ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ -ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ     

Διαβάστε ένα άκρως αποκαλυπτικό κείμενο με αφορμή την "υποψηφιότητα της κ. Φίμπη Σκυλάκη". Ποιά είναι η κ. Φίμπη Σκυλάκη; Ποια γνωστά και έγκυρα  Ελληνικά ΜΜΕ παραπλανήθηκαν;  πως αντέδρασαν οι συμμετέχοντας στο ΣΑΕ;  Ποιος κρύβεται πίσω από την κακόγουστη φάρσα; ποιος είναι; τι επιδιώκει; τι προσπαθεί; όλη η αλήθεια.

Για να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας…και στο εξής  να μην παρα-πλανάσθε…απλά διαβάστε με προσοχή το παρακάτω αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. ‘Εχει ενδιαφέρον.  

 

Μεγάλη σύγχυση έχει προκληθεί εδώ και μέρες στις τάξεις των αντιπροσώπων που έχουν  προσέλθει στη Θεσσαλονίκη από  ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της 6ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ με την υποτιθέμενη  4η υποψηφιότητα «νέας δυναμικής παρουσίας» που εδώ και μέρες είχε αναγγελθεί και μάλιστα ως «αποκλειστικό» από  γνωστή ιστοσελίδα, η οποία είναι γνωστή για τις φάρσες, τις φανταστικές συνεντεύξεις που κάθε τόσο παρουσιάζει με ύφος καταγγελτικό και πολλές φορές με γλώσσα πεζοδρομίου. Το αποκορύφωμα της πλήρους σύγχυσης σημειώθηκε σήμερα όταν γνωστά ΜΜΕ, όπως το έγκυρο ΒΗΜΑ, η ΦΩΝΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ (Voice of Greece) και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας, αναδημοσίευσαν ως δεδομένη την είδηση της «υποψηφιότητα της κ. Φίμπη Σκυλάκη»

 

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα με πλήρη επίγνωση του τι θα επιφέρει (λάσπη και ψευδολογία μόνον εις βάρος μας)   αυτή η αποκάλυψη μας, δεν είναι άλλο παρά ένα παρ’ ολίγον «ευφυές κατασκεύασμα». Μια αποκάλυψη που οφείλουμε να κάνουμε παρά να μένουμε θεατές και απαθείς ενώπιον τέτοιας ανευθυνότητας για να σταματήσει επιτέλους (!)  και η εσκεμμένη  συστηματική  και κατά συρροή παραπλάνηση του Ελληνικού Τύπου που δείχνει να έχει παντελή άγνοια από τα όσα διαδραματίζονται στην ΝΥ και γενικότερα στον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και ειδικότερα στα Ομογενειακά ΜΜΕ .  

 

Ποια είναι όμως η κυρία Φίμπη Σκυλάκη;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φανταστικό πρόσωπο ή κατά κυριολεξία αφορά το σκυλάκι του νεοεκλεγέντος προέδρου της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρου Γαλάτουλα  που ζει στη ΝΥ από τον οποίο «δανείστηκε» το όνομα της η «νέα  και δυναμική υποψήφια» Φίμπη  με το ομολογουμένως έξυπνο επώνυμο «σκυλάκη» που απλά δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη δημιουργικής φαντασίας, αφού το επώνυμο είναι η συνομοταξία ζώου. Δηλαδή ένα σκυλάκι τύπου γκριφόν ! 

 

Περιττό να πούμε ότι αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν σε πανικό αναζητώντας την κ. Φίμπη Σκυλάκη αλλά μάταια…

 

Όσοι ρωτούσαν εδώ και μέρες αλλά και όλοι εκείνοι που κατέλυσαν στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σήμερα ανυποψίαστοι και μη γνωρίζοντας τα δρώμενα στα ομογενειακά ΜΜΕ των ΗΠΑ αναζητούσαν την «νέα και δυναμική  κ. Φίμπη Σκυλάκη» με τον έντονο και καταγγελτικό «λόγο»…

 

Έκπληκτοι όμως μάθαιναν από στόμα σε στόμα ότι πρόκειται για ένα ακόμα κακοηθέστατο κρύο αστείο της γνωστής σατιρικής ιστοσελίδας  «ΤΟ  ΚΑΛΑΜΙ» που με τον κάλαμο της (τη πένα της)  ουκ ολίγες φορές έχει γίνει  αιτία παρόμοιων «ατυχών περιστατικών»… και εκείνος μέσα στην ανία και ανυπαρξία του χασκογέλαγε….

 

Και για να μη γίνει και κάποια παρανόηση και νομιστεί επίσης λανθασμένα ότι πρόκειται για κάποια δημοφιλή, πολύ περισσότερο για κάποια έγκυρη  ιστοσελίδα, εκείνο που υπεύθυνα έχει καταγραφεί μέσα από την έρευνα και το ρεπορτάζ  είναι ότι πράγματι η εν λόγω καλαμοειδής ιστοσελίδα έχει συμπληρώσει επτά χρόνια στο διαδίκτυο. Αν ανατρέξουμε όμως στο πρόσφατο  παρελθόν, θα  διαπιστώσουμε  ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λειτουργούσε όταν και όποτε το θυμόταν ή όποτε «ο έχων τον κάλαμο» σχεδόν ψάρευε πάντα σε θολά νερά… με ειδήσεις, είτε πρωτίστως και κατά κύριο λόγο από την πολιτεία της Φλόριδας- πριν μετακινηθεί στην πολιτεία της ΝΥ-  όπου ζούσε ο ιδιοκτήτης της τα τελευταία χρόνια με έντονη και ζωηρή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας συμμετέχοντας μάλιστα σε συλλόγους και άλλους φορείς ή κάνοντας περιστασιακά εκπομπές σε ραδιοφωνικά πρόγραμμα, τα οποία εν συνεχεία για αδιευκρίνιστους λόγους έκλεισαν… ή εκδίδοντας κάποιες φορές και  σε έντυπη μορφή με παρόμοιο ύφος, θεματολογία και style… Ένα απλό ρεπορτάζ στην πολιτεία της Φλόριδας θα βγάλει πολλά… πάρα πολλά…

 

Το εν λόγω site κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αυτό το διάστημα βάζοντας  αρκετές φορές διάφορες ειδήσεις από εδώ και από εκεί που «αλιεύει» σε άλλα επαγγελματικά site ή έγκυρες εφημερίδες ή αναδημοσιεύει και από «πηγές» που κρύβουν ιδιοτέλεια… 

 

Αυτά βεβαίως για όσους ξέρουμε και έχουμε κάνει το σχετικό ρεπορτάζ ύστερα και από ιδία αντίληψη που πρόσφατα σχηματίσαμε, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά αλλά και για να γίνουν γνωστά κάποια στοιχεία για όσους τα ζητάνε με επιμονή από Ελλάδα και ΝΥ… Επισημαίνουμε επίσης προς αποφυγή παρεξηγήσεων η σημερινή μας παρέμβαση που έγινε ύστερα και από απαίτηση δεκάδων αναγνωστών, φίλων και συναδέλφων δεν ασχολείται ερευνητικά και step by step με την εν λόγω ιστοσελίδα και τις τυχόν ανακρίβειες που κατά κόρον υπάρχουν δημοσιευμένες. Απλά αναδεικνύει και δημοσιοποιεί με ερευνητική και διεισδυτική διάθεση μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό και τίποτε περισσότερο προς το παρόν…

 

Η παρέμβαση μας αυτή γίνεται κατά κύριο και βασικό λόγο για την αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων στη σωστή τους διάσταση και φυσικά για να υπάρξει από τους συναδέλφους στο μελόν η απαιτούμενη προσοχή και διασταύρωση όσων περιφέρονται ως «πληροφορίες» και «ειδήσεις» στο διαδίκτυο, ειδικά σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Αμερικής. Σε ό,τι αφορά το who is who της εν λόγω ιστοσελίδας και του ιδιοκτήτη της προς το παρόν αυτά αρκούν…    

 

Ποια είναι όμως τα βαθύτερα αίτια μιας τέτοιας υβριστικής, κατά περίπτωση καταγγελτικής και μηδενιστικής «δημοσιογραφίας» και παρά- δημοσιογραφίας ;

 

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, με αφορμή πάντα την συγκεκριμένη υποτίθεται σατιρική αναγγελθείσα 4η υποψηφιότητα και φυσικά την επίσης εντέχνως κατασκευασμένη προ αναγγελθείσα αποχώρηση της, μιλάμε πάντα για ένα ανύπαρκτο πρόσωπο! Μια ανύπαρκτη είδηση! Μια «πληροφορία» που πριν δημοσιοποιήσουν, άλλα  πράγματι έγκυρα και σοβαρά ΜΜΕ της Ελλάδας, θα έπρεπε να διερευνήσουν και να διασταυρώσουν εξονυχιστικά.

 

Συνάδελφοι γνωστοί και έγκυροι υπάρχουν εδώ -στη ΝΥ- με πολύχρονη πείρα και εμπειρία και επίσης πολλοί ανταποκριτές γνωστών και έγκυρων ελληνικών ΜΜΕ. Άρα θα έπρεπε η «πληροφορία» να διασταυρωθεί με κάθε τρόπο, αν και εξ αρχής ένα μάλλον έμπειρο δημοσιογραφικό μάτι, όταν λαμβάνει μια τέτοια πληροφορία χωρίς άλλα στοιχεία διασταύρωσης θα πρέπει έτι περαιτέρω να την διασταυρώσει.

 

Εν συνεχεία εκείνο που οφείλουμε να καταγράψουμε και να αναλύσουμε χωρίς διάθεση μηδενισμού της όποιας κατά περίπτωση θετικής προσπάθειας  είναι ότι πρόκειται για ένα φαντασιακό κατασκεύασμα που υποτίθεται -πάντα  με πρόσχημα την σάτιρα- θέλει να προβληματίσει.

 

Με πρόσχημα τη σάτιρα  επιχειρεί   να στιγματίσει τα όντως πολλά και επί πολλών κακώς κείμενα που υπάρχουν εντός της ομογένειας και ειδικότερα της Ελληνικής Κοινότητας, έστω και με το καθ’ υπερβολή καταγγελτικό ύφος και λόγο. Να καταγγείλει πολλά από τα όσα πράγματι συμβαίνουν στην ελληνική παροικία, έστω και αν πολλές φορές γράφονται «χοντροκομμένα» και με άκρως λαϊκιστικό τρόπο, προφανώς προσβλέποντας όχι στην ενημέρωση αλλά στην πόλωση και την πλάκα ή ακόμα χειρότερα την απαξίωση προσώπων και θεσμών.  

 

 

Άποψη και ζωηρή πεποίθηση μας είναι ότι μόνη απάντηση στα όποια κακώς κείμενα υπάρχουν σε κάθε κοινωνία έστω και με κριτική διάθεση είναι η υπεύθυνη και με επαγγελματικά κριτήρια δημοσιογραφία. Με έρευνα. Με διασταύρωση. Με αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων και όχι με συλλήβδην μηδενισμό και χλευασμό  των πάντων (θεσμών και προσώπων).

 

Αυτά εν τάχει είναι τα προφανή και εν μέρει τα λογικοφανή αίτια αυτής της -ας μας επιτραπεί ο όρος αριστοφανικής- φανταστικής 4ης υποψηφιότητας της κ. «Φίμπη Σκυλάκη», η οποία έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες αν όχι τους αληθινούς υποψηφίους, σίγουρα όμως εξέθεσε και έθεσε εν αμφιβόλω  αρκετούς συναδέλφους που ανυποψίαστοι -και επαναλαμβάνουμε χωρίς να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα που συμβαίνουν στα ομογενειακά ΜΜΕ (χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και άλλοθι)- υιοθέτησαν αβασάνιστα την «είδηση» και την πληροφορία χωρίς προηγουμένως να την διασταυρώσουν και να την διερευνήσουν. Και φυσικά με κάθε σεβασμό στην προσωπική ιστορία του κάθε ενός και την επαγγελματική του καταξίωση που ουδόλως μπορεί να κριθεί μέσα από ένα ατυχές και άκομψο κακοηθέστατο αστείο κάποιου που προφανώς δεν δείχνει να διέπεται από επαγγελματική σοβαρότητα. Συνέπεια και συνέχεια. Ήθος και εγκυρότητα. 

 

Το ίδιο ισχύει και για άλλους συναδέλφους, όπως η συνάδελφος από την  Ελευθεροτυπία  η οποία στις 3 Δεκεμβρίου σε κείμενο που υπογράφει η συνάδελφος Β.Σ. παραπέμπει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα χωρίς να γνωρίζει έτι περαιτέρω…

 

Πιστεύοντας προφανώς η συνάδελφος ότι η εν λόγω ιστοσελίδα απηχεί το ευρύτερο λαϊκό αίσθημα κάτι που επί πραγματικών δεδομένων δεν ίσχυε ούτε και ισχύει για τους λόγους που παρακάτω αναλύονται αλλά και για ένα ακόμα λόγο.

 

Η Ελληνική κοινότητα -με όλα τα θετικά και αρνητικά της- που ζει και πορεύεται  δυστυχώς -αν και αυτή η διαπίστωση ως γεγονός έχει την κοινωνιολογική και ιστορική ανάλυση της – με την νοοτροπία ενός μεγάλου χωριού με κλειστές αντιλήψεις της δεκαετίας του 50 -για την πρώτη γενιά – του ’60, του ’70 και του ’80 έχει ένα μεγάλο θετικό. Ξέρει. Μαθαίνει ταχύτατα πρόσωπα και πράγματα και ας είναι διασκορπισμένοι σε 52 πολιτείες. Επομένως μαθαίνουν και άρα γνωρίζουν ή έστω έχουν ακούσει για τον κάθε ένα… ξέρει να ξεχωρίζει και να διαχωρίζει τον απατεωνίσκο της στιγμής. Τον σαλτιμπάγκο που όπως του χτυπούν χορεύει. Τον υπόπτως περιφερόμενο… Πολύ δε περισσότερο όταν κάποιος είναι εδώ με βίο και πολιτεία τριάντα ετών…. Κοντολογίς. Η  συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν απηχεί και δεν εκπροσωπεί παρά μόνο έναν άνθρωπο!

 

Έστω και αν πράγματι κάποιοι την διαβάζουν έστω και για μια ώρα εύθυμης διάθεσης αλλά όχι για να ενημερωθούν…  Εδώ στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστά πολλά… πάρα πολλά και άρα και ξέρουν και προσέχουν…  Παρ’ όλα αυτά η αναφορά και μόνο η αναφορά ως πηγή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας σε κάποιες έγκυρες και εγνωσμένου κύρους ελληνικές εφημερίδες έκανε τον «έχοντα τον κάλαμο» να επιχαίρει αναζητώντας εχέγγυα  δημοσιογραφικής εγκυρότητας…

 

Και τι θα κερδίσει αν έχει αυτά τα διαπιστευτήρια ευλόγως θα αναρωτηθεί ο ανυποψίαστος αναγνώστης. Μα τι άλλο; Κύρος! Αξιοπιστία. Δύναμη! Επιρροή! Και όλα τα συναφή οφέλη που επικοινωνιακά και μόνον θα χρειάζονταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να παρουσιαστούν και να αναλυθούν.  Και πώς κεφαλαιοποιούνται όλα αυτά; Μα με τι άλλο μόνο σε χρήμα…. και ο νοών νοείτω…

 

Βεβαίως όλα δε σβήνουν με το «έλα ρε παιδιά μια πλάκα κάναμε…» Το πρόβλημα όμως παραμένει. Στο σημείο αυτό δε αξίζει να σταθούμε, διότι παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν και στο παρελθόν πάλι με το πρόσχημα της πλάκας και της σάτιρας και πάλι κάποιοι συνάδελφοι είχαν εκτεθεί ανεπανόρθωτα!  Δυστυχώς έτσι πλήττεται το κύρος και αξιοπιστίας του κάθε δημοσιογράφου, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή εκ μέρους όλων μας.

 

Από όλα αυτά και όσα παρακάτω επισημαίνουμε καλόπιστα και χωρίς διάθεση ανταγωνισμού προκύπτει μια διαπίστωση. Υπάρχει -αν όχι μείζον- σίγουρα μεγάλο πρόβλημα από παρόμοιες συμπεριφορές.

 

Είναι υπαρκτό και ζωτικό το πρόβλημα για την πορεία των media στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία πάσχει από έγκυρη ενημέρωση αφενός, και αφετέρου έχει αφεθεί έρμαιο στα χέρια των ολίγων, μιας συγκεκριμένης ομάδας, έστω περιθωριοποιημένων και μεμονωμένων ατόμων μακιαβελικού χαρακτήρα που λυμαίνονται κατά το δοκούν τους «έχοντες και κατέχοντες» που βολεύονται από την ανυπαρξία ισχυρού έντυπου Τύπου, έχοντας αφήσει το παιχνίδι στα χέρια της μιας και μόνης ημερησίας εφημερίδας….

 

Αυτά λέγονται και κατατίθενται με τον αναγκαίο και σαφή διαχωρισμό κάποιων έστω και περιορισμένης εμβέλειας έντυπων εκδόσεων με κέντρο της ΝΥ για να μην μηδενίζεται η αξία και η προσπάθεια κάποιον συναδέλφων που όντως κοπιάζουν και μοχθούν για να συντηρήσουν τις έντυπες εκδοτικές προσπάθειες τους.

 

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έστω και αν κατά καιρούς -και είναι θεμιτό αυτό σε μια πολυπολιτισμική δημοκρατία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις- έχουμε διαφωνήσει επί διαφόρων θεμάτων. Μας ενώνει όμως η κοινή αγωνία για το μέλλον της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, έστω και όσοι έχουμε έλθει τα τελευταία χρόνια μας έχει κολλήσει το προσωνύμιο του «τουρίστα»… ωσάν εμείς να μη ζούμε εδώ…

 

 Ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως παρόμοιες ενέργειες με αυτή που αποκαλύψαμε και αναλύουμε, όπως και άλλες από εξίσου ιδίας και ίσως χειρότερης αντιλήψεως «παρά δημοσιογραφικές προσπάθείες» υπάρχουν και έχουν καταγραφεί και καταγράφονται συνεχώς….

 

Και επισημαίνεται αυτό ως γεγονός  γιατί -όλες αυτές οι παρόμοιες ενέργειες – ενέχουν και το στοιχείο της ιδιοτέλειας, της συστηματικής εξαπάτησης και κατά συρροή παράνομης κερδοφορίας… Έχει δε μείζονα σημασία αυτή η επισήμανση- αποκάλυψη  για τη λειτουργία του (ημιανύπαρκτου) Τύπου στην Αμερική διότι, αυτοί όλοι κυριολεκτικά έχουν πιει το αίμα του Ελληνισμού, λειτουργώντας με style νταβατζή ενίοτε και   «σωτήρα»… όπως θα καταδείξει η έρευνα μας, η οποία και θα συνεχιστεί.  

 

Φαινόμενα που οφείλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι συν τοις άλλοις  είναι και επικίνδυνα φαινόμενα για την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία  της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η οποία παρά τις όποιες αδυναμίες της  -και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε – ευημερεί και πρωτοπορεί.   Όταν  βεβαίως είναι ενωμένη και φέρεται με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα, έστω και αν αυτό συμβαίνει κάπως σπάνια και δεν είναι λίγοι που αναπολούν την πάλαι ποτέ ισχυρή και δυναμική παρουσία του Ελληνισμού… Ενός ελληνισμού που όταν είναι ενωμένος, μεγαλουργεί!  

 

Τι οδηγεί όμως κάποιον που όντως κάποτε πέρασε από το δημοσιογραφικό χώρο να φέρεται έτσι δημιουργώντας σήμερα  προβλήματα σε άλλους;

 

Το πρώτο που συνάγεται και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία είναι ο άκρατος ανταγωνισμός που επικρατεί τελευταία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η «είδηση» δεν μπήκε τυχαία στο site με πρόσημα την σάτιρα ή έστω και την πλάκα. Μπήκε με την βαθιά πίστη και πεποίθηση ότι κάποιοι, εδώ στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη ΝΥ  θα την πατήσουν – όπως δυστυχώς συνέβη με άλλους συναδέλφους – θα την αναπαράγουν και εν συνεχεία «ο έχων και περιφέρων τον κάλαμον της αναξιοπιστίας» θα έβγαινε να πανηγυρίζει για την πατάτα που έκανε το τάδε  ή το δείνα πρακτορείο, όπως κατά καιρούς έχει κάνει με την ΕΡΤ και τη φωνή της Ελλάδας κάθε φορά που γινόταν έστω και κάποιο λάθος εκ παραδρομής σε κάποιο όνομα πολιτείας ή άλλα χρηστικά στοιχεία του ρεπορτάζ…  Δείγμα εμπάθειας και ψυχολογικού κομπλεξισμού ανθρώπου που έχει σοβαρό πρόβλημα αυτοπροσδιορισμού και  επαγγελματικής  ταυτότητας.

 

Μια προσεκτική ματιά στο εν λόγω  site θα σας πείσει. Και προσοχή!  Πάγια τακτική -ακριβώς επειδή η εν λόγω ιστοσελίδα δεν διέπεται από συνέπεια, συνέχεια και προ πάντων επαγγελματισμό – κάποια θέματα διαρκώς αναπροσαρμόζονται, όχι με κριτήριο την τρέχουσα ειδησεογραφία αλλά με μοναδικό κριτήριο την σφραγίδα της εγκυρότητας που εναγωνίως επιδιώκεται εκ μέρους του ιδιοκτήτη και εκδότη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αλλά και μιας εκ του ασφαλούς κριτικής. Και φυσικά της οιωνεί εκπροσώπησης  μεσσιανικού χαρακτήρα των ανώνυμων Ελλήνων της Αμερικής και των αποδήμων! Επί πλέον ο αναγνώστης με μια προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσει ότι όλοι οι σοβαρά και επαγγελματικά  ασχολούμενοι με τα ομογενειακά ΜΜΕ είτε ως ανταποκριτές είτε ως επαγγελματικοί αναγνωρισμένοι φορείς ενημέρωσης  είναι «παπαγαλάκια», «Λαμόγια» και ούτε λίγο ούτε πολύ «πράκτορες»!  Η εύκολη στοχοποίηση δηλ. Με πρόσχημα την αριστερή κριτική…  

 

Αξίζει όμως  να δούμε και να αναλύσουμε  λίγο περισσότερο την τακτική που χρησιμοποιείται στην εν λόγω ιστοσελίδα ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα.

 

 Όταν και όποτε θυμηθεί να βάλει κάποια είδηση -την ώρα που «ό έχων τον κάλαμο» δεν ασχολείται με το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές (και έχει σημασία αυτό, διότι άλλο επαγγελματίας και κατά συνείδηση δημοσιογράφος και άλλο η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθεί ο περί ου ο λόγος)- και αυτή (η είδηση) είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται το αποτέλεσμα, την δημοσιεύει. Όταν όμως και όποτε υπάρξει η τελική εξέλιξη, τότε αναπροσαρμόζει ή διορθώνει κατά το δοκούν, ώστε αυτή (η είδηση) μετά να καταγραφεί ως «επιτυχία», προσδίδοντας έτσι στον ανυποψίαστο αναγνώστη που αμέριμνος σερφάρει στο διαδίκτυο την  εγκυρότητα που φαίνεται εναγωνίως να αποζητά ο ιδιοκτήτης και εκδότης την εν λόγω ιστοσελίδας.

 

Δηλ. για να γίνουμε σαφέστεροι και να φανούμε και χρήσιμοι σε όλους εσάς που εκεί έξω μπορεί να αποτελείτε εν δυνάμει «θύματα» μιας τέτοιας παραδημοσιογραφίας, τι γίνεται πρακτικά.

 

Γράφει  ένα μικρό κομματάκι, βγαίνει τσάρκα στα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία, ακούει κάτι από τον οποιοδήποτε και ανεύθυνα χωρίς προηγούμενη διασταύρωση και εμπεριστατωμένη έρευνα, το αναγάγει ως είδηση. Όταν το θέμα έχει κάποια εξέλιξη διαφορετική, σπεύδει και το αναπροσαρμόζει ή το αλλάζει τελείως και έτσι αυτό που φαίνεται στον πάντα ανυποψίαστο αναγνώστη -με εξαίρεση αυτούς όλους που συστηματικά  παρακολουθούν – να εμφανίζεται ως προϊόν έρευνας και εμπεριστατωμένης δημοσιογραφίας και άρα έγκυρης πηγής.  Κάπως έτσι την έχουν πατήσει ουκ ολίγοι συνάδελφοι… 

 

Πουθενά δεν υπάρχει καθαρή και με επαγγελματικά κριτήρια δημοσιογραφική δουλειά!  Έστω και αν τελευταία με πρόσχημα  τις πρόσφατες απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις προς το Γραφείο  Τύπου και το Γενικό Προξενείο της ΝΥ επιχειρήθηκε να εμφανιστεί-ο εν λόγω ιδιοκτήτης- ως έμπειρος δημοσιογράφος ανασύροντας μια σκουριασμένη ιδιότητα που όψιμα θυμήθηκε προβάλλοντας την συνεργασία του πράγματι με μια ιστορική εφημερίδα, την «ΠΡΩΙΝΗ», θέλοντας έτι περαιτέρω να προσδώσει εγκυρότητα στο ήδη κατακερματισμένο επαγγελματικό του γίγνεσθαι, το όποιο άλλοτε προβάλλει και άλλοτε και ξεχνά…  

 

 

Γενικότερα επειδή το φαινόμενο δεν είναι νεοφανές  για όσους και ξέρουμε και γνωρίζουμε, πρωτίστως θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η τακτική δεν είναι άγνωστη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…

 

Ακόμα δε περισσότερο στους επαγγελματίες δημοσιογράφους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με «τέτοια φαινόμενα» σε όλες τις κοινωνίες.  Επί του πρακτέου. Μερικά χαρακτηριστικά σημεία που πρέπει να επισημάνουμε ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά είναι α) θα πρέπει να αποφεύγεται η αβασάνιστα και χωρίς προηγούμενη διασταύρωση δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας που περιφέρεται στο διαδίκτυο.

γ) ότι  ευθύνη δεν έχουν μόνο οι δημοσιογράφοι που πολλές φορές είναι έρμαια τέτοιων «ειδήσεων» και «πληροφοριών» που κατακλύζουν το διαδίκτυο και που στις περισσότερες των περιπτώσεων έρχονται έτοιμα μέσω email ως Newsletters στα δημοσιογραφικά γραφεία και με δεδομένη την πίεση του χρόνου δεν επιτρέπει την διασταύρωση -χωρίς και αυτό να αποτελεί άλλοθι –  γ) αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι αν θέλουν να  διασφαλίσουν εαυτόν, αλλά και με τη στάση τους να θωρακίσουν την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία προσώπων και θεσμών, οφείλουν να ενεργήσουν υπεύθυνα και ώριμα.   

 

Εν προκειμένω της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η οποία  πάμπολλές φορές θίγεται από παρόμοια αναξιόπιστα περιστατικά που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους… Μπορούν να απομονώσουν με την υπεύθυνη στάση τους, τους περιφερόμενους κατ΄επάγγελμα και κατά σύστημα «δημοσιογράφους» που αναπαράγουν προς ίδιον όφελος τέτοιες αρρωστημένες ενέργειες με προφανείς στόχους.  

 

Πώς; πολύ απλά. Κάθε φορά που μας πλησιάζει ο οποιαδήποτε αυτοτιτλοφορείται εκδότης ή πολύ περισσότερο δημοσιογράφος, αν δεν γνωρίζουμε το who is who και την προηγούμενη διαπιστωμένη δημοσιογραφική του πορεία, αμέσως ρωτάμε  ποιον εκπροσωπεί  και ζητάμε την ταυτότητα που υποτίθεται οφείλει να έχει.  

 

Με μια  βασική διαφορά.  Όχι εκείνη(την ταυτότητα) που μπορεί να εκδώσει ο οποιαδήποτε είναι ιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας ή κάποιας λαθρόβιας φυλλάδας που εκδίδεται σε 200 – 300 φύλλα, αλλά εκείνη την επαγγελματική ταυτότητα με τον οποία τον αναγνωρίζει κάποιος διεθνής οργανισμός ή πολύ περισσότερο μια επαγγελματική ένωση δημοσιογράφων (ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου, επαρχιακού τύπου κτλ).  

 

Είναι η βασική προϋπόθεση για να μιλήσετε σε κάποιον έστω και για μια απλή δήλωση, η οποία εν συνεχεία μπορεί να παραποιηθεί ή να μην αποδοθεί σωστά.  Όχι πως δεν υπάρχουν τρόποι κάποιος κακοήθης να βρει μια ταυτότητα, ειδικά όταν δεν υπάρχουν κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες με αναγνωρισμένες διαδικασίες που θα επιτρέψουν σε κάποιον να βρει μια ταυτότητα. Τουναντίον.  Ειδικά μάλιστα όταν κάποιοι (…) για τους δικούς τους λόγους  προσφέρουν επαγγελματική συστέγαση και συνεχή ροή πληροφόρησης (…) σε τέτοιους περιφερόμενους τύπους που βουτάνε τον κάλαμο (την πένα τους) στο βούρκο και τον δυσωδέστατο βόρβορο τους ψεύδους και συστηματικής παραπληροφόρησης, προκειμένου να στηρίξουν μια αυτή την συγκεκριμένη προσπάθεια, όπως την αποκαλύπτουμε,  περιγράφουμε και αναλύουμε σήμερα. Στήριξη που παρέχεται μέσα από σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα ενός υπόγειου πολέμου  εις βάρος άλλων επαγγελματικών προσπαθειών που καθημερινά δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης με εγκυρότητα,  συνέπεια και συνέχεια.   

 

 

Το βασικότερο όλων είναι να γνωρίζετε το who is who όλων αυτών των αετονύχηδων που κυκλοφορούν εκεί έξω… έχουμε δε ευθύνη όσοι τους δίνουν οποιαδήποτε νομιμοποίηση, ειδικά όταν κάποιοι γνωρίζουν το πρόσφατο ποινικό παρελθόν τέτοιων ανθρώπων που απλά κάνουν πλάκα…

 

Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι παρόμοιων ενεργειών;

 

Πριν πούμε κάποιους από τους στόχους θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτή η μηδενιστική και αρνητική καταγγελτικού ύφους «παρά δημοσιογραφία» αποτελεί μια παγία και γνωστή τακτική που ουκ ολίγες φορές έχει καταγραφεί ως πρακτική κάποιων προκειμένου να αποκομίσουν κάποια πρόσκαιρα ή μακροπρόθεσμα οφέλη έστω και ταπεινής και ευτελούς αξίας..

 

Γνωστή τακτική για το δημοσιογραφικό κόσμο που χρησιμοποιούν όσοι είτε εμπράκτως είναι απομονωμένοι για διάφορους λόγους, είτε τους έχει απομονώσει το ίδιο το δημοσιογραφικό λειτούργημα που διέπεται από κανόνες, εσωτερικό έλεγχο και δεοντολογία. Αν και στην περίπτωση των ομογενειακών ΜΜΕ, μάλλον ούτε κανόνες υπάρχουν, ούτε φραγμί. Ο κάθε ένας δυστυχώς εδώ  δηλώνει ό,τι θέλει και όταν στο ελληνικό γραφείο τύπου επιχειρήσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δέχονται και χυδαίες επιθέσεις, όπως αυτή που δέχεται από τις 18 Νοεμβρίου το Ελληνικό Γραφείο Τύπου και το Γενικό προξενείο της ΝΥ από την εν λόγω ιστοσελίδα, πιστεύοντας ότι κάποιο από τα χιλιάδες email που διατείνεται ότι στέλνει καθημερινώς, θα βρει αποδέκτη κάποιο δημοσιογραφικό γραφείο, όπως δυστυχώς συνέβη με την περίπτωση της «κ. Φίμπης Σκυλάκη» και θα αναπαραχθεί ως τεκμηριωμένη είδηση σε κάποιο έγκυρο ελληνικό ΜΜΕ και μετά θα δρέπει δάφνες και θα αυτοπροβάλλεται ως έγκυρο ΜΜΕ που μάλιστα τα ελληνικά ΜΜΕ το κατακλέβουν και δεν το αναφέρουν καν ως πηγή!  

 

 

Ευκαιρίας δοθείσης σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στο Γενικό  Προξενείο και το Ελληνικό γραφείο Τύπου εντός των προσεχών  ημερών  θα υπάρξει μια μεγάλη εμπεριστατωμένη έρευνα που θα αποδεικνύει το άδικο της επιθέσεως αλλά και τα βαθύτερα σκοτεινά  κίνητρα αυτής της υπόθεσης….

 

Οι λόγοι  τώρα που οδηγούν σε μια τέτοια «παραβατικού», ιδιοτελή και ευτελούς τύπου παραδημοσιογραφία είναι πολλοί και όχι πάντοτε προφανείς, ειδικά για όλους τους συναδέλφους που ζουν δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά, και επί πλέον δεν έχουν την άμεση δυνατότητα να διασταυρώσουν ότι περιφέρεται ως είδηση και πληροφορία στο διαδίκτυο.

 

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και  για όλους εμάς που και ξέρουμε και γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα και κυρίως ζούμε εδώ! Άρα έχουμε και αυξημένες ευθύνες έναντι τέτοιων φαινόμενων όταν δεν τα απομονώνουμε και δεν τα καταγγέλλουμε!

 

Ειδικά για όσους ζουν στην Ελληνική  παροικία με κέντρο την Astoria, η οποία τελευταίως «φιλοξενεί» έναν  ακόμα «φίλο» από τα παλιά που όψιμα θυμήθηκε την ξεχασμένη του ιδιότητα… Έναν  άνθρωπο που σε κάθε ευκαιρία και με αφορμή -ή και χωρίς- λοιδορεί και εμπαίζει πρόσωπα και θεσμούς με στείρα κριτική -κριτική για την κριτική δηλ.

 

Κάποιον που ήρθε από τα παλιά και θυμήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος και κυκλοφορεί -στην καλύτερη περίπτωση- με πλαστές παμπάλαιες  ταυτότητες…

 

Οι λόγοι που ασκείται αυτού του τύπου η αρνητική και μηδενιστική  «παρά- δημοσιογραφία» ενίοτε και με το πρόσχημα της σάτιρας και της κριτικής  από διάφορους τους είδους που άγονται και φέρονται ή ακόμα χειρότερα   περιφέρονται αναλόγως των ιδίων μικροσυμφερόντων και στοχοποιούν χωρίς ίχνος σοβαρότητας και επαγγελματισμού θεσμούς και πρόσωπα  είναι πολλοί…  

 

Πριν επιγραμματικά και μόνο τους αναφέρουμε θα πρέπει να πούμε ότι όλως τυχαίως … όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό όπως θα καταδείξει η συνέχεια της έρευνας μας.

 

Βεβαρημένο  ποινικό μητρώο με καταδικαστικές αποφάσεις! Και εδώ σταματούν οι αποκαλύψεις επί του συγκεκριμένου…

 

Τώρα, όσοι  εκ των πραγμάτων έχουν επιλέξει να μην απαντούν σε παρόμοια ευτελή δημοσιεύματα, ίσως και  πράττουν το σωστό λόγω θέσεως. Σχόλια κακεντρεχή, ειρωνικά κακόπιστα, γεμάτα αναλήθειες, ανακρίβειες  και προσωπική κομπλεξική εμπάθεια όπως αυτά που χτυπούν το Γενικό Προξενείο  ως θεσμό και  εντελώς άνανδρα προσωπικά την Γενική Πρόξενο κ. Αικατερίνη Μπούρα, η οποία διέπεται από ήθος, διπλωματική καριέρα με συνέπεια και συνέχεια.  Σοβαρότητα και προ πάντων υπευθυνότητα και διάκριση, έχοντας ανεβάσει το θεσμό έτι περαιτέρω από τους προκατόχους της.  Μια  άλλη πτυχή  αυτής της σιωπής στα συνεχή και αήθη υβριστικού τύπου σχόλια από την εν λόγω ιστοσελίδα ίσως να είναι ότι απαντώντας σε τέτοια ευτελή σχόλια και παραδημοσιογραφικού τύπου «δημοσιεύματα», έστω και σε λαθρόβιες ιστοσελίδες που ενίοτε θυμούνται ότι λειτουργούν να μην πρέπει καμία απάντηση στα όσα λέγονται και γράφονται για να μην υπάρξει έμμεση έστω αναγνώριση κάποιου ρόλου και ως εκ τούτου την  αναγνώριση της δημοσιογραφικής ιδιότητας που εναγωνίως φαίνεται να  αποζητά ο συγκεκριμένος που άγεται και φέρεται με το «καλάμι του» να ψαρεύει ως συνήθως σε θολά και βαλτώδη νερά… 

 

Φυσικά όλα αυτά που αφορούν σε θεσμούς και πρόσωπα ή πολύ περισσότερο το ελληνικό γραφείο τύπου στην ΝΥ και την Ουάσιγκτον,  θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο ανυποψίαστος αναγνώστης όταν σερφάρει στο διαδίκτυο, δεν μπορεί εύκολα να διασταυρώσει  κάθε τι που φέρεται ως είδηση ή πραγματικό γεγονός επομένως είναι αναγκαία η σημερινή αποκαλυπτική ματιά, με αφορμή πάντα την 4η υποψηφιότητα της κ. Φίμπη Σκυλάκη…

 

Τώρα πια δεν δικαιούται ουδείς να λέει δεν γνώριζα ή να παραπέμπει ως πηγή σε μια λαθρόβια ιστοσελίδα που περιστασιακά λειτουργεί. Μάλιστα ο γράφων-με την ιδιότητα του ανταποκριτού- ουκ ολίγες φορές έχει παραπέμψει στην εν λόγω ιστοσελίδα, αφού όμως πρώτα είχε διασταυρώσει τα γραφόμενα που συνήθως ήταν, όπως προείπαμε, αναπαραγωγή δελτίων τύπου και σχόλια επί ανακοινώσεων. Τώρα  ο αναγνώστης και ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά!  

 

Επί πλέον δε, με τη σημερινή αποκαλυπτική παρέμβαση μας δίνεται η αφορμή να ξεκινήσει και μια ενδελεχής και εμπεριστατωμένη έρευνα και από τα ελληνικά ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν εδώ στη ΝΥ και ειδικότερα στους κόλπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας…

 

Μια έρευνα -που για μας που την κάνουμε εδώ και τρία χρόνια – θα βγάλει πολλά… πάρα πολλά και συγκλονιστικά. Η συνέχεια θα δείξει πολλά….  

 

Αυτή όλη η διαδικασία της έρευνας και της διασταύρωσης,  όμως δεν μπορεί να μην ισχύει για τον επαγγελματία δημοσιογράφο που οφείλει και υποχρεούται να διασταυρώνει κάθε «είδηση» και «πληροφορία», πολύ δε περισσότερο όταν περιφέρονται στο διαδίκτυο ειδήσεις και πληροφορίες κάθε είδους. Διαδίκτυο, το οποίο σήμερα όλοι ξέρουμε πως κάθε λεπτό κατακλύζεται από εκατομμύρια ειδήσεις και γεγονότα! 

 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο και έχουμε ευθύνη όσοι θεωρούμε εαυτόν επαγγελματία δημοσιογράφο, όταν έστω και δια της σιωπής ή  συγκεκαλυμμένης δήθεν «αδιαφορίας» μας στην πράξη νομιμοποιούμε τέτοιες  ενέργειες. Αν συνέβαινε ας πούμε σε μας αυτή η ατυχής στιγμή -που έτσι κι αλλιώς όλοι στην πορεία μας έχουμε- τι θα λέγαμε; Πώς θα νιώθαμε; Πώς θα αντιδρούσαμε;

 

Το ερώτημα όμως που ευλόγως  τίθεται  είναι γιατί όλα αυτά; Ποιος ο λόγος κάποιος να φέρεται και να συμπεριφέρεται  αν μη τι άλλο ανεύθυνα ;

 

Για όσους γνωρίζουμε και έχουμε κάνει ρεπορτάζ και έρευνα για τα κίνητρα όσων επί χρόνια καταδυναστεύουν την ελληνική κοινότητα πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» κάνοντας την παραπληροφόρηση επάγγελμα και με δεδομένη την προσωπική τους εμπάθεια, η οποία δημιουργήθηκε από δεκάδες διαφορετικούς λόγους ακόμα και διότι το κοινωνικό σύνολο τους έχει αποβάλει στην πράξη εμπράκτως, είτε ακόμα χειρότερα για όλους εκείνους των οποίων  γνωρίζουμε  τα κίνητρα …το  πρόσφατο ποινικό παρελθόν τους …το «ήθος»… και την «ποιότητα» ανθρώπων που απομυζούν τον κάθε καλοπροαίρετο, κάνοντας κυριολεκτικά οικονομική αφαίμαξη από εύπορους που  θέλουν την αυτοπροβολή τους και ενισχύουν -ηθελημένα ή αθέλητα – οικονομικά τέτοιες λαθρόβιες  «δημοσιογραφικές προσπάθειες» που είτε κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είτε ως hard copy έκδοση που κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες φορές μόνο για συγκεκριμένους λόγους που επίσης είναι προφανείς.

 

Λόγοι που δεν είναι άλλοι από το πρόσκαιρο κέρδος, τον συγκεκαλυμμένο  παραγοντισμό και φυσικά την δύναμη της επιρροής των μαζών…  και μετά όλοι αυτοί οι αετονύχηδες, όταν αποκαλυφθούν γίνονται καπνός αναζητώντας το επόμενο θύμα…  βάζοντας πλώρη για άλλες πολιτείες….

 

Στον μεγάλο κατάλογο με τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα γιατί (;) και τα πώς (;), όλα τα συμπέρασμα που εξάγονται συμπυκνώνονται στα προσωπικά μικροσυμφέροντα και τους -σκοτεινούς πολλές φορές-  ιδιοτελείς στόχους κάποιων έστω και με πρόσκαιρα ανταγωνιστικά οφέλη…  όμως «μια του κλέφτη…δυο του κλέφτη -λέει ο σοφός λαός μας- τρεις και η κακιά του μέρα»… 

 

Εν ευθέτω χρόνω θα παρουσιαστούν πολλά και αδιάσειστα στοιχεία για την κατάσταση στα ομογενειακά ΜΜΕ.

 

Το πρόβλημα όμως που προκύπτει γίνεται σοβαρότερο, και ίσως μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του τύπου και εν γένη της δημοκρατικής ομαλότητας στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας ειδικά  όταν παρόμοιες ενέργειες γίνονται αιτία τέτοιας και τόσης έκτασης παραπληροφόρησης με απρόσμενες πολλές φορές εξελίξεις. Ενέργειες που η σιωπή εκείνων που ξέρουν και γνωρίζουν με τη στάση τους  συγκαλύπτουν και εμμέσως πλην σαφώς «νομιμοποιούν» παρόμοιου είδους καλαμοφόρους. Η ευθύνη είναι εξίσου σημαντική και για άλλους συναδέλφους που και ξέρουν αλλά και δεν επιθυμούν καμία ανάμιξη… Μήπως θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας έναντι τέτοιων φαινομένων …  Εμείς ως Greek American News Agency τις αναλάβαμε για άλλη μια φορά! Εσείς ;

 

Η έρευνα συνεχίζεται…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : εννοείται ότι δεν παραπέμπουμε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αφενός για να μην αναπαράγουμε και διαφημίσουμε τέτοια φαινόμενα και αφετέρου γιατί κάθε κλίκ και επίσκεψη στην εν λόγω ιστοσελίδα είναι χτύπημα στην καδριά της υγιούς ενημέρωσης και φυσικά για λόγους δεοντολογίας, αλλά και για να μην επιχαίρει ο ιδιοκτήτης της, αφού με κάθε κλικ  ανεβαίνει ο αριθμός των επισκεπτών.