Στην απονομή του βραβείου «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» στον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρο Μαλλιά, αναφέρεται με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς».  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μαλλιάς τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ειρήνη στα Βαλκάνια, όπου υπηρέτησε από διαφορετικές θέσεις ως υπεύθυνος για την πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ έναντι της Σερβίας, της πΓΔΜ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. 

Την τιμητική διάκριση έλαβε ο Έλληνας διπλωμάτης σε ειδική τελετή που έγινε στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων από τον θάνατο του αμερικανού ηγέτη Μάρτιν Λ. Κίνγκ, τιμηθέντα με νόμπελ για τα πολιτικά δικαιώματα,   Κατά την παρουσίαση του βραβείου από τους διοργανωτές, υπογραμμίσθηκε η συμβολή του Έλληνα πρέσβη στην ειρήνη στα Βαλκάνια, στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και σε διεθνή ζητήματα αιχμής όπως η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ατόμων.  

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο κ. Μαλλιάς συνέδεσε τους αγώνες για ελευθερία και κατά των διακρίσεων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τα μηνύματα των Ελλήνων κλασσικών αλλά και με τους αγώνες του Ελληνισμού για ειρήνη και δημοκρατία και κατά των διακρίσεων, που υπήρξε βασικό κίνητρο για τη δημιουργία της ΑΧΕΠΑ το 1922.  

Η διπλωματική στήλη της «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρει ότι ο κ. Μαλλιάς στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο ελληνικός λαός κατά την δεκαετία του '60 εμπνεύστηκε στον αγώνα του για τη δημοκρατία και ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία από τους αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τα πολιτικά δικαιώματα.   Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι σε ένδειξη τιμής προς τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Ελληνική Πρεσβεία υιοθέτησε το σχολείο Brunetta C. Hill του Μπίρμιγκχαμ της Αλαμπάμα, μαθήτρια του οποίου υπήρξε η νυν Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.  

Στην τελετή, που συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό Αμερικανών και μελών της διπλωματικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, τιμήθηκαν επίσης για τη συνεισφορά τους σε εσωτερικά θέματα η πρόεδρος της Παγκοσμίου Συνόδου Γυναικών Irene Natividad, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για θέματα υγείας μειονοτήτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ John Ruffin, ο επικεφαλής του ιδρύματος για τη δημιουργία εθνικού μνημείου στην Ουάσιγκτον προς τιμήν του Δρ. Κινγκ, Harry E. Johnson, καθώς και το μέλος της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα James Clyburn.