Πραγματοποιήθηκαν χθες σήμερα στο στρατόπεδο «Ιλιντεν» των Σκοπίων, τα εγκαίνια σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για στελέχη του στρατού της ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για πρόγραμμα του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στα εγκαίνια μίλησαν ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πρέσβης Θεοδώρα Γροσομανίδου, ενώ παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο κ. Ελένοφσκι σημείωσε ότι η λειτουργία του σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αποτελεί απόδειξη της άψογης συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η κα Γροσομανίδου, σε ερώτηση εάν η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ότι πρόκειται για χρησιμοποίηση συμβόλων της ιστορίας, για τα οποία ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ευαισθησία. «Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως σαφής: θα επαναλάβω την τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να στρέψουν την προσοχή και τις ενέργειές τους στην οικοδόμηση του μέλλοντος και όχι να γυρνούν πίσω στο παρελθόν», συμπλήρωσε η κα Γροσομανίδου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η λειτουργία του σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για στελέχη του Στρατού της ΠΓΔΜ, αποδεικνύει ότι η δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υπερβαίνει τις διαφωνίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη συνεργασία αυτή. «Έίμαι σίγουρος ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει την ισχυρή αυτή συνεργασία μας με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση, εάν η ελληνική πλευρά διαμήνυσε στην ΠΓΔΜ ότι προτίθεται να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία, εξαιτίας της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε ότι μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει τέτοιου είδους απευθείας αναγγελία από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία λειτουργεί καλά και τηρείται και από τις δύο πλευρές. Αναμένουμε αυτό να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια».