ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Με μια εφ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στο GREEK AMERICAN NEWS AGENCY ο Στέφανος Ταμβάκης απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων μας λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της ιστορικής και καθοριστικής για την πορεία και επιβίωση του θεσμού του ΣΑΕ το οποίο ανοίγει σήμερα τις εργασίες του με την ανάδειξη του νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον επί έντεκα χρόνια Andrew Athens. Ο κ. Ταμβάκης δείχνει να απαντά με ειλικρίνια και αποφασιστικότητα, κάτι που τον χαρακτήρισε από την μέχρι τώρα πορεία στη θητεία του στα όργανα του ΣΑΕ. Η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη δόθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π. ΤΑΜΒΑΚΗ
Κύριε Ταμβάκη, σε λίγο ξεκινά η καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ΣΑΕ γενική Συνέλευση. Οι διεργασίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πολλά λέγονται για συμφωνίες της τελευταίας στιγμής. Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα είναι καθαρές;
«Έχω εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση των εκλεκτόρων, οι οποίοι είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι και προέρχονται από Οργανισμούς υψηλού επιπέδου, που χρόνια τώρα εκπροσωπούν αξιοπρεπέστατα την Ομογένεια. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα είναι καθαρές, άλλωστε θα υπάρχει εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή, που θα ελέγξει τη διαδικασία, ώστε να υπάρξει ένα καθαρό εκλογικό εκλογικό αποτέλεσμα.»
Οι προηγούμενες εκλογές ήταν καθαρές; Γιατί έχουν ακουστεί πολλά…
«Επαναλαμβάνω ότι εφ’ όσον γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να είναι καθαρές. Προσωπικά δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα ουδεμίας εκλογικής αναμέτρησης του ΣΑΕ.»
Ασκείται κριτική από κάποιους για το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται την πρώτη μέρα και όχι στο τέλος ως είθισται κατά το παρελθόν. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Νομίζω ότι το έργο όλων των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα, είναι γνωστό και δεν περιμένει κανείς να αναγνωριστεί μέσα σε δύο-τρεις ημέρες. Είναι προτιμότερο να γίνουν οι εκλογές την πρώτη μέρα, διότι έτσι αφ’ ενός αποφεύγονται τα παρασκήνια και τα «πηγαδάκια» και αφ’ ετέρου, μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική δουλειά τις επόμενες μέρες, εφ’ όσον έχει τελειώσει η διαδικασία των εκλογών.»
Αναφορικά με όλα αυτά τα έξοδα που γίνονται για την κάλυψη εισητηρίων, συνεδριακού κέντρου κτλ, για τα οποία ασκείται δρυμεία κριτική από πολλούς ομογενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού αυτά πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από τον Έλληνα πολίτη που καθημερινά με την σημερινή υπάρχουσα κατάσταση δεν ευημερεί οικονομικά. Μήπως θα έπρεπε όλα αυτά τα έξοδα να καλύπτονται κάπως αλλιώς; Επ’ αυτού έχετε κάποια πρόταση;
«Η προσφορά του ελληνικού Δημοσίου για τις Συνελεύσεις του ΣΑΕ, είναι μηδαμινή μπροστά στα έξοδα που γίνονται για άλλα θέματα. Σαφώς και θα μπορούσε να καλύπτεται ένα μέρος από τους Απόδημους και ίσως από το ΣΑΕ εφ’ όσον αποκτήσει σιγά σιγά μια οικονομική αυτοδυναμία. Ουσιαστικά είναι θέμα δικό μας, αν αποφασίσουμε να καλύψουμε ένας μέρος των δαπανών, είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε.Πάντως, πιστεύω πως η ελληνική Πολιτεία καλύπτει αυτά τα έξοδα χωρίς δυσχέρεια, σαν μία ανταπόδοση για τη μεγάλη συμπαράσταση που έχει από τον Απόδημο Ελληνισμό σε πολλά θέματα, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά κλπ. προς την πατρίδα μας.»
Ακούγεται ότι έχετε την διακομματική στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και μέρους βουλευτών της ΝΔ από την διακομματική. Τι αληθεύει και τι όχι; Πιστεύετε ότι πρέπει να αναμιγνύονται τα ελληνικά κόμματα σε αυτές τις διαδικασίες.
«Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι τα ελληνικά κόμματα δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται στις εκλογικές διαδικασίες. Τώρα, αν έχω τη συμπαράσταση κάποιων, ή όλων των κομμάτων, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν τα ίδια τα κόμματα.»
Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι από την Αμερική, και αν όχι για ποιον λόγο;
« Σαφώς και δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι από την Αμερική. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι ένας πολίτης του κόσμου, να έχει συντονιστικό ρόλο σε παγκόσμια προγράμματα, να αναλάβει το follow up της επίλυσης προβλημάτων της βάσης, να έχει συνεχή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και τα αρμόδια υπουργεία. Θα κριθεί από τη δραστηριότητά του και όχι από την περιφέρεια από την οποία προέρχεται. Στην προεδρία του ΣΑΕ αρμόζει ένας Έλληνας με όραμα και διάθεση, αλλά και δυνατότητα να προσφέρει.»
Πιστεύετε ότι το ΣΑΕ σήμερα μετά από 11 χρόνια αντιπροσωπεύει τον απανταχού ελληνισμό;
«Ως ιδέα και ως άποψη τον αντιπροσωπεύει. Αλλά θέλει πολλή δουλειά για να φτάσει στο σημείο να αντιπροσωπεύει το σύνολο της βάσης. Μέσα στις προτεραιότητές μου είναι να μεγιστοποιηθεί η αντιπροσωπευτικότητα του ΣΑΕ, μέσω της αποτελεσματικής δικτύωσης της βάσης και ιδιαίτερα να προσελκυσθούν Έλληνες, που δεν είναι ενταγμένοι σε καμία ομογενειακή οργάνωση. Να ενστερνισθούν την ιδέα του ΣΑΕ, ώστε να συμπράξουμε πιο δυναμικά, προς όφελος του Απόδημου Ελληνισμού.»
Τελικά τι ήταν το ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια και τι πρέπει να είναι εφεξής;
«Το ΣΑΕ ήταν μέχρι πρόσφατα το συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας, για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ένας Οργανισμός που τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει αρχίσει να συντονίζει, να οργανώνει, τον απανταχού ελληνισμό, να στηρίζει το έργο των Κοινοτήτων, να γνωμοδοτεί υπέρ των Ελλήνων της Διασποράς και να μεσολαβεί για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ίσως αυτό που λείπει μέχρι στιγμής, είναι ότι εμείς οι ίδιοι οι Απόδημοι δεν το έχουμε αγκαλιάσει όσο θα έπρεπε. Περισσότερο ασκούμε κριτική, παρά αναγνωρίζουμε το όφελός του. Και αυτό δεν είναι προς συμφέρον μας, διότι είμαι βέβαιος πως αν το βοηθήσουμε όλοι να λειτουργήσει ως συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό όργανο, όπως ορίζει ο νέος νόμος, θα γίνει ο Οργανισμός που μας εκπροσωπεί απόλυτα και μας στηρίζει.»
Ενα θέμα που επίσης προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις είναι η πολυπληθής συμμετοχή των κληρικών, αλλά και εν γένει ο ρόλος της Εκκλησίας συμμετοχικά στην παγκόσμια συνέλευση…
«Δεν πρέπει να βλέπουμε την Εκκλησία, ως ένα ανταγωνιστικό φορέα και δε νομίζω ότι υπάρχει πλέον πολυπληθής αντιπροσώπευση της στο ΣΑΕ.»
Ποια είναι η άποψή σας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τι σκοπεύετε να κάνετε αν εκλεγείτε, με δεδομένο ότι το ΣΑΕ δεν κάνει lobby;
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το Πατριαρχείο που όλοι μας σεβόμαστε, συμπάσχουμε και συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Είναι το απόλυτο σύμβολο της Ορθοδοξίας και εφ΄ όσον εκλεγώ θα έχω μία στενή συνεργασία με όλους τους υπεύθυνους για αυτά τα θέματα.»
Προέρχεστε από έναν επίσης δοκιμαζόμενο Πατριαρχείο. Γι’ αυτό ποια θα είναι η ειδική μέριμνά σας;
«Με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπάρχει ήδη μία αγαστή συνεργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η οποία θα συνεχιστεί, ενώ η συμπαράστασή μας στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, στο θέμα της ίδρυσης Ιερατικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια, στον εμπλουτισμό τη πατριαρχικής βιβλιοθήκης, είναι δεδομένη και όπως σταθήκαμε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσουμε την ηθική και πρακτική στήριξή μας, με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγάπη.»
Γίνεται πολύς λόγος για νεολαία, αλλά αναλογικά η αντιπροσώπευση της νεολαίας είναι ισχνή. Πώς το σχολιάζεται και πώς σκοπεύετε να δράσετε επ’ αυτού, πέρα από τα δίκτυα νεολαίας που όλοι οι συνυποψήφιοί σας λίγο-πολύ επαναλαμβάνουν τα ίδια;
«Είναι γεγονός ότι έχουμε απογοητεύσει τη νεολαία, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα για να την προσελκύσουμε και να της δώσουμε έναν πιο ενεργό ρόλο. Αυτό θα επιτευχθεί με το να αποκτήσει νομικό πρόσωπο, οικονομική αυτοδυναμία και δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναπτύξει δράσεις και έργο σε συνεργασία με το ΣΑΕ και όχι υπό την κηδεμονία του.»
Υπηρετήσατε επί πολλά χρόνια τον θεσμό. Έγιναν λάθη; Και πού οφείλονται;
«Βέβαια και έγιναν λάθη, άλλωστε δεν θα ήταν υγιής ο Οργανισμός αν δεν έκανε και κάποια λάθη στην αρχική πορεία του. Κατά το διάστημα αυτό, διαπιστώσαμε τα λάθη που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στη δομή του και η εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις ατέλειες και να επιτύχουμε το ζητούμενο που είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του. Εξάλλου οι ζωντανοί και δραστήριοι Οργανισμοί που προσφέρουν και δημιουργούν έργο, δεν είναι δυνατό να είναι τέλειοι σε όλα.»
Διαβάσαμε τις θέσεις και τις απόψεις σας. Περίπου έχουν ταυτόσημη προσέγγιση με τις απόψεις των δυο συνυποψηφίων σας. Εσείς τι διαφορετικό κομίζετε; Και γιατί να σας επιλέξουν;
«Το διαφορετικό και ουσιαστικό που προτείνω είναι να γίνει το ΣΑΕ ένα δυναμικό όργανο εκπροσώπησης όλων των Απόδημων Ελλήνων. Πολλές είναι οι αλλαγές και οι καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ, αλλά το σημείο εκκίνησης και η αφετηρία παραμένουν ίδια: το όραμα και το όφελος του παγκόσμιου ελληνισμού αντίστοιχα. Στη χρονική περίοδο που βρίσκεται το ΣΑΕ χρειάζεται μια νέα αρχή. Καθώς γνωρίζω από κοντά τα προβλήματα της Ελληνικής Ομογένειας, θέτω στην κρίση όλων το έργο μου, τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών μου, το όραμα μου και τις δυνατότητες μου. Όλα αυτά συνιστούν τη διαφορά.»
Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνετε για την αναβάθμιση των ομογενειακών ΜΜΕ και πώς θα αντιμετωπίσετε -κατά το μέτρο του δυνατού- τους γνωστούς που ασκούν κατά το δοκούν «δημοσιογραφία» διατεταγμένη και με βάση τα ίδια συμφέροντα, αλλά και με βασικό κριτήριο τον καιροσκοπισμό, και όχι την ενημέρωση των απανταχού ομογενών με καθαρά δημοσιογραφικά κριτήρια;
«Τα ΟΜΜΕ είναι η αναγκαία και κινητήριος δύναμη για το έργο μας. Για την ενημέρωση, το διάλογο, την καλοπροαίρετη κριτική, την προβολή, την επικοινωνία. Είναι η φωνή του Απόδημου Έλληνα. Ως εκ τούτου η στήριξή των ΟΜΜΕ που επιτελούν έργο, είναι υποχρέωσή μας για αυτό και ανάμεσα στις επιδιώξεις μας, είναι η προτροπή των ελληνικών επιχειρήσεων και άλλων παραγόντων, να γίνουν αρωγοί στο λειτούργημά τους.
Πρότασή μου είναι να καθιερώσει το ΣΑΕ ειδικά βραβεία για τα καλύτερα ΟΜΜΕ, σε αναγνώριση της προσφορά τους. Όσο για τα υπόλοιπα, που λειτουργούν όπως λέτε με βασικό κριτήριο τον καιροσκοπισμό, απλώς θα τα αφήσουμε να πνιγούν στην ίδια τους τη λάσπη.»
Σε περίπτωση που εκλεγείτε ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια;
«Προσωπικά πιστεύω ότι προέχει το θέμα της νεολαίας και της παιδείας. Στη συνέχεια, η καταγραφή και κωδικοποίηση των προβλημάτων του ελληνισμού στις πέντε ηπείρους. Η επιστολική ψήφος και μία σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία, είναι επίσης από τις βασικές προτεραιότητες.»
Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, τι εύχεστε στον κινητή όποιος και αν είναι;
«Θα ευχηθώ καλή δύναμη στο νέο Πρόεδρο και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι το έργο που θα αναλάβει δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει.»