολύνει και την ΕΕ και την Τουρκία. Την Αγκυρα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις υποχρεώσεών της και την ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει την πρόοδο. Διευκρίνισε, όμως, ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να έχει αυτοματισμούς, δηλαδή να προβλέπει την επιβολή ποινών, αλλά να οδηγεί σε μια αξιολόγηση της κατάστασης και σε λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) δεν μπορούν να συνδέονται με το Κυπριακό.

 

 

ΚΥΠΕ