Φραστική παραδρομή και όχι εσκεμμένη αναφορά χαρακτήρισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, τη χθεσινή αναφορά του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε «δύο χώρες στην Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης παρατήρησε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται εσκεμμένη πρόθεση στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επεσήμανε τη δήλωσή του για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, μεταξύ του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στη Λευκωσία, τα Ηνωμένα Έθνη απολογήθηκαν για την αναφορά του γενικού γραμματέα για «δύο χώρες στην Κύπρο», σημειώνοντας πως η αναφορά οφειλόταν σε «ολίσθημα της γλώσσας». Η απολογία έγινε κατόπιν σχετικού διαβήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα στην έδρα του ΟΗΕ είπε ότι ο γενικός γραμματέας εννοούσε «δύο κοινότητες».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το κείμενο διορθώθηκε μέσα στα επόμενα λεπτά, όπως φαίνεται από το κείμενο δηλώσεων του γενικού γραμματέα, που ο ΟΗΕ καταχώρησε στην ιστοσελίδα του». «Ο όρος "κοινότητες" εμφανίζεται μέσα σε παρένθεση ακριβώς για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που είπε ο γενικός γραμματέας ήταν φραστικό λάθος και ότι αντί "δύο κρατών" ήθελε να πει "κοινότητες"», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ