Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), υπό τον κ. Ανδρέα Α. Άθενς, συνεδριάζει σήμερα και αύριο στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΣΤ΄ Τακτικής Συνέλευσης της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Προεδρείου την πρώτη ημέρα, παρουσία μελών του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, θα γίνει αναφορά στη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνελεύσεων και συζήτηση για θέματα του ΣΑΕ.

Στις 7 Δεκεμβρίου το Προεδρείο του ΣΑΕ θα έχει κοινή συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Θεόδωρο Κασσίμη και μελών του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

  • 6η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ

Την έναρξη των εργασιών της ΣΤ΄ Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που θα διοργανωθεί στο  Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 450 ομογενείς-σύνεδροι από όλο τον κόσμο, βάσει των αλλαγών που δρομολογήθηκαν στη λειτουργία του ΣΑΕ με τον Εκτελεστικό Νόμο περί λειτουργίας του ΣΑΕ, που προώθησε το καλοκαίρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Στο συνέδριο  αναμένεται να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Παναγιώτης Λειβαδάς κ.ά.

Επίσης, θα παραβρεθούν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, οι πρώην Υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Γιάννης Μαγκριώτης και Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιος Χαϊτίδης, Γρηγόρης Νιώτης και Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κ.ά.

Στη Συνέλευση θα μεταφερθούν μηνύματα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλου, της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κας Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου.

Ειδικές εισηγήσεις θα κάνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρος Κασσίμης και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς.

Στις εργασίες της Συνέλευσης έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος και αρκετοί διακεκριμένοι Έλληνες της Διασποράς – πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.ά. Μεταξύ των επισήμων αναμένεται να παραστούν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γεώργιος Ιακώβου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κ.ά.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου, του Γραμματέα, του Ταμία και του εκπροσώπου των Κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων) και ΠΣΕΚΑ  (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα). Θυμίζεται ότι η εκλογή των υπολοίπων επτά μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί  με τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνελεύσεων. 

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, 9 Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί -μεταξύ άλλων-τρεις θεματικές ενότητες:

1.                             «Η διάδοση της ελληνικής παιδείας και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς μετά τη δεύτερη γενιά. Δράσεις και μέθοδοι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα», με εισηγήτρια την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κα Ισμήνη Κριάρη.

2.                             «Συνεργασία ομογενειακών οργανώσεων – σύγχρονες τάσεις οργάνωσης – μεγιστοποίηση αποτελέσματος», με εισηγητές τους Συντονιστές των Περιφερειακών Συμβουλίων του ΣΑΕ, και

3.                             «Η νεολαία μετά τη δεύτερη γενιά – Μέθοδοι και δράσεις ευαισθητοποίησης των νέων ομογενών στη σημερινή   πραγματικότητα», με εισηγήτρια τη Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς κα Βάσω Κόλλια.

Επίσης, θα υπάρξει εισήγηση του Διευθυντού του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της «Κτηματολόγιο Α.Ε». κ. Ιωάννη Τζήκα.

Το βράδυ του Σαββάτου, 9 Δεκεμβρίου, θα παρατεθεί δείπνο από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

 Την Κυριακή το βράδυ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».