«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περιβάλλουσα αυτό ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία αισθάνονται ότι ακόμα δεν απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα που δικαιούνται», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Η άρνηση (των τουρκικών αρχών) να αναγνωρίσουν το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέματα περιουσιών και πολλά ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και μερικά σημαντικά βήματα έχουν γίνει για την εναρμόνιση του εσωτερικού νόμου (της Τουρκίας) με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Πάντοτε υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προσδοκώντας ότι θα γίνουν τα εναπομείναντα βήματα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Πατριάρχης.

* Το θέμα της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, δεχόμενος στο Βατικανό τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αγία Εδρα.