Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και πρόεδρο του Ενωμένου Ελληνο-Αμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) κ. Ανδρέα  Άθενς, σε ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του  στην ενδυνάμωση των σχέσεων των απόδημων Ελλήνων και των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδος.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μωυσής Κωνσταντίνης επισήμανε την προσφορά του κ. Άθενς κατά την εντεκάχρονη θητεία του ως προέδρου του ΣΑΕ. Επισήμανε ιδιαίτερα τη συμβολή του στην καθιέρωση του Βραβείου Μαρδοχαίου Φριζή, το οποίο απονέμεται από την ελληνική κοινότητα της Αμερικής σε εξέχουσες εβραϊκές προσωπικότητες των ΗΠΑ, που εργάζονται και υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Άθενς πέτυχε να συνεργαστεί με τους εβραϊκούς οργανισμούς του εξωτερικού και να τους κινητοποιήσει για την από κοινού προώθηση των ελληνικών θέσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνης, ο οποίος επέδωσε στον κ. Άθενς  ειδική τιμητική πλακέτα.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Άθενς αναφέρθηκε σε διάφορες κοινές εκδηλώσεις με την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, και όχι μόνο, επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν παράδειγμα συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις εβραϊκές και ελληνικές κοινότητες.

«Οι δεσμοί εμπιστοσύνης, ο σεβασμός και η φιλία αναδεικνύουν το κοινό μας ενδιαφέρον για τις αρχές της Δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Δουλέψαμε μαζί για περισσότερα από 30 χρόνια για να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τη μητέρα Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για τους κινδύνους γύρω μας και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Άθενς. και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την τόσο στενή και καλή συνεργασία.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Άθενς ως «ακάματο εργάτη του Ελληνισμού στον κόσμο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κ.κ. Τσαρλς Ρις και Άλι Γιάχια, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης, η Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς κα. Βάσω Κόλλια, ο ραβίνος Αθηνών Ιακώβ Αράρ, ο πρώην γενικός γραμματέας απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Δόλλης, ο νέος πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, εκπρόσωποι ισραηλιτικών κοινοτήτων και οργανώσεων.

Μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε η υπουργός Παιδείας κα. Μαριέττα Γιαννάκου.