Για «δύο χώρες» στην Κύπρο, μίλησε χθες ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Ερωτηθείς από Βέλγο δημοσιογράφο σχετικά με το αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μπαν είπε:

«Υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη, περιλαμβανομένου του προκατόχου μου, ΓΓ Κόφι Ανάν. Είχε υποβάλει τις δικές του προτάσεις το 2004. Δυστυχώς αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πέρσι, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ (Ιμπραχίμ) κ. Γκαμπάρι είχε συνάντηση με τους ηγέτες των δύο πλευρών, τον Ε/Κ και τον Τ/Κ και υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Είναι σημαντικό όπως οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Ιουλίου που συμφωνήθηκε πέρσι. Θα τους ενθαρρύνω και θα ενθαρρύνω την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί'', κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.