Η Ελληνίδα Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Δημ. Τσιόδρα.

 

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: 

κ. Τσιόδρας: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα επανεξεταστεί ανάλογα με τη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της. Θεωρείται πιθανόν όταν γίνει η επανεξέταση, να έχει λυθεί το Κυπριακό;

κα Μπακογιάννη: Είναι παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη, για το αν ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει 32 χρόνια, θα λυθεί σε ένα σε δύο ή σε τρία. Αυτό όμως που μετά βεβαιότητας μπορεί κανένας να πει είναι ότι θα υπάρξει ισχυρή κινητικότητα. Τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

κ. Τσιόδρας: Περιμένουμε το 2007 κάποια νέα πρωτοβουλία; 

κα Μπακογιάννη: Αυτή τη στιγμή αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βάσει των αποφάσεων της 8ης Ιουλίου. Ασφαλώς ο νέος Γενικός Γραμματέας θα χρειαστεί χρόνο για να διαμορφώσει τυχόν νέες, καλά προετοιμασμένες προτάσεις. Θα εξαρτηθούν πολλά απ’ τα αποτελέσματα των ίδιων των συνομιλιών. Σε κάθε περίπτωση όμως το Κυπριακό θα μπει σε νέα τροχιά.

κ. Τσιόδρας: Θα ταξιδέψει, τελικά, ο κ. Γκιουλ στην Αθήνα τον Ιανουάριο;

κα Μπακογιάννη: Περιμένουμε την επίσκεψη του στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δεν είμαι σε θέση σήμερα να σας δώσω ακριβή ημερομηνία.

κ. Τσιόδρας: Τα ελληνοτουρκικά θα κινηθούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2007;

κα Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ρεαλιστικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Όπως ξέρετε το 2007 είναι έτος εκλογών στην γείτονα. Εκτιμώ ότι μέσα σε προεκλογικό περιβάλλον δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αποφάσεις. Βεβαίως, για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και  την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων θα έχουμε κινήσεις και μέσα στο 2007.

κ. Τσιόδρας: Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ δεν αφήνει σε ησυχία τη ΝΔ. Και το ’90-’93 είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και τώρα βλέπουμε έντονες εσωκομματικές κόντρες. Βλέπουμε δυο κορυφαίους Υπουργούς να διαπληκτίζονται δημοσίως. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση του Πρωθυπουργού και να πει "σταματήστε";

κα Μπακογιάννη: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δραματοποιούμε το θέμα, εκτιμώ ότι αυτά που έπρεπε να γίνουν, έγιναν και η υπόθεση έχει κλείσει. Η ουσία είναι ότι για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν κατά βάση κοινή πολιτική γραμμή που στηρίζεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην απελευθέρωση των δικτύων. Το παράλογο είναι ότι ο δημόσιος διάλογος γίνεται με μεγάλη δόση υποκρισίας και καιροσκοπισμού. Θα σας θυμίσω  ότι το ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστή τον κ. Σημίτη είχε φέρει στη Βουλή το 1993, νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε στον ΟΤΕ μία και μόνο μετοχή που θα ανήκει στο Δημόσιο. Αργότερα όμως το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση,  έδωσε το 62% του ΟΤΕ στον ιδιωτικό τομέα. Και καλά έκανε. Σήμερα έχουμε όλοι αποφασίσει ότι σε αυτή τη χώρα -και ανάλογα με το αν είμαστε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση χρησιμοποιούμε διαφορετικό λεξιλόγιο- χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό, καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές. Οι καλύτερες τιμές υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει ανταγωνισμός.

κ. Τσιόδρας: Υπάρχουν, πολύ μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, παράδειγμα η DEUTCHE TELECOM.

 κα Μπακογιάννη: Λειτουργεί όμως με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά και ανταγωνιστικά κριτήρια.

 κ. Τσιόδρας: Βεβαίως, αλλά παραμένει η επιχείρηση στο κράτος.

 κα Μπακογιάννη: Ένα ποσοστό έχει το κράτος. Γερμανικό κράτος το οποίο λειτουργεί στην οικονομία με όρους ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς. Υπάρχουν, όμως, και πολλές άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που έχουν περάσει πλήρως στον ιδιωτικό τομέα. Το καλό αποτέλεσμα ενδιαφέρει. Έτσι και εμείς θέλουμε να είναι κερδοφόρος ο ΟΤΕ. Κυρίως να παρέχει καλές και φθηνές υπηρεσίες στους καταναλωτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητάει συνέχεια και να αναμασάει προτάσεις και ιδέες απ’ το χθες. Είναι ανάγκη να στραφούμε στο μέλλον και να μιλήσουμε για τα νέα προβλήματα της εποχής. Δεν έχουν έρθει στο επίκεντρο τα θέματα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Με ενοχλεί ότι δεν έχουμε μιλήσει για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα και εκείνοι που μιλάνε για αυτό θεωρούνται γραφικοί. Συζητάμε αυτά, τα οποία στην Ευρώπη θεωρούνται αυτονόητα. Αν θα αποκρατικοποιήσουμε τις τηλεπικοινωνίες ή αν θα άρουμε το μονοπώλιο στην παιδεία.

κ. Τσιόδρας: Συμφωνείτε με τη "στοχοποίηση" του ΣΥΝ από τον Β. Πολύδωρα;

 κα Μπακογιάννη: Έδωσε εξηγήσεις και είπε ότι το ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου του.  Δέχομαι την εξήγηση του και θεωρώ ότι η δήλωση ενός συναδέλφου Υπουργού ισχύει όπως ακριβώς την είπε. Πάντως, υπάρχει ένα θέμα ουσίας που αφορά τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που βλέπουν το βιός τους να καίγεται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 25 χρόνια. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί.

 κ. Τσιόδρας: Δεν νομίζω ότι εμποδίζει ο Συνασπισμός τη σύλληψη ανθρώπων που σπάνε.

 κα Μπακογιάννη: Δεν αναφέρομαι στο Συνασπισμό ή σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μιλάω για ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός και ένα πρόβλημα. Το θέμα Πολύδωρα έκλεισε με τη διευκρινιστική του δήλωση. Επισημαίνω την ουσία του θέματος, το οποίο η πολιτεία έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει.

 κ. Τσιόδρας: Έχετε ζήσει από κοντά την αγωνία μιας κυβέρνησης 151 βουλευτών. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει τώρα ο εκλογικός νόμος;

 κα Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις. Πιστεύω δε, ότι ο τόπος θα έχει σταθερή κυβέρνηση και με αυτό τον εκλογικό νόμο. Δεν θεωρώ ότι είναι δυνατή η αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη συμφωνία των κομμάτων. Αλλιώς δίνονται λανθασμένα μηνύματα, τα οποία με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει.

 κ. Τσιόδρας: Άρα θα βλέπατε η όποια συζήτηση να ξεκινάει μετά τις εκλογές.

 κα Μπακογιάννη: Λογικά ναι.

κ. Τσιόδρας: Βλέπετε εκλογές την άνοιξη;

κα Μπακογιάννη: Όχι, θεωρώ ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, κάποια στιγμή προς το τέλος της τετραετίας.

κ. Τσιόδρας: Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το βλέπουμε απ’ τον τρόπο με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, απ’ τον τρόπο που συζητούν οι βουλευτές. Δεν θα διευκόλυνε την πολιτική ζωή η προσφυγή στις κάλπες σύντομα;

 κα Μπακογιάννη: Καταρχήν, ο προεκλογικός χρόνος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει. Επιβάλλεται να κρατήσουμε το momentum και να αξιοποιήσουμε τη στήριξη της κοινωνίας για να προωθήσουμε το έργο μας. Απ’  όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι οι πολίτες λένε ότι εάν θεωρείτε πως υπάρχουν αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις, κάντε εκλογές να σας στηρίξουμε εμείς, οι πολλοί. Ισχύει αυτό που έχει πει ο Παύλος Μπακογιάννης, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

κ. Τσιόδρας: Άρα, αν υπάρχουν αντιδράσεις στις αλλαγές που προωθεί η ΝΔ, τότε πρέπει να υπάρξει  προσφυγή στις κάλπες.

 κα Μπακογιάννη: Βεβαίως. Αν και δεν βλέπω τέτοιου μεγέθους αντιδράσεις δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Δεν πρέπει να χάσουμε την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε τώρα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που αποδέχεται και υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Πρέπει να πάμε μπροστά.

 κ. Τσιόδρας: Πιστεύετε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;

 κα Μπακογιάννη: Καμία εκλογή  δεν έχει κριθεί πριν ανοίξει η κάλπη. Πιστεύω όμως ότι η ΝΔ έχει, όπως καταγράφεται, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας για να προχωρήσει. Πιστεύω επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να διανύσει μία μακρά πορεία  εσωτερικής αναζήτησης και αντιμετώπισης των πολιτικών και προγραμματικών του ελλειμμάτων για να μπορέσει αξιόπιστα να προβάλλει εναλλακτική πρόταση για τη διεκδίκηση της ευθύνης της διακυβέρνησης.

 κ. Τσιόδρας: Πως είδατε τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ;

κα Μπακογιάννη: Αν κρίνουμε από τις  πρώτες εντυπώσεις δείχνουν καλές  για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να απαντούν στο αίτημα αλλαγής και ανανέωσης που έχει η κοινωνία. Έκανε μια προσπάθεια ο κ. Παπανδρέου να συγκεράσει το «παλιό σημιτικό» ΠΑΣΟΚ με το δικό του ΠΑΣΟΚ.  Προσπάθησε όπως λέει και ο κ. Βενιζέλος να αναδείξει το «όλον ΠΑΣΟΚ».  Το μέλλον θα δείξει αν και αυτό το πείραμά του, πετύχει.