Με την έκδοση των ψηφισμάτων ολοκληρώθηκε η ΣΤ’ Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΜΗ

 

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης δήλωσε: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Σήμερα το πρωί είχαμε και μια συνάντηση του νέου προεδρείου του ΣΑΕ και με ικανοποίηση άκουσα ότι είναι όλοι έτοιμοι για δράση. Ήδη τον επόμενο μήνα θα έχουμε έτοιμους τους κανονισμούς λειτουργίας του προεδρείου και της οικονομικής διαχείρισης.

Οι Περιφέρειες θα στείλουν τις προτάσεις τους για τον Οργανισμό της κάθε περιφέρειας και αυτό που ομόφωνα αποφάσισαν όλοι οι συντονιστές είναι ότι πρέπει να δώσουν ρόλο ύπαρξης μέσα στο ΣΑΕ σε όλες τις οργανώσεις μας στο εξωτερικό, να υπάρχει ένας συντονισμός των δράσεων και μια στενή συνεργασία με στόχο για τα παιδιά μας μετά τη δεύτερη γενιά, που είναι σημαντικό, την  ανάπτυξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της παροχής ελληνικής παιδείας, τον πολιτισμό και ιδίως να συσφίξουμε τις σχέσεις των ομογενών 3ης, 4ης και 5ης γενιάς με την μητέρα πατρίδα.

Νομίζω ότι και οργανωτικά, είναι όλοι έτοιμοι και ώριμοι πλέον για να δώσουμε μια άλλη οντότητα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα συντονιστικό όργανο όλης της ομογένειας και όλων των οργανώσεων».

«Τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε με την υπουργό Εθνικής Παιδείας, κα Μαριέττα Γιαννάκου, επτά μέτρα πολιτικής που αλλάζουν δομές οι οποίες υπήρχαν, και σήμερα έχουμε σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν. Θα είναι αύξηση υποτροφιών σε δασκάλους, ώστε να έχουν οι ομογενείς μας δασκάλους, στους τόπους που μένουνε, θα είναι αύξηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά στην ελληνική γλώσσα, θα είναι η ανάπτυξη, κάτι που ήδη ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, θα είναι προσκλήσεις για φιλοξενία περισσοτέρων Ελληνοπαίδων και μικρών και νεαρών στην Ελλάδα, ώστε φεύγοντας να παίρνουν ένα κομμάτι της πατρίδας πίσω.

Έχουμε μια σειρά δράσεων και χάρηκα διότι το σύνολο των εκπροσώπων της Ομογένειας συμφωνούνε ότι πρέπει να πάμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε σε τέτοιες σύγχρονες δράσεις».

 

Το περιεχόμενο των ψηφισμάτων

 

Εγκρίθηκαν ομόφωνα τέσσερα ψηφίσματα που αφορούν στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, στην επίλυση του Κυπριακού, στην εκπαίδευση των Ελλήνων ομογενών και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Στο ψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ εκφράζεται προβληματισμός για την συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης της γειτονικής χώρας αναφορικά με την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να προτείνουν ένα κοινό ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα δηλώνεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτραπεί  η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. έως ότου υπάρξει συμφωνία για το όνομα.

 

Στο ψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού καλείται η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να προβεί σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, που καλούν για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, για την επιστροφή των προσφύγων, για την απόσυρση της παράνομης ανακήρυξης της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων κ.ά.

 

Στο ψήφισμα για την εκπαίδευση των Ελλήνων ομογενών υπογραμμίζεται η ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής παιδείας των ομογενών και προτείνεται η δημιουργία ενός σώματος ομογενών εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.  

 

Στο ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων καλείται η Τουρκία να την αναγνωρίσει και η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα της Γενοκτονίας σε διεθνείς οργανισμούς και ειδικά την Ευρωβουλή ως συνέχεια της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για την 19η Μαΐου.

 

Για την έκδοση των συμπερασμάτων των εργασιών  της ΣΤ’ Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ εξουσιοδοτήθηκε το νέο προεδρείο, το οποίο θα τα παρουσιάσει εντός ενός μηνός.