«Δύναμη αλλαγής» χαρακτήρισε τους απόδημους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην 6η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ. «Εξαιτίας της ιστορίας της μετανάστευσης, οι Έλληνες κουβαλούν μέσα τους την αίσθηση ότι η περιοχή πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι μέλη της Ελληνικής διασποράς και συμπλήρωσε: «Μιλάμε σαν μια οικογένεια που γνωριζόμαστε καλά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαίνεσε τον ρόλο και την προσφορά του απερχόμενου προέδρου του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Άθενς, συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό. «Είστε διπλά Έλληνες γιατί έχετε επιλέξει να είστε Έλληνες», είπε και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος σας έχει ιδιαίτερη σημασία στην παγκόσμια κοινωνία. Είμαστε πολίτες του κόσμου, εσείς έχετε ήδη αυτόν τον ρόλο. Αυτή η γνώση είναι ήδη σημαντική για εμάς για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως είναι το θέμα της μετανάστευσης. Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι τώρα χώρα υποδοχής μεταναστών. Πρέπει να διαμορφώσουμε σωστές πολιτικές ένταξης. Τις αλλαγές εσείς τις βλέπετε και τις ζείτε. Πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε, να υποστηριχθούμε, να ενισχύσουμε το μεγάλο δίκτυο του Ελληνισμού».
Για την επιστολική ψήφο ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, προωθήθηκε το 2001 προς ψήφιση στην Βουλή η συνταγματική διάταξη αρθ. 51 , παρ.4 με την οποία δίνονταν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.
«Το σχέδιό μας βέβαια ήταν για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου από τις εκλογές του 2008 και ασκήσαμε έντονη πίεση στην Κυβέρνηση. Επίσης, πήραμε πρωτοβουλία για την βελτίωση της ποιότητας της αντιπροσωπευτικής διαδικασίας. Η Κυβέρνηση δεν απάντησε. Η ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα που αρμόζει», τόνισε οκ. Παπανδρέου και επεσήμανε πως κατά την άποψη του κόμματος του υπάρχουν κενά στην κυβερνητική εξαγγελία καθώς δεν διευκρινίζεται ποιοι και πώς θα ψηφίζουν οι ομογενείς.
«Δεν ακούσαμε τίποτε για την επιστολική ψήφο. Άλλοι μιλούν για 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους και άλλοι για 100.000. Γιατί να ψηφίζουν οι απόδημοι σε κάθε περιφέρεια και όχι στην επικράτεια; Θέλουμε δηλαδή τους βουλευτές να μεταφέρουν την προεκλογική καμπάνια για την προσωπική ψήφο σε κάθε περιοχή της γης δημιουργώντας έριδες σε κάθε ελληνική κοινότητα; Πρέπει να προσέξουμε. Θέλουμε οι βουλευτές να μεταφέρουν στην προεκλογική τους καμπάνια στις κοινότητες προκαλώντας προβλήματα στις ελληνικές κοινότητες;

Και στο θέμα αυτό εμείς θα κρατήσουμε στάση αρχών και σεβασμού στον Οικουμενικό Ελληνισμό», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

 

ert.gr