Ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και πολλά ερωτήματα προκαλεί η επιστροφή του φαντάσματος της τρομοκρατίας, με την επίθεση της Παρασκευής εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Τις διωκτικές αρχές προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε όπλο εισαγωγής, πράγμα που δημιουργεί φόβους ότι η «νέα γενιά τρομοκρατών» έχει αναπτύξει σχέσεις με το οργανώσεις και κινήματα εκτός Ελλάδος.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η ανησυχία της κυβέρνησης και των Αρχών προέρχεται τόσο από το είδος της επίθεσης, στην πιο φρουρούμενη περιοχή της Αθήνας, όσο και από την προέλευση της ρουκέτας: Είναι κινεζικής κατασκευής (αντίγραφο του πρωτοτύπου ρώσικου μηχανισμού), δεν χρησιμοποιείται από τον ελληνικό Στρατό και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την εγχώρια τρομοκρατία.

Η φορητή αντιαρματική ρουκέτα RPG-7 είναι ένα τα πιο χαρακτηριστικά όπλα των ανταρτών ανά την υφήλιο. Τέτοια όπλα βρίσκονται συχνά στα χέρια μαχητών της Χεζμπολάχ, των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτικών ομάδων. Η αντοχή, η εύκολη χρήση και το χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα, είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην εξάπλωσή του.

Αυτό μοιραία οδηγεί σε καθόλου ευοίωνα συμπεράσματα, καθώς διατυπώνονται σενάρια για συνεργασία των εγχώριων τρομοκρατών «νέας γενιάς» με οργανώσεις του εξωτερικού.

Αν και η ανάληψη της ευθύνης δεν θεωρείται δεδομένη -έγιναν δύο τηλεφωνήματα με τα οποία άγνωστος την «υπέγραφε» για λογαριασμό του Επαναστατικού Αγώνα- η Αστυνομία θεωρεί πολύ πιθανόν οι δράστες να είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Ανήσυχες σκέψεις προκαλεί το γεγονός ότι η Oργάνωση Επαναστατικός Αγώνας -εφόσον είναι πίσω από την επίθεση- αναβαθμίζει σταθερά τα χτυπήματά της, με αποκορύφωμα την επίθεση της Παρασκευής κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

Η οργάνωση που είχε μέχρι τώρα επιδοθεί -πλην εκείνης κατά του Γ.Βουλγαράκη- σε βομβιστικές επιθέσεις κατά του υπουργείου Απασχόλησης και στην Πλατεία Συντάγματος, φαίνεται να επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» από την πρώτη εμφάνισή της, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η επιχειρησιακή δράση του, η αρχαϊκή αλλά αρκούντως αποτελεσματική συνδεσμολογία των εκρηκτικών μηχανισμών, κυρίως όμως η ιδεολογική συγκρότηση που χαρακτηρίζει τις προκηρύξεις τους, επιτρέπουν στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να μιλούν για μια οργάνωση που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τη 17Ν.

Στην Αθήνα έφτασαν ήδη δύο κλιμάκια του FBI για να συνδράμουν στις έρευνες σχετικά με την επίθεση, όπως μετέδωσε το Mega. 

Στο μεταξύ, ερευνάται το υλικό από τις κάμερες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταγραφεί μία λάμψη στην οδό Λαμψάκου, η οποία ίσως αποτυπωνει τη στιγμή της επίθεσης.

Η επεξεργασία του υλικού είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, ένας εκ των φρουρών της πρεσβείας έχει πει ότι είδε μία λάμψη πριν από την έκρηξη.

Αγνωστο παραμένει το μέσο διαφυγής των δραστών και η αστυνομία έχει εξαπολύσει μεγάλης έκτασης έρευνα για τον εντοπισμό του.

Kαταθέσεις αναφέρουν ότι τρεις άνδρες και μία γυναίκα εθεάθησαν τις τελευταίες ημέρες να βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

ΠΩΣ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Με έκτακτες ειδήσεις μεταδόθηκε το γεγονός της επίθεσης κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επισήμαναν τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις ότι πρόκειται για «σοβαρή επίθεση», καθώς και το γεγονός ότι η πρεσβεία είναι το καλύτερα φυλασσόμενο κτίριο στην Αθήνα.

 

Το CNN σημειώνει: «Η έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται 'σοβαρή επίθεση'» και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από τον Αμερικανό πρέσβη. Παράλληλα, αναφέρει ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε το χάος μέσα στην πρεσβεία, για την οποία σημειώνει ότι φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα είχε σημειωθεί το 1996, ξανά με ρουκέτα και λίγες υλικές ζημιές. Το χτύπημα τότε είχε πραγματοποιήσει η 17Ν, που εξαρθρώθηκε το 2002, αναφέρει το CNN.

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό δίκτυο κάνει λόγο για ανάληψη ευθύνης της επίθεσης από την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, την οποία χαρακτηρίζει διάδοχο της 17Ν.

Με το τίτλο «Έκρηξη συνταράζει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα» μετέδωσε το γεγονός το BBC. Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός. Σε ανάλυση στην ιστοσελίδα του σχολιάζει ότι «οι Ελληνες θα αντέδρασαν με ικανοποίση σχετικά με την έκρηξη της ρουκέτας». Κάνει λόγο, επίσης, για ανεκδήλωτο αντιαμερικανισμό των Ελλήνων. Αναφέρεται, πάντως, στην προηγούμενη επίθεση της 17Ν κατά της αμερικάνικης πρεσβείας και σημειώνει ότι και το χτύπημα της Παρασκευής αποδίδεται σε «αριστερούς ριζοσπάστες».

Για «επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ» έκανε λόγο το δίκτυο Sky News, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά υλικές ζημιές. Το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται στις πληροφορίες που μεταδίδονταν και από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρώντας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αποτελεί συχνά τόπο διαδηλώσεων.

Την ίδια παρατήρηση κάνει και το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Τζ.Ο.Μπους σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το Reuters μετέδωσε την είδηση με τον τίτλο: «Δράστες εκτόξευσαν ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Τσαρλς Ρις, καθώς και την αναφορά του Β.Πολύδωρα στην ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η πρεσβεία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περιβάλλεται από προστατευτικό μεταλλικό φράχτη, ύψους τριών μέτρων.

Το Associated Press επισήμανε τις δηλώσεις αξιωματικών της αστυνομίας περί «τρομοκρατικής ενέργειας» και παρατήρησε πως πρόκειται για την πρώτη σοβαρή επίθεση κατά αμερικανικού στόχου, μετά την εξάρθρωση της 17Ν.

Η αμερικάνικη πρεσβεία είναι το πιο αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα, επισήμανε το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, που μετέδωσε την είδηση υπό τον τίτλο «Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα δέχθηκε επίθεση».

news.in.gr