«Μεταξύ του ελληνικού λαού και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως υπάρχει ένας πνευματικός ομφάλιος λώρος, ένας ακατάλυτος δεσμός, τον οποίο κανείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν μπορεί να κόψει, διότι βρίσκεται μέσα στο DNA του κάθε πιστού», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι προσκυνητές των εορτών των Φώτων.

Τις σκέψεις αυτές διατύπωσε απευθυνόμενος σε δύο νέους που ήλθαν από τη Φλώρινα για να συναγωνιστούν με τους ομογενείς νέους της Κωνσταντινούπολης κατά τη ρίψη του Σταυρού στα νερά του Κεράτιου.
«Πρέπει να θυμόμαστε όλοι τι προσέφερε η Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας: έδωσε το αίμα της για να ζήσουν τα παιδιά της, συρρικνώθηκε και αντιπαλεύει σήμερα με τα γνωστά προβλήματα», είπε ο Πατριάρχης.   
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ μεταξύ των προσκυνητών ήταν και η αδελφή και ο γιος της υπουργού Εξωτερικών, Κατερίνα Μητσοτάκη και Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα «το νέον έτος να είναι καλό για τις
σχέσεις των δύο χωρών, διότι -όπως τόνισε- όλοι οι άνθρωποι θέλουν την ειρήνη.

Να υπάρχει όμως πρώτα δικαιοσύνη και, κατά συνέπεια, να υπάρχει και ειρήνη».

ERT