Για το μεγάλο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού  (ΣΑΕ) στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά του, τις νέες προσπάθειες που θα καταβάλει η ελληνική πολιτεία για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τις προσδοκίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης στην ομιλία που απηύθυνε σήμερα στην 6η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.

 

 

Ο κ. Κασσίμης εξέφρασε κατ’ αρχήν την συγκίνησή του για την μαζική συμμετοχή των συνέδρων μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, σαφή ένδειξη της αγάπης των συμμετεχόντων για το έργο του Συμβουλίου. Ένα μήνυμα ελπιδοφόρο που διεφάνη σε όλες τις διαδικασίες για το μέλλον του ΣΑΕ, όπως τόνισε ο Υφυπουργός,  ευχαριστώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το κοινό όραμα και την κοινή δράση  όλων  που στηρίζει ομόφωνα το Συμβούλιο.

 

«Έχουμε όλοι την ίδια απαίτηση: να έχουμε αποτελέσματα» είπε επισημαίνοντας την σημασία της παρουσίας στη Συνέλευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου. 

 

«Είστε η ζωντανή εικόνα της Ελλάδος, φωτεινά στίγματα στις κοινωνίες που ζείτε, μας κάνετε περήφανους, αλλά και εσείς σήμερα μπορείτε να είστε περήφανοι για τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κασσίμης αναφερόμενος στην πρόσφατη συνδρομή της χώρας μας στην κρίση του Λιβάνου όπου η Ελλάδα  στο σύνολό της απέδειξε ότι είναι παρούσα και μετέχει θετικά οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα. «Ελλάς και Κύπρος αποτελούν παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και αυτό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα» είπε ο υφυπουργός.

 

Ο κ. Κασσίμης αναφερόμενος στο ΣΑΕ επισήμανε: «προχωράμε στην υλοποίηση των εξαγγελιών» εξηγώντας τη μεγάλη σημασία που έχει η συνέχεια σε μία Πολιτεία, όταν οι καλές ιδέες υλοποιούνται και από αυτούς που συνεχίζουν ένα έργο.

 

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε το ηθικό χρέος με το οποίο έχουν επιφορτιστεί ως κοινωνοί και προωθητές των ανθρωποκεντρικών ελληνορθόδοξων αξιών τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η ανθρωπότητα. «Σε αυτό το ηθικό χρέος πρέπει να βρούμε κρίκους με την πατρίδα και να κάνουμε κοινωνούς του ελληνικού πνεύματος και της παιδείας τα παιδιά της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς». Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προωθεί, όπως πρόσθεσε, ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αύξηση της φιλοξενίας μικρών και μεγάλων παιδιών της ομογένειας  στην Ελλάδα και ειδική κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα προέρχονται από την Ομογένεια.  

 

 Ειδικότερα για την λειτουργία και το έργο του ΣΑΕ ο κ. Κασσίμης αποσαφήνισε ότι ο ρόλος του συμβουλίου είναι να συντονίζει τις δράσεις όλων, να ενισχύει την οργανωτική δομή και να μεταφέρει αμφίδρομα όραμα και προτάσεις ανάμεσα στην Ελληνική πολιτεία και τις απανταχού περιφέρειες του ελληνισμού. Εξάλλου, όπως είπε, η νέα δομή του Συμβουλίου ενδυναμώνει τις περιφέρειες και δίνει δυνατότητες για τη δημιουργία εσωτερικών δικτύων.

 

Το ΣΑΕ, κατέληξε ο υφυπουργός, δεν είναι ούτε η συνταγματική επιταγή, ούτε ο νόμος, ούτε οι υπουργικές επιλογές αλλά είναι η δική σας θέληση και απόφαση να προσφέρετε στον ελληνισμό. Δεν επιβάλλεται με νόμους αλλά με τη δουλειά μας. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του οράματος να κάνουμε όλοι μαζί πράξη αυτά που ονειρευόμαστε: οι κοινότητές μας, ο λαός μας, η Εκκλησία μας, προχωράμε χέρι-χέρι.