Αθήνα

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης δέχτηκε σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007 και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Κυπριακής καταγωγής Υπουργό Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Πολιτείας Victoria της Αυστραλίας κ. Theo Theophanous, συνοδευόμενο από τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Paul Joseph Tighe.

Βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν το κοινό ενδιαφέρον για τη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας μας με την Πολιτεία της Victoria, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, η μεγαλύτερη «ελληνική πόλη» του εξωτερικού.

Ο κ. Theophanous επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο της Πολιτειακής όσο και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι σημαντικό σταθμό θα αποτελέσει η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και ελλήνων επιχειρηματιών τον Απρίλιο στην Αυστραλία.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία της Victoria και της Αυστραλίας, θέμα που όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κασσίμης «αποτελεί κεντρική στόχευση της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά των αποδήμων Ελλήνων και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας κα Γιαννάκου ετοιμάζονται δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Theophanous εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του για την συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία όπως επεσήμανε μπορεί να προωθηθεί μόνο εφ' όσον υπάρξει προηγουμένως διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, την οποία και επιδιώκει.