Όσα κατέγραψαν οι κάμερες της Αμερικανικής Πρεσβείας, οι πληροφορίες από τους περίοικους, σημαντικά ευρήματα από τον τόπο της επίθεσης, τις κλήσεις από κινητά τηλέφωνα θεωρούνται από τις Αρχές τα στοιχεία-κλειδιά για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης την περασμένη Παρασκευή.
Οι συσκέψεις στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία διαδέχονται η μία την άλλη ενώ πρόσωπα – κλειδιά θεωρούνται δυο άνδρες και μια γυναίκα, που κατέγραψαν οι κάμερες τη στιγμή της πυροδότησης της ρουκέτας, ενώ οι άνδρες τις ΕΛΑΣ διανέμουν πόρτα-πόρτα φυλλάδια, με τα οποία καλούν τους πολίτες να συνδράμουν τις έρευνες. Ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας ότι η Κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστη και αμείλικτη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ζητώντας υπευθυνότητα και τη συστράτευση όλων. Τρία 24ωρα μετά το χτύπημα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, αλλά οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι οι έρευνες που γίνονται, όπως λένε, "με σταθερά και σίγουρα βήματα θα αποδώσουν". Έντονη ήταν και σήμερα η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις κάμερες στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, αλλά και για τη στελέχωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
"Η ελληνική πολιτεία είχε προμηθευτεί – με μεγάλο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους – ένα σύστημα, βάσει του οποίου εγκαταστάθηκαν κάμερες για να προστατευθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας όσο και το κύρος της χώρας. Η χρήση αυτού του συστήματος ήταν, εκ του αποτελέσματός του, θετική. Πώς μπορούν να ισχυριστούν κάποιοι ότι αυτό το αποτελεσματικό σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών; Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται" σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Την αντίθεση του κόμματός του στην λειτουργία των καμερών της Αστυνομίας για την παρακολούθηση πολιτών εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η έννομη τάξη και ασφάλεια, δεν είναι αντιτιθέμενες έννοιες προς τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα. Αντίθετα, τόνισε, η προστασία των δικαιωμάτων είναι μέρος της ασφάλειας του πολίτη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο τρόπος που θέτει το θέμα είναι μια προσπάθεια μετάθεσής του. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία, είπε και καταλόγισε στον κ. Καραμανλή έλλειψη πραγματικής διάθεσης για ενότητα, διότι "αλλιώς δεν θα διαιρούσε την κοινωνία με τον κομματισμό του κράτους, υποθάλποντας τη διάκριση μεταξύ των "ημετέρων" και των υπόλοιπων Ελλήνων".
Δεν υπάρχουν τεχνικά μέσα που μπορούν να επιλύσουν τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι κάμερες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν και πρέπει να καταργηθούν, δήλωσε.
Τις πέντε τελευταίες μέρες υπάρχει ένας άγριος λιθοβολισμός του κ. Πολύδωρα, γεγονός που εντάσσεται στο γνωστό εθνικό σπορ της υπερβολής. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει", σχολίασε εξάλλου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται, μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, κατά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για το θέμα της χρήσης των καμερών, ο Υπουργός εξήγησε ότι το σύστημα καμερών που χρησιμοποιήθηκε στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τα θέματα της κυκλοφορίας. "Έχω επισκεφθεί τα δύο κέντρα του συστήματος και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν φίλτρα για να μην καταγράφονται από τις κάμερες πρόσωπα ανθρώπων, πεζών ή επιβαινόντων σε αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαι αντίθετος στο Μεγάλο Αδελφό, συμπλήρωσε.
Τις θέσεις τους για τις κάμερες και τη χρήση τους, το πότε και τι θα καταγράφουν, κατέθεσαν στη ΝΕΤ 105,8 εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόγλου υποστήριξε πως οποιοσδήποτε τρόπος προστασίας του συνόλου, πρέπει να εφαρμόζεται, μ’ όλες τις συνταγματικές προϋποθέσεις και οι πολίτες να πάψουν να είναι καχύποπτοι απέναντι στην Πολιτεία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως υπάρχουν ειδικές και ανώτερης βίας περιπτώσεις που θα μπορούσαν οι κάμερες να τύχουν ειδικής χρήσης και επεσήμανε την ανάγκη να υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο το έργο και οι αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται η εγγύηση των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών για τη χρήση των μέσων καταγραφής.
Από από τον ΣΥΝ ο Νίκος Χουντης υποστήριξε τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά τόνισε ότι δεν μπορούν να περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες εξαιτίας της τρομοκρατίας.
Πηγή: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8. / ΑΠΕ