Πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έφθασε στη Ρώμη ξεκινώντας την επίσημη επίσκεψη του στο Βατικανό στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Πάπα Βενέδικτο.

Από τη Ρώμη για το RNN ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ μεταδίδει:

 

 

 

ΡΩΜΗ – ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Ανδρέας Λουδάρος

Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδεύεται από τους Μητροπολίτες
Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Σύρου κ. Δωρόθεο καθώς και από τον Επίσκοπο Αχαΐας κ. Αθανάσιο.

Στην ακολουθία του Αρχιεπισκόπου συμμετέχουν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός, οι Αρχιμανδρίτες κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, και κ. Γαβριήλ Παπανικολάου καθώς και ο Ιεροδιάκονος κ. Άνθιμος Ρεγγίδης.

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο όπου τον υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας υπό τον Καρδινάλιο Κάσπερ, ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος και οι Έλληνες Πρέσβεις σε Ρώμη και Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το πλαίσιο της επίσκεψης του δηλώνοντας πως σκοπός της είναι «…η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας εν αμοιβαία αγάπη των δύο Εκκλησιών μας και η ενθάρρυνση των προσπαθειών μας για την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ μας, επειδή ο κόσμος απαιτεί από τις χριστιανικές μας Εκκλησίες να συνεργασθούν για την παγίωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης στις ανθρώπινες κοινωνίες μας» ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει σκοπό να συζητήσει δογματικά θέματα με τον Πάπα.

Ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε πως «Υπό το πρίσμα αυτό προσβλέπομεν στην αυριανήν μας συνάντηση με τον Πάπαν Βενέδικτον XVI, κατά την οποίαν θα ανταλλάξωμεν ασπασμόν αγάπης αλλά και σκέψεις επί των ζητημάτων που μας ενδιαφέρουν. Είμεθα βέβαιοι ότι οι επαφές που θα έχωμε και με τα ανώτατα στελέχη του Βατικανού θα συμβάλουν στην στερέωση της κοινής μας επιθυμίας για περισσότερη αγάπη και συνεργασία σε τομείς που άπτονται των συγχρόνων κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Walter Kasper επισήμανε προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. τα ακόλουθα:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ τον Μακαριώτατο. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και συσφίξαμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Αθήνα. Έκτοτε οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχουν βελτιωθεί πολύ και οι Εκκλησίες μας έχουν εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν στην ανθρωπότητα. Οι Εκκλησίες μπορούν να συμβάλλουν στο να αποφευχθούν κρίσεις και αντιπαραθέσεις στον κόσμο υπέρ της εγκαθίδρυσης της δικαιοσύνης και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. Αναμένουμε με χαρά την αυριανή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου με τον Αγιώτατο Πάπα, η οποία γίνεται σε πνεύμα αγάπης και συναλληλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να πορευόμαστε μαζί. Θα είμαστε μαζί, θα προχωρούμε μαζί και θα δίνουμε από κοινού τη μαρτυρία εν Χριστώ προς όφελος των πιστών και των Εκκλησιών μας».

Την Πέμπτη στο Βατικανό

Αύριο ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την Βασιλική του Αγίου Πέτρου όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του, θα επισκεφθεί τους τάφους των Παπών όπου θα εναποθέσει στέφανο στο μνήμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ ο οποίος είχε απευθύνει την πρώτη πρόσκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο και θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο με τον οποίο θα υπογράψουν κοινό μήνυμα.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί τη Βασιλική του Αποστόλου Παύλου όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παράδοσης τμήματος της Τιμίας Αλύσεως.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βατικανό κ. Λυκίδης θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

www.rnn.gr