Την πάγια θέση της Κίνας ότι υποστηρίζει με σταθερότητα και καθαρότητα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση μια λύσης, η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένη και χρήσιμη την επίσκεψη του στην Κίνα και επεσήμανε πως ”κοινή διαπίστωση είναι ότι οι διμερείς σχέσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, επεκτείνονται και εκβαθύνονται”.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκληρώνει σήμερα την πενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα με συναντήσεις που θα έχει στο Πεκίνο με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας.

Σε δηλώσεις του είπε ακόμη ότι εξήγησε τις θέσεις της Κύπρου και τις σημερινές εξελίξεις του Κυπριακού τόσο όσον αφορά τις δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο όσο και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ανέφερε ότι ”δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίζει ότι η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο και στις εξελίξεις που επίκεινται στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και στις άλλες προσπάθειες που ελπίζουμε να γίνουν σε σχέση με την πρωτοβουλία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι”.

Είπε ακόμη ότι η Κίνα υποστηρίζει, στην περίπτωση της Κύπρου, την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης με τον ρόλο που έχει σήμερα, θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τον Κινέζο Πρόεδρο Hu Jintao, στο Μέγαρο του Λαού, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι Κύπρος και Κίνα θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση του για τα θετικά μέτρα που, όπως είπε, έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για να προωθήσει τη συνεργασία των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευκαιρία που έχει να συναντήσει προσωπικά τον Κινέζο Πρόεδρο και ανέφερε ότι όλος ο κόσμος θαυμάζει την πρόοδο της Κίνας στην οικονομία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Ανέφερε ότι η Κίνα είναι μια χώρα με αρχαία παράδοση και πολιτισμό και σήμερα είναι μια ανερχόμενη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρεις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Κίνας υπογράφηκαν στο Πεκίνο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κινέζο Πρόεδρο Hu Jintao.

Η πρώτη συμφωνία αφορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Κύπρου για την περίοδο 2006 – 2010.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο Υπουργός Πολιτισμού Sun Jiazheng.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον Κινέζο Υπουργό Υγείας Jao Xiang.

Την τρίτη συμφωνία υπέγραψαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Γραφείο Προώθησης Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών, η ανταλλαγή πληροφοριών και η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κύπρου και Κίνας να συνεργαστούν μεταξύ τους.

 

 

ΚΥΠΕ